13.4.10

manhandling the lawn ...

Heerlijk toch gazonverzorging 'op z'n angels'. Ik kijk er steeds weer naar uit. Zoals altijd zijn er natuurlijk weer voor- en tegenstanders, maar een mens leeft maar als hij ergens voor en ook minstens ergens tegen kan zijn. Beide standpunten verdienen hun schare volgelingen, en als je ophoudt de andere groep te willen bekeren of te veroordelen wordt je leven alras een stuk vrolijker en rustiger.

Neem nu de controverse rond folkfestival Dranouter bijvoorbeeld (en door consequent folkfestival dranouter te schrijven beken ik meteen de kleur van Mein Kampf) dat ondertussen een nieuwe website heeft gekregen (een flauw aftreksel van Rock Werchter) en zowel met de nieuwe naam als de nieuwe site de jammerlijke trend naar 'een festival voor een zo breed mogelijk publiek' verderzet. Met het nieuwe logo lijken ze wel op een graspop, een gelijknamig festival dat nochtans slimmer was en zijn dorpsfestival voor breed publiek karakter inruilde voor een niche in de markt (de metal, hoewel Aerosmith toch nog al redelijk mainstream kan genoemd worden). Jaren ben ik weggebleven uit folkfestival Dranouter vanwege de dronken hangjongeren (Chiro zonder kamp) die verdwaald waren op het verkeerde festival (wegens folkfestival), gelokt door één honingzoete publiekstrekker als een 'The Levellers' of een (godbetert) 'Joost Zwijgeens', maar met geen klontje suiker één van het dozijn dozijn andere (folkfestival) groepen doorgeslikt kreeg en er dan maar de raarste bezigheidstherapiën voor verzonnen (zoals "hang-eens-in-zijn-bier-van-hem-daar of een 24u-lief-klein-konijntje-dat-niet-springt-had-een-vliegje-op-zijn-neus-voor-anders-debielen-marathon die ze helaas meestal volledig uitkropen), ze hebben tenslotte die analoge armband voor vier dagen Heuvelland.

Maar soit we wijken af ... (best wel een leuke affiche trouwens en zolang ze de Guinness niet vervangen door Heineken wacht ik het gestage verval van het folkfestival met Folk naar een dorpsfestival met liekes verder af) ... gras kammen.

De tegenstanders zijn meestal degene die ook nog die dure zakken 6-in-1 verzorging moeten verkopen, of zij die sowieso al tegen gazon zijn of zij die eigenlijk wel voor gazon zijn maar er buiten zo weinig mogelijk maaibeurten ook verder niets willen aan doen (dan klagen dat ze geen mooi gazon hebben, en dan maar meespringen op de kar van de mensen die tegen een gazon zijn nadat ze er nog eens een extra portie 'goei poeier uit een zakje' hebben overgestrooid).
Natuurlijk zijn er ook de mensen die nog niet weten wat graskammen (verticuteren) is, en uiteraard ook een groep mensen die jaarlijks één of soms tweemaal hun gras uitkammen. Hopelijk voorstanders die laatste groep anders ben je ook maar een slaaf van je tuin.
Ik ben een trouwe aanhanger van de jaarlijkse kambeurt (ook van de regresserende graslijn, maar dat mag geen reden zijn om niet te kammen; vraag maar aan nonkel Phielemon die dagelijks zijn vijftig centimeter lange haren - alle zes - over de kale kop dresseert). Bij ons ongeveer een halve dag werk, en een werkje waarvan je meteen het resultaat ziet (van de leukste soort dus).
Kost buiten de éénmalige investering van een verticuteermachine uit de vierletterketen omzeggens niets (mijn machientje doet het al een seizoen of tien; zou er nog moeten aan mankeren, amper 5 volle dagen arbeid). Elk jaar een verjongde grasmat en elk jaar weer een flinke rosse mulchlaag voor de serre waardoor het werk daar tot de essentie wordt herleid (nl. het verzorgen van de planten, en niet het beheersen van het onkruid in dat subtropische klimaat). En ik zou nog vergeten te zeggen hoe netjes de "winterschade" wordt genivelleerd (mols-piere-miere-hoopkes,...)
Waarom zou je daar tegen willen zijn ?? (ofschoon het nog steeds toegestaan is om er tegen te zijn, tuurlijk wel).

