27.2.10

eco- en andere speeltjes ...

Consuminderen staat normaal hoog in mijn lijstje [daswelwahjom] maar soms is het sterker dan mezelf (ik had maar chocola moeten lusten als comfortfood).

Eneke dat al lang op mijn lijst stond was de stapleless stapler. Nieten zonder nieten. Waarschijnlijk één van de weinige keren dat iets-zonder-zichzelf kan werken, maar werken doet het in elk geval. Wel maar voor een blad of drie maar dat is toch het gemiddelde (3,14159 om precies te zijn) waarvoor we paperclippen of nieten.
Te krijgen bij uw favoriete eco-provide(u)r vanaf een euro of twee, alleen ... ik heb niets met roze of fluo-geel; deze past een beetje beter bij mijn huis-kantoortje.

stapleless stapler

Eneke dat niet zo lang op mijn lijst stond was de spiegel telelens (Ja, ik weet het). Daar word je tegenwoordig mee doodgesmeten en na het lezen van de zeer uiteenlopende ervaringen en opinies zonder ervaring moest ik het maar eens zelf uitproberen. De Falcon 500mm f/6.3, voor een goede 130 euro door een vriendelijke Pool tot op de dorpel gebracht (laat je dus geen 200 euro of meer armer maken op de kapazas). Alles wat ze zeggen en schrijven over deze lenzen (want die Koreanen hangen er wel een andere naam op tot je er eentje leuk vindt) is waar : beetje soft, manuele focus (so? you lazy bas**d), zeer beperkte DOF, donut bokeh (you love or you hate, I like, you wait,...) en ga zo maar door. Geen al te serieus speelgoed voor sommigen, presse-papier voor anderen ...
Maar mijn plaatje van de maan vind ik nog wel leuk voor een eerste keer (op statief en met draadloze ontspanner), van zo kortbij heb ik ze nog nooit mogen zien (en ze stond precies veraf gisteren). Speelgoed is toch om mee te spelen en zolang je maar creatief omspringt met de limieten van je houten sabel kan je nog wel eens een Gulden Sporenslag winnen - Hendrik Zal-Het-Geweten-Hebben weet het (en Hugo Claus ook). Voor het geld vind ik het na één dag al een leuk speeltje (op naar het Atomium voor wat donuts).
En daarbij, Oude Technologie, daar ben ik meestal redelijk gerust in, zeker als ze in een moderne kopie uit het Oosten zitten. (Ter referentie 600 euro voor de Sony 500mm f/8 AF, die wel vele malen beter is maar ook vele malen duurder).

Als je de maan zo mag zien dan weet je in elk geval dat het weer bijna tijd is om te zaaien; 28 februari en 1 maart zeer geschikt voor tomaten (zelfs als je er niet in gelooft blijft het een verdedigbaar zaaitijdstip). En wordt het tijd om uit te kijken naar pootaardappelen maar dat heeft dan weer niks met de maan te maken.

if you believed ... they put a man on the moon, saw by the moon, yeah, yeah, yeah, yeah (REM)

De proefdruk bij de grootplandrukker was een beetje ontgoochelend. Kleuren een beetje aan de flauwe kant. Hoe was dat mogelijk ? Mijn scherm is gecalibreerd, en op mijn eigen printer met aangepaste profielen was het zoals ik het op het scherm zag (wat nogal wiedes is).
"Mijne printer gebruikt geen zwart" was al een aardige stap in de goede richting om te begrijpen wat er nu weer aan de hand was. Even een andere drukker proberen. Een fotodrukker, 140gr papier, 40€/m² maar voor 22€ wel een perfecte druk.
Het eerste wat de klant zei - nog voor ik aan mijn uitleg kon beginnen - was "HOE HEB JE DAT GEDAAN, prachtig" - bijgevallen door een "Dat (presentatie) heb ik zo ook nog nooit gezien" van de docent (maar dat wist ik al een beetje want dat vertelde de grootplandrukker die alleen voor architecten werkt ook altijd).
Missie (digitaal opkleuren) geslaagd.
Welk plan van de klas uiteindelijk gekozen wordt weten we nog niet ... Hij was niet meteen wild van de Mickeys die mij inspireerden :

wens :
tuin in Japans-Amerikaanse stijl (huh? wasda??) +
huis in cottage stijl met veel hoeken en kanten +
(ikke) aanhanger Mickey Liberation Front
= Mickey, geen pretpark maar zoals bij Donaldson en van die kleedjes

where is Mickey

Hij, binnehuisarchitect, vond het totaalconcept wel knap (waarvoor dank) maar hij moet wellicht nog wat wennen aan de Mickeys, terwijl de rest van de groep zelfs een beetje teleurgesteld was dat de meeste Mickeys weg waren (dat was wel van in het begin de bedoeling e mannekes)... een mens kan ook nooit goed doen ;-).
Die Mickeys waren hem misschien niet eens opgevallen als ik het er niet bij had verteld en zouden na aanleg ook alleen mogen opvallen vanuit de lucht (en zo komt je tuin misschien nog bij de hiddenmickeys.org'en terecht, ook niet erg).
En en passant heeft mijn mini-onderneminkje in de klas ook een naam : AmperZand (&) tuin•en. Niet dat ik van mijn the666bbq af wil, hoewel ... wekelijks heb er ik wel ergens morrie mee (especially chez les Americains) dus ik vrees dat dat geen ideale handelsnaam zou zijn (of misschien juist wel?) Châpeau trouwens dat ze een 16-tal ontwerpen na elkaar wilden komen verteren... die potentiële klanten.

