23.3.10

zeg dat het niet waar is ...

Is het nog ver voor dat pre-pensioen grote smurf ?? Ja, nog verder dan voordien.
Lang leve de tweedaagse werkweek (meer daarover op de conferentie in het weekend van 21, 22, 23, 24 en 25 augustus - naar H. Finkers).
Het gaat toch weer niet zo'n seizoen worden : mooi weer door de week, en weer alles behalve mooi weer in de weekeinden (vul de superlatieven langs gene kant van het spectrum zelf in, ik hou het graag netjes op m'n blog) ?
Misschien kunnen we dan zo rond ons 75ste toch al eens volgens het ritme van de natuur maar verder ook een beetje volgens ons eigen boekske een planninkje afwerken zonder te moeten mikken op dat ene droge weekend in de maand. Tegen die tijd kunnen we misschien ook gewoon beter voltijds op ons bankje in de moestuin blijven kamperen willen wij en niet de moestuindieven onze groenten oogsten en verbruiken. Want met toekomstperspectieven van 20 miljard hongerige mondjes en meer krijgt de slogan "eigen legummekes zijn goud waard" toch plots een andere lading. Begin al maar te oefenen.

Maar dit weekend was dus (zoals het volgende weekend) net iets te somber (en nat) om met veel plezier buiten te werken, gelukkig perfect genoeg om alvast de serre te verhuizen (dat kan je toch bijna 'binnenwerk' noemen), waarna we op bijna even traditionele wijze aan de après-déménagée zijn begonnen. Ook "binnen" bij de kachel op de eerste verdieping van het d(r)uivenkot, dat voor deze en alle volgende vergelijkbare aangelegenheden tot "'t schop" werd omgedoopt. Een plaats waar al eeuwenlang generatiegeheimen worden doorverteld, een gebruik dat deze generatie bijna zou hebben overgeslagen. Die laatste takken in de bloedlijn zijn bijna even boeiend als die van de eeuwen in het midden. "En wat hebben wij geleerd vandaag ?, Dat ga ik niet aan uwe neus hangen Piet".
Trouwens, hier was het nog te nat om ook maar iets te doen in de tuin (en waarschijnlijk ook een beetje in uw tuin). Tijd genoeg, verniel de structuur die je jarenlang zorgvuldig probeert op te bouwen niet met een premature hyperallergetische voorjaarsprikkel. Nee, bodemkundig is natte grond congé.

Maar er lagen hier zo wel op de valreep nog een 13-tal fruitbomen te wachten op een nieuwe lokatie : een rits Gemblouxvariëteiten voor de 3x6-meter+geleid langs de moestuinperken, 2 kniehoge leisnoeren voor de voortuin, een interimaris-ter-vervanging voor 'de boomgaard' en "de moerbei" (omdat het hier toch van die natte winters kunnen zijn, wilde ik de voorjaarsaanplantoptie wel eens proberen, en het zag er met die halve week voorzomer 'goed uit').

Dan maar een strategisch dagje verlof. Als bij toeval (maar ook een beetje omdat de juffen moe waren na een weekeindje schoolfeestmusical en dus ook een dag verlof nodig hadden) had ik een dag verlof + scheen het vandaag de perfecte "'maan'dag" te zijn voor het aanplanten van fruitbomen (Jawehl Wachtmaar, ik begin die maankalender ondertussen al gewoon spontaan te volgen zie - kijk mama, zonder handen) + scheen de zon == ideaal.
Zelf leibomen knutselen is trouwens niet zo moeilijk, laat die boom in pot van 120 euro dus maar staan en neem dat struikje van 6 euro mee; is ook veel leuker. De moerbei (poging-nummer-drie) in pot deze keer want met blote wortel durven die al eens weigeren te vertrekken (allez gij, wa ge nu zegt), als hij nu niet aanslaat ga ik mijn portie moerbeien wel gewoon in de kruidtuin wegsnoepen.
En zoals je kan zien heeft het gazon ook al een eerste trim gekregen, kunnen we straks weer kammen (voor de mulch in de serre, handig dat ze dus al op de nieuwe lokatie staat), en de rest van de verzorging beginnen.
De wintersierwaarde van de hortensias en de kornoeljes hebben we onderhand ook wel gehad, dus die hebben ook een flinke beurt gekregen.