Nabehandelen met basisbekalking (tegen de spontane verzuring), wat later gevolgd door een basisbemesting (tegen de onkruiden), echt kale plakken opternieft inzaaien, en eventueel aftoppen met scherp zand en/of compost voor de die-hards (die meestal ook nog een beluchtingsmachine huren waarmee ze aarde(wijn)stoppen uit de grond trekken).

Probeer het eens, manhandling the lawn, zengewijs samenreifen van het gras en het mulchen van de serre : een brede glimlach zal u bijstaan tijdens de rest van de zomer...

Hmm, Magnapop op het gereïncarneerde Rock Torhout (15 mei), laat dat nu net het schijfje zijn dat ik vannacht bij het verspenen op staan had (koriander is ook een leuke om te bepotelen amai), één van de schijfjes die ze getekend hebben op ApolloRock, ooit ... het jeugdsentiment begint alweer te pruttelen.

6 comments:

maaike said...

Heerlijk stukje om te lezen weer. Goede afleiding van mijn werkzaamheden en bevind me helemaal met m'n hoofd in het gras ipv de euwige pc.
Gister hebben we voor het eerst weer grasgemaaid, onder het grasmaaien werd ik helemaal verdrietig van al het onkruid dat er tussen zit. En aan de voorkant alle graafgaten van van een konijn die heeft gepoogd zijn hol in onze voortuin te maken, hij wist alleen niet helemaal zeker waar hij zijn holletje wilde hebben, dus heeft hij maar een stuk of vijf mogelijke plekken gekenmerkt.
Het wordt voor ons dus ook tijd om het gras te kammen en weer wat bij te zaaien.

Bedankt voor je reacties op mn foto's en de sla, ik zal met die laatste foto je advies eens opvolgen.

Maaike

Anonymous said...

Gaat Rock Torhout dan uiteindelijk toch door? Ik dacht dat het weer afgeschaft was?
En behalve voor of tegen heb je natuurlijk ook nog 'onbestemd': het kan me weinig schelen hoe mijn gazon erbij ligt en het wordt vanzelf ook ooit wel weer eens groen.

bart said...

Afgehaakt bij Folkfestival Dranouter omwille van dezelfde reden (en de steeds striktere regelementjes en veiligheidsvoorschriften). 't spontane is er daar al lang uit, tant pis!

en gazon, dat is toch gewoon dat groen laagje waar je om de tien dagen met de grasmaaier over gaat? Meer niet? Toch?!?

the666bbq said...

toerhoet, jojt : http://www.masterrock.be/, ma neink ni de ganse twie doage weh, lek as gepeinst war veurre septembere ;-)

't is nochtans zo gemakkelijk ne schone poulouse (en plazant zo barrevoets op het malse jonge gras), onkruiden en zelfs een beetje mos (op de schaduwplekken bij het kleinfruit) mogen erbij (maar houden we wel beperkt met de prikker - niet dat de pisblommen een lelijker geel zouden zijn dan de forsythias van de buren maar eens in pluis .. ze moeten nu niet overdrijven he die Taraxacum officinales). Zolang je er niet met de dinges-ciden overgaat zal het niet zo'n groot ecologisch verschil maken, met of zonder TLC ;-)
Ik zou soms wel willen eens om de tien dagen, maar da's dan meestal gewoon ene keer harder werken (want mulcher protesteert dus met de opvangbak die na elke baan vol zit), daar ben ik te lui voor dus één à twee keer de week 20 minuten met de mulcher een wandelingetje om het hoofd leeg te maken vind ik nog wel ok. Die ene kambeurt neem ik er dan graag bij (de moestuin zegt toch : wachtebekke).

