5.4.10

The Morning After P...

Nee, niet die Pil, ook niet Pasen, maar Pizza. De perfecte morning after Pizza, ideaal voor na die perfecte avond, maar ook op een doodnormale doordeweekse ochtend. 's Morgens pizza, kan dat ? Waarom niet ?

morning after pizza before

- Pizzadeeg (wat bloem, gist, zout, suiker, water en olie - neem 1kg, 14g, 14g, 20-40g, 650ml, 2 EL, en je hebt 7 stuks van 250g), zoals altijd een dagje vantevoren bereiden voor de trage rijs (stop de rest gewoon in de vriezer voor de ultra trage rijs) maar in dit geval ook gewoon bijzonder handig want zo moet je 's morgens niet in een homp deeg liggen kneden (daar is de morning after meestal niet voor geschikt). Ja, kant-en-klaar deeg kan ook (mag zelfs), maar probeer het toch eens met de hand : belachelijk eenvoudig en verschrikkelijk lekkerder.
- kaas/kazen, gewoon wat je lekker vindt (kies er vier en je hebt een quattro formaggio)
- spek (dun ontbijtspek of licht voorgebakken dikkere lappen)
- rauwe paarde-ogen. Nu bevat een Belgisch dieet al eens paardevlees maar zover ik weet nooit de ogen, spiegelei of ongeklutste omelet is misschien dichter bij de Europese standaardtaal.
- optioneel versieringskes (ui, sjalot, look, ... alles wat je al eens in een omelet draait zou ik zeggen)
- optioneel kruiden (spek is al zout, en goede kaas en een redelijk scharrelei komen ook niet smaakloos)

morning after pizza after

Deeg uitrollen, alles erop kieperen - waarbij het kan helpen om controle te houden over de baan van het ei, als je kuilen maakt (voor de Belgische weggebruiker) of dammetjes opwerpt (voor onze Nederlandse buren). Oven in. Niet te ver van de oven gaan lopen, het zal sowieso een beetje experimenteren zijn voor de perfecte cuisson van de dooier (saignant of bien cuit comme vous voulez); paaseikesrapen kan net iets te lang duren... Klaar.
En lekker dat dat is. Heb ik al gezegd dat het lekker is? Help me er even aan denken dat ik niet vergeet te zeggen hoe lekker dat dat is. En snel. Sneller dan 's zondags even naar de bakker te fietsen, of te ottovoituren.

En als je dan toch niet naar de bakker moet, nog snel snel wat (limoncello)marsepein kneden en even een paasklokje bakken... (niks te hype, soms gewoon genotypisch dus van te moetes)

paasklokken bim bam bom

De tomaten gaan ondertussen al eens naar het d(r)uivenkot voor een dagelijkse portie 'echte' zon van bovenaf, en een beetje tocht om te wapperen maar ze blijven er nog niet slapen (veels te koud). Je zou het soms niet zeggen maar het seizoen gaat vooruit...ze mogen weer eens verspeend worden.

tomatoes 2010

8 comments:

LEKE said...

Mjam mjam, wie lust er nu geen pizza in de morgen? Ziet er heerlijk uit! En je tomaatjes groeien al erg goed. De mijnen zitten nog onder de grond! hahaha.
Fijne maandag!

bart said...

die pizza's zien er uitermate lekker uit zeg! misschien morgenavond... njamnjam...
ivm verspenen: hoe bepaal je dat ze er klaar voor zijn? Of doe je dat standaard om de zoveel tijd?

Anonymous said...

Ik hou niet van pizza, maar dit ziet er wel lekker uit!

Je tomatnplanten doen het prima!

Bij mij willen ze niet.

the666bbq said...

Leke, een fijne maandag inderdaad, maar de mensen gaan nu wel denken dat we aan het keuteren zijn ;-)

Bart, Onder de brug der ezelen zegt men : onder de grond (wortels) = boven
de grond (plant). Voor potplanten mag dat iets minder zijn, maar drie keer en meer plant in verhouding tot pot, dat komt niet goed. Te groot of te klein, 't is altijd iet voor de
plant. Te groot is lastig om correct vochtig te houden en als dat wel lukt groeit de plant soms te snel. Kleiner is soms handiger zou je ook willen bijmesten. Te klein is dan weer het tegenovergestelde : de plant begint te stagneren in zijn groei. Soms kan die rem gewenst zijn om de plant een beetje in te houden maar toch niet te lang (zijn wortels zijn ook zijn houvast, zonder gaan ze omvallen en van dat soort dingen). Als ze echt veel te klein staan (leest meer wortel dan grond) dan is watergeven ook weer lastiger.

