28.6.10

what's in a name ...

Blueberry, de blauwe tomaat. Dat hij blauw wordt dat staat al vast maar of hij zijn naam eer aan zal doen schijnt weinig waarschijnlijk want er is vermoedelijk een naamswissel in het spel. Waarschijnlijk, vermoedelijk, hopelijk zelfs een beetje.

Er zijn namelijk twee bloedlijnen in de familie der blauwe tomaten. De echte "Blueberry, genaamd Blueberry" is een (Europese) genetisch gemanipuleerde (!) tomaat waarvan de zaden nog niet vrijgegeven zouden mogen geweest zijn (bij wet verboden zelfs maar mag ik u vertrouwen meneer mevrouw de ruilende partij?). De andere blauwe tomaat (OSU, naar Oregon State University, aka P20) is eveneens een vrij jong project, volledig old school handmatig gekruist maar nog niet helemaal stabiel (want, hier zeer mooi uitgelegd : dat ongeveer maar vanaf F8). Van die laatste zijn wel al zaden in omloop geraakt maar die waren eigenlijk alleen bedoeld voor 'a happy few' voor verdere "kruistochten", als ik tussen de regels lees vooral omdat de smurf nog niet te vreten is -lees- er nog wat smaak in gekruist mag worden. Wat beide varianten zo bijzonder maakt is dat ze een stof bevatten (anthocyanines) die zeer effectief zou zijn tegen kanker, waar tomaten sowieso al redelijk wat antioxidanten bevatten en daardoor al in de top 10 van "health (super) foods" zitten, moest je nog een reden nodig hebben om ze in je moestuin te zetten (an apple a day keeps the doctor away, maar een tomaat op het dagmenu gezet houdt de oncoloog van 't bed - van bij/naast het bed natuurlijk, wat had je gedacht...).

Eigenlijk hoop ik dus toch een beetje dat mijn blueberry inderdaad geen Blueberry is, want dan kan ik dit jaar van geen enkel ras zaden oogsten (alhoewel, voor beide bloedlijnen zijn er wel al liefhebbers). De "echte" blueberry zou door en door blauw kleuren (vlees inclusief), de OSU variant alleen het vel dus qua determinatie kan het nog meevallen.

onbekende, Salvia??

Een ander anoniempje dat dit jaar weer van de partij is is ... u zegt het maar, ik heb geen flauw idee (had geen flauw idee, zie commentaren). Vorig jaar zagen we net voor we half juni op reis vertrokken een klein onbekend plantje in de border opgroeien, en vreemde vogels krijgen hier altijd (meestal) wel een kans. Wat de plant zo bijzonder maakte waren de dikke, gesloten, hangende knotsen die wel leuke bloemen moesten gaan opleveren. Onze verbazing kon bij thuiskomst niet groter zijn want het kleine plantje was ondertussen Groot, wel 150cm+, met gigantische, sterk maar fris zepig ruikende "bloemtrossen". Ik had wel duizend zaden geoogst voor ik aan het eind van het seizoen de rest van de plant wegdeed, en oh ja, voor ik struikelde met de bak en alle zaden tussen de kiezel zag verdwijnen. Ik ben dus maar al te blij dat hij dit jaar aan de andere kant van het huis (?) de kop opstak.
Hij heeft wat weg van Salvias maar verder dan de familie Lamiaceae (het lila lipje, het typische zaaddoosje,...) durf ik voorlopig niet gokken. Anyone ??

onbekende, Salvia??

Trouwens wie "de wolk" heeft mag ze weer doorgeven, het begint hier stilaan fataal droog te worden en dat is niet goed voor mijn luie tuinstijl met overvolle kalender...

onbekend, Salvia ??

10 comments:

Anonymous said...

A rose by any other name would smell as sweet, maar ik kan er geen naam op plakken. De bloem doet mij aan een acanthus denken, maar als ik je goed begrijp hangt hij ondersteboven? Of is het eerder buddleia-gewijs, in toortsen? Ik ben benieuwd; 't lijkt iets heel mooi te zijn.

the666bbq said...

HEBBES ;-)
Salvia sclarea ofte geurende muskaatsalie/scharlei.
Hij begint ondersteboven inderdaad met z'n knoppen en gaat dan rechtop staan...

en nu moet ik dringend dringend verder doen (beginnen) aan mijn laatste tuinplan - eindwerk ahum ;-)

Marleen/Wiz said...

Een gigant van een plant die muskaatsalie en leuk, zaait zich altijd weer uit:-)
Maar die geur brrrr....

Bangchik and Kakdah said...

I have to say this, the flowers are so beautiful at close-ups. So bees must be living in a beautiful paradise.... ~bangchik

the666bbq said...

yes, bees and bumble bees are heaving a great time on this one...

bart said...

al eens aan een tuinslang gedacht, ivm de droogte? past geheel en al in de filosofie van het lui tuinieren en al...

the666bbq said...

nog luier dan ;-) ik geef normaal nooit water in de moestuin, met uitzondering van de serre (1x, soms een tweede keer voor potten, komkommer en meloenen). Want de luiheid van de plantjes is omgekeerd evenredig met die van de boer ;-)
Maar dit jaar is het niet echt normaal en ik vrees dat de regenton wel eens gaat leeggeraken één van dezer dagen dus een investering in een (hydrofoor)pomp voor de grondwaterput staat eraan te komen...

water van de kraan kan natuurlijk ook nog maar dat probeer ik (koppigen duvel) toch zo lang mogelijk uit te stellen...

Anonymous said...

Het lijkt mij wel een prachtige plant!

Maar hij stinkt???

Dat is dan jammer!

the666bbq said...

daar lopen de mening nogal uiteen, ik vind hem niet echt stinken; even een quote :

"Wanneer je er langs loopt, ruik je zijn kruidige aroma. Sommige mensen beweren dat hij naar mannenzweet ruikt. Anderen vinden dat het om de geur van vers gesneden hooi gaat in combinatie met hars, die aan het aroma van de Griekse retsinawijn herinnert." (bron : http://www.tuinadvies.be/salvia_sclarea_scharlei.htm)

Je ruikt hem in elk geval al van op een afstand, en als je hem dan niet vind rieken dan heb je geluk ;-)

Ann Flowers said...

Stunning picture of the flowers, will definitely make my day. Keep posting.