Maar vooral de mulch in de serre : echt proberen (als het niet met kamgras is dan met iets anders) : amper onkruid, bodem blijft vochtig,... en precies dat de slakken het dorre gras toch ook maar niks vinden.

AnneTanne said...

Mag ik het met je oneens zijn?
(Nee, niet dat ik naar Dranouter ga: het festivalletje in Ham bevalt me meer).
Maar verticuteren doe ik niet... Ik zou me daar gek zijn: In de schaduw van de beuken is ons grasveldje zo zo'n heerlijk zacht mostapijtje, dat zelfs in de droogste zomer veel mooier groen is dan de rest van het 'gazon'... Ik zou het verdorie heel erg jammer vinden om dat kwijt te zijn.

the666bbq said...

oh ... ik ga dit jaar wel naar Dranouter hoor, wij alle vier trouwens (want : Carolina Chocolate Drops, Isbells, Absynth Minded,... zijn wel leuk) maar waarom zou je het niet oneens mogen zijn ;-) ?? ik zou zelfs zeggen : graag !. Uit geciviliseerde meningsverschillen ontstaan trouwens prachtige diepergefundeerde nuances op ieders mening en af en toe zelfs een leefbaar compromis ;-) (Ham ben ik nog nooit geraakt helaas, geen meningsverschil verre van, gewoon dubbele boekingen).

Ik heb geen probleem met (de meeste) mossen (ik vind ze wel niet allemaal even mooi), maar daar leeft ook wel een kip-of-het-ei dingetje in de wandelgangen van de (moes)tuin volgens mijn kijk op de dingen.
Verticuteren doe je volgens mij eerder om mos te vermijden dan om het curatief te verwijderen. Mos staat uit eigen beweging, zoals de meeste planten, graag waar het graag gaat staan. Doe je verder niets aan dat meestal zure, donkere, vochtige hoekje dan zal mos er graag blijven komen (terecht en gerechtvaardigd). Door te verticuteren verwijder je zelden al het mos (of je moet zo ruw kammen dat er ook bijna geen gras meer staat) en zo blijft, of cultiveer je zelfs, het 'probleem'(ik vind mos, net als jij, niet echt een probleem). Door het verjongen en verdichten van de mat, en het verstandig maaien (niet te kort, mulchen,...) kan je mos vaak voorkomen en valt het trouwens wel mee met die rosse kleur in de zomer (afhankelijk van de zomer, maar dat kan als je naar de Amerikaanse voorbeelden kijkt nog serieus veranderen met die opwarming van de aarde; voor we het weten hebben we hier ook groene verf voor het gazon in de tuincentra). Ik verspil in elk geval geen druppel water aan de grasmat (zelfs niet uit de eigen opvang), en zo lang die voorraad het toelaat ook geen drinkbaar leidingwater aan de tuin in het algemeen (met uitzondering van de planten en het jonge plantgoed binnenshuis, ik beken). Maar dat hemelwater mag zo onderhand wel eens gaan komen, al was het maar voor de moestuin.
En ook verder geen anti-moskorrels en toestanden. Een beetje kalk, en een beetje organische mest moet volstaan (veel minder dan de zakken beweren, want de mulch maakt veel goed, is mijn stelling).

Maar het dode gras dat in de grasmat zit heb ik er wel graag uit. De groene kleur van de grasmat leeft meteen op en het zit toch maar in de weg van de rest van het gras (voor de gezondheid van de mat zijn er de hapklare mulchsnippers integenstelling tot het dorre gras dat nog moet vergaan).
Het kamgras in de serre maakt echt een wezenlijk verschil in arbeid (minder gieten, minder wieden) maar daar kan je natuurlijk nog andere materialen voor gebruiken. Het voorgedroogde krullende dorre gras is wel veel handiger dan vers gemaaid gras bijvoorbeeld.

allez, dat we nog veel mogen mogen (eens of oneens) ;-)