Mijn tomaten staan zoals je
weet in rolletjes die een hoog plaatsrendement hebben in de
korven. Door de rolletjes hebben de wortels geen echte 'pot' waarin ze gevangen zitten, bij mij zijn het dus vooral de bovengrondse delen die bepalen wanneer het tijd wordt voor een nieuwe 'pot'maat. Knus bij elkaar vinden ze nu nog niet zo erg maar tomatenblad 'klit' een beetje dus als je daar echt te lang mee wacht zijn ze wat moeilijker uit elkaar
te krijgen ;-)
(als het effe kan mikken op een geschikte maandag op de kalender uiteraard, maar soms komt dat niet uit, zoals vandaag)

Thea, er ligt iets op het puntje van mijn tong - begint met M en eindigt op AAN ;-)

chelone said...

Zo een mooie pizza heb ik van mijn leven nog niet gezien!
Dan hoef je de rest van de dag toch niets meer te eten?

Menck said...

@ Bart
Verspenen doe je nadat een tweede bladpaar is gevormd en het eerste bladpaar zijn uiteindelijke bladvorm begint te krijgen. As easy as that.

the666bbq said...

@Menck en Bart : dat lijkt me een veilig advies, al eens verwoord met 'na de eerste echte blaadjes', maar dat is dan onder de premisse dat je slechts één keer verspeend vermoed ik dan.

Ik verspeen graag vaak/vaker, al was het maar omdat ik zeer veel planten heb die ik onmogelijk allemaal bij de eerste verspeenbeurt in een P8 zou kunnen duwen - daar is de wasplaats te klein voor en te potgrond me te duur. Ik ben momenteel bezig aan mijn tweede verspeenbeurt (onbepaald aantal in rol van 2,5 (gemiddeld 4) -> 4 x 1 per rol van 4 -> 3 x 1 per rol van 6,5) waar er van de 240 (60x4) planten na eerste beurt dus nog een 180 (60x3) zullen overblijven. De 60 "pineuten" (de huidige afvallers, prima planten verder) mogen de volgende nachten eens laten zien of ze de (koude) nacht doorkomen op het d(r)uivenkot,...

De vier die naar de tweede ronde mochten, zagen er toendertijd al het beste uit van hun naamgenoten (op basis van mijn lodderig oog, maar misschien aan de hand van de verkeerde discriminatoren), maar ook in de volgende ronde(s) is het verschil in 'iever' van die A-ploeg soms nog groot - het is hier dus van de survival of the fittest, en dat lukt beter met tien per variëteit dan met twee.

Vergeet ook de reserves niet, het zou niet de eerste keer zijn dat de slakken met mijn mooiste planten gaan lopen als de planten overdag buiten mogen, en ook het weer neemt al eens een slachtoffer (schroeiende zon, late winterprik,... meestal door de planten ergens te vergeten ... meestal door zelf ergens te blijven plakken ;-).

Door vaker te verspenen kan je ze ook altijd een klein beetje dieper zetten (je weet : niet overdrijven) zodat je een forser kluitje bouwt dat al boven de wortelaanzet begint (op de stam dus), en 'laagte' wint. Een beetje gebeurlijke wortelsnoei tussendoor zal ook geen kwaad kunnen, althans ik heb er nooit iets van gemerkt.


100 tuinders, 121 systemen en geen enkel systeem echt 'fout', maar dit is mijn manier van werken.


Chelone, zo'n hele pizza is wat veel inderdaad, een derde of een halve zal meestal volstaan; voorlopig want met die super-size-me generaties van tegenwoordig schrik ik nergens nog van ;-)

maaike said...

Heerlijk... Tja.. en waarom niet 's ochtends? Nooit gedaan, maar zo met spek eieren en kaas creeer je een ideaal ontbijt!!
Wij maken ook met enige regelmaat onze eigen pizza, ook wel eens met een aantal vrienden. Het wordt dan net een kinderpartijtje van vroeger...