20.9.10

apen apen apen na ... perenspeculaastaart

Zo gaat (hoort) dat onder bloggers : men ziet al eens iets voorbijkomen met een hoog potentieel, en dan kriebelt het om dat (alsof we ondertussen niet blind vertrouwen op de smaak van de anderen) achterna te doen (en dan nog geeneens zelf want bij de taarten blijft mijn bijdrage vaak beperkt tot het opdringen van goede raad uit de bakkersgenenstreek).
Perenspeculaastaart : hier, maar omdat mensen soms niet durven doorklikken ook gewoon hier :

appelperenspeculoosonderdeappelboom

  • 1 pak bladerdeeg (ik moest van een aantal lezers zeggen dat ze die allerbeste bij de vierletterdinges niet vonden)
  • peren (stond niet hoeveel dus welle een stuk of vier, acht halfkes dus)
  • 150 g speculaas (of speculoos)
  • 3 dl room
  • 2 eieren
  • 80 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • snuifje kaneel
  • 3 el amandelschilfers.

Bladerdeeg in een bakvorm schikken en beprikken met een vork. De enige kant-en-klaar deeg die we op dat ogenblik in huis hadden was kruimeldeeg; die dan maar gebruikt, al was het maar om niet van goedkoop plagiaat beschuldigd te kunnen worden. Daarmee lukt het dus ook maar volgende keer dan toch gewoon onze eigen deeg (of bladerdeeg-as-seen-on-the-internet).

Verkruimel de speculaas en doe die op de blader/koekskes/kruimel/taart/...deeg.

Leg de (halve) peren bovenop de speculaas met de punten naar het midden en maak er inkepingen in (mensen die zo al eens in hun bakvormen durven snijden mogen dat voorbereiden op de snijplank en 'dresseren')

Meng room, eieren, vanillesuiker, suiker en kaneel en giet dit mengsel over de peren (klop klop klaar).

Veertig minuten de oven in op 180°, en dan nog een kwartier langer met de amandelschilfers er bovenop.

Het originele recept sprak nog over abrikozenconfituur bij serveren, maar je hebt ook mensen die overal nog eens een laag choco op doen ;-) We hadden geen abrikozenconfituur, dus was het in onze versie optionele afwerking van een taart die ook zonder haar mannetje kon staan.
Lekker, en gemakkelijk. Gewoon ook eens doen...

11 comments:

Jolanda said...

Oeps, werd betrapt op het aflikken van het scherm. Man, wat zit dat er lekker uit, snel het recept proberen

Anonymous said...

Tof dat je het recept eens geprobeerd hebt! Ik vind het niet de beste taart ooit, maar wel heel lekker én vooral eens een manier om peren te verwerken. En een mooie ruilhandel voor je hazelnootkoekjesrecept, dat ondertussen de familie rondgaat (zal ook onderdeappelboom uitgeprobeerd worden, maar nu nog beetje te ziek...)
O ja, mijn recepten zijn wel vaker onvolledig - ik vind dat niet tof als een recept exact zegt wat je moet doen. We hebben niet voor niets voor onze vrijheid gevochten hé! ;-)

Anonymous said...

Ah, en die abrikozenconfituur heb ik daar ook niet opgedaan. Ik hou niet van taarten die je niet voorbij je lippen krijgt omdat de gelei daar aan blijft plakken :-) Groot gelijk dus van de bakker ten huize 666bbq om dat achterwege te laten!

bart said...

tiens, da wordt hier precies een 'foodblog' op de koop toe. Fijn zo. :-) Eten een beetje smakelijk in beeld brengen, het is niet aan iedereen gegeven. Maar ik moet zeggen, die taart ziet er alvast smakelijk uit!

Anonymous said...

Beste Bart, en wat wil je daarmee zeggen over MIJN foto van diezelfde lekkere taart? Hé? Leg dat nu maar een keer uit! Grrrmmmbl!

bart said...

zijdegij taart mogen gaan eten bij de BBQ-kes? En er nog een foto van getrokken ook? En ik was niet uitgenodigd?! Ik hoop dat jullie een ZEER GOED excuus hebben! :-|

the666bbq said...

Jolanda, betrapt worden is niet erg zolang je maar een goed excuus bij de hand hebt (al hebben sommigen helemaal geen excuus nodig; hier is dat van mij ... Bart ... het is niet wa da ge denkt) ;-)

Zaadjes, recepten, resto-adressen, er wordt nogal geruild zo onder bloggers (not to mention the undies). "Get well" boodschappen moeten we ook maar eens mee beginnen ;-)

Ik vrees dat dat hier nooit een blog over één ding gaat worden, daarvoor houd ik mij te graag met 102 dingen bezig ;-) Food zal er - cfr. mijn intensieverklaring 'extreme slow food van zaad tot dessert' - altijd wel tussen hangen denk ik, want dat is toch ook een beetje waar we al die maanden voor in de weer zijn in de moestuin. Kokeneten smakelijk op foto zetten is lastig maar het helpt als je voor jezelf de lat legt op het niveau van de kookboeken voor 1980 (dan voorspellen ze dat sommige jongeren hun naam gaan moeten/willen laten veranderen bij identiteitsschade door die soms bedenkelijke internetgeschiedenis, maar zou er nog één van die fotografen durven rondlopen onder dezelfde naam?). De 50mm 1.7 is met zijn 50 euro anders ook geen miskoop geweest voor de keuken ...

Anonymous said...

666bbq: tedoemme, en jij had nog een pint van mij tegoed in ruil voor die fantastische origami die ik volgend voorjaar in de nieuwe kweekruimte zal uitzaaien (zolang blijft dat toch kiemkrachtig hé?). Ik durf wedden dat je eraan gedacht hebt, maar het niet hebt durven zeggen, toen in Wachtebeke!

Bart: nee jong, nog altijd niet uitgenodigd bij de bbq'kes... :-p

the666bbq said...

alle redenen om getrakteerd te worden zijn geldig, maar dat ik nog iets tegoed zou hebben was het verste van mijn gedachten toen, lig daar dus niet van wakker ;-) van die kiemkracht ook niet trouwens. Hoe verser hoe beter, maar zit met sommige tomatenrassen al op 10+ zonder problemen zodus ...

we zullen dat van de uitnodigingen eens in de familieraad gooien ;-) maar zo einde seizoen zijn de meeste attracties wel gesloten he ...

Anonymous said...

't Was een graptje hé, 666bbq! Maar ik denk wel dat we bij een volgende blogmeet een beetje meer nadruk op het culinaire mogen leggen. Allé, dat mag van mij eigenlijk altijd :-)

Anonymous said...

Mmmmmmm!! Wat ziet dat er lekker uit!