2010 serre nieuwe lokatie

Het begint dus wel een beetje "drukker" te worden : alle paprika's, pepers (120) en tomaten (240) zijn voor een eerste keer verspeend en doen het prima. Tijd om de kweekkast nog eens vol te duwen ... (kolen, selder, uien en van die dingen). Maar voor vandaag ga ik hem even afkappen als u mij toestaat.

6 comments:

natuurlijk-rijk said...

Een goei jobke kiezen waarbij je ook in de week regelmatig thuis bent helpt ook; ik verheug mij al op mijn vrij zonnig dagje van morgen ;-), nadeel is dan weer dat ik in 't weekend ook moet werken.
Voor wat gebruik je je gft bak nog (die groene)?

Herma said...

Gelukkig heb ik standaard vrij op maandag, maar de rest van de werkdagen helaas niet.
En het pensioen .......das helaas ver weg en ik ben er net achter dat ik een gedupeerde ben met het nieuwe levensfase budget, waardoor ik met 55 jaar ruim 179 uren vrij misloop.
Dat van die maankalender dat wil ik nog goed in de vingers krijgen. Heb je tips??

the666bbq said...

"de groene bak", ook al eens smalend de compostbak genoemd is een beetje een duiveltje-doet-al hier. Gelukkig hebben we er wel een paar slingeren : Aarschot was bij de eerste om de diftar-afval-per-kg te adopteren, en dus hadden we zowel in de oude als de nieuwe woonst, de oude als de nieuwe bak (de nieuwe van de oude heb ik wel moeten achterlaten natuurlijk). En omdat we eigenlijk nooit groenafval aan de straatkant zetten hebben we ze maar een andere functie gegeven.

Na het oogsten en ziften van de compost zijn het handige containers om het zwarte goud in te "bewaren" (altijd een beetje achter de hand houden voor 'bezoekers' die nog nooit 'echte' compost hebben gezien).
Maar een groot deel van het seizoen zijn het ook watercontainers (af en toe kruien we eens wat water van de handpomp naar achter), en diezelfde watercontainers kunnen in de serre ook een beetje warmtebuffer spelen (in theorie, hoeveel graden we daar echt mee winnen is feitelijk onbewezen).
Bij het bomenplanten gisteren was het een handige verstekbak/werkbank en dan hebben we de bodem nog niet gezien van het potentieel van die bakken : moestuinstoel, bodhran, of de perfecte kweekbak voor alle wortelgewassen (de meeste mijn-peen-is-langer-dan-jouw-peen-showtelers telen erin) al was het maar omdat de wortelvlieg NOOIT op die hoogte komt (dus altijd schone peetjes).

Als de strategische dagen verlof zo goed vallen als gisteren is er zeker geen probleem; gaan zwemmen met de kinderen als iedereen moet gaan werken is immer ook leuk - 't is niet alleen daddy's hobby die telt ;-)

Ik zal één van de volgende nog eens een berichtje wijden aan de maankalender, want ik merk dat de interesse toeneemt ;-) maar 'Levensfasebudget', ik hoop dat het minder griezelig is dan dat het klinkt...

Anonymous said...

Dat van die leibomen is waar. Ik heb ook gewone perenboompjes bij de Aldi gekocht. En daar leibomen van gemaakt!
Ik ben ook nog met een poging kersenbomen bezig!!

Is gewoon leuk om dat zelf te doen. Ook van allelei andee bomen en struiken heb ik zelf bolbomen en andere vormen gecreeërd! Gewoon de snoeischaar erin!Ik zie wel wat er van komt!

natuurlijk-rijk said...

Wij kennen hier ook het diftar systeem. Aangezien ook wij hem niet gebruiken mochten ttz moesten we onze bak inleveren anders moesten wij daar een maandelijkse huurprijs voor betalen. Da' s toch discriminatie en jij hebt er zelfs 2!!!

the666bbq said...

Wij hebben er zelfs 3 ;-) wij moeten voor zover ik weet geen huur betalen voor de bak zelf, enkel een "aanbiedpremie" als je hem aan de straatkant zet en dan iets van een 5 bef per kg als ik me niet vergis. De tweede is zo'n oude van voor diftar (de oude chippen was waarschijnlijk te lastig en het model is ook iets anders geloof ik) en de derde moet hier gestaan hebben maar dat weet ik niet meer precies. Alle drie legaal in elk geval, en alle drie 'hennig' ;-)