moelleux chocolat noire et blanc (limon) non cuit

Voor wie toch nog wat echt comfortfood kan gebruiken, snel nog een moelleuke van witte limoenchocolade in een bruine jas (voor vier personen met normale problemen) :

- 200g witte chocolade smelten in 50g limoensap en daarna een uurke weer laten opstijven in de koelkast (wordt niet meer hard hard), hiervan worden dan later dobbelsteentjes gesneden (of quenellekes gequenelled) die de kern vormen van het taartje (minstens een uurke wachttijd incalculeren voor deze stap).
- 125g pure chocolade smelten in 125g boter, 2 eieren en twee dooiers loskloppen met 50g suiker
- eiermengsel bij chocolademengsel en er nog 50g bloem onderkloppen
- vormpjes inboteren en boter bestrooien met kristalsuiker (wij hebben onze muffinplaat gebruikt maar je kan ook van die vuurvaste kommetjes gebruiken)
- vormpjes 3/4 vullen met het chocolademengsel, (zacht) blokje van de witte chocolade erbovenop : 12 minuten oven van 180° (enjoy le cinema : black will grow over white)
- omkeren op een bord (of serveren in het kommetje), klaar ... en lekker (zelfs als je amper chocolade lust)

En weer zo simpel, hoogstens één druppel zweet op het voorhoofd als je tegelijk ook twee verjaardagstaarten, drie lasagnas en een pompoenbrood (ja, zelfs dat) staat te bricoleren.

moelleux chocolat noire et blanc (limon) bien cuit

12 comments:

bart said...

Waarom blijf je er in godsnaam een gewoonte van maken om vijf berichten in 1 te persen? :-)
Even koppig blijf ik op slechts 1 bericht per keer reageren! A jaaa!
bij deze:

Kost dat echt maar zoveel, die spiegel500mm? Dat is een koopje zeg, en het resultaat valt neig goed mee! Ik kan daar toch niet veel fouten op ontdekken. Misschien wel op een A4-vergroting, maar welke amateur-fotograaf heeft dat nodig? Voor website en gewone afdrukken lijkt dat precies ruimschoots te volstaan, die lens. M.a.w. : stuurt die'n pool ook eens langs mijn deur als g'em nog eens tegen komt!

the666bbq said...

waarom ? wegens dat een week zo om is en den deze dus altijd achter loopt ... veudedaveu daarom ;-)

echtigwaar, te goedkoop om er veel van te verwachten maar ik had voldoende mooie plaatjes gezien om de sprong te wagen (check flickr) : te krijgen in 500 f/8 en f/6.3 en 800 f/8. Samyang, pro optic, falcon, allemaal hetzelfde... de 6.3 in 't beige, net echt alsof ge een G of L serie steken hebt ;-)

De polen waren het goedkoopst wegens gratis verzending (GB zonder G, iebeeh dus). Verzending snel en vlekkeloos alleen dat faktuur daar snap ik geen jota van, voor 't zelfde geld ben ik ge-Eddy'd en halvelings gekoppeld aan de nicht van die verkoper...

Anonymous said...

Zeker dat het maar 5 berichten in 1 zijn? En ik die mij voorneem om minder te reageren (de mensen zullen denken dat ik niets beters te doen heb - is natuurlijk ook zo), maar er is natuurlijk altijd wel 1 van die 5 (6, 8, 12) onderwerpen die me interesseert. Chocolade bijvoorbeeld, maar in combinatie met limoen lijkt mij dat niet zo lekker? En ik zie een link tussen 2 onderwerpen: dat tuinplan (wow, knap trouwens) is helemaal geen 'hidden mickey', maar een 'hidden muffin'; kijk maar naar de muffin-vorm-met-chocolade-deeg-foto eronder.
PS Mevrouw onderdeappelboom noteert: vanavond nog snel tomaten zaaien en bedenken waar ik tussen 17u45 en 18u nog rap naar toe kan rijden om zaadjes te kopen.

the666bbq said...

limoen+chocolade = echt lekker (delicious. zelfs, het nummer van maart 2007 om precies te zijn). Warm/gesmolten is de limoensmaak trouwens subtieler...

minder reageren ? in tegendeel, men mag gerust meer reageren, en dan zelfs niet alleen op deze blog ... gene bang hebben, ik heb niet de gewoonte te bijten TENZIJ je troep verkoopt, en vooral als je letterlijk troep verkoopt (als in verkoper van ... troep)

Die symmetrie tussen de muffins en de pastorie parterre (herziene druk) op het plan was niet voorzien, maar nu je het zo zegt ... het komt wel handig uit ;-)

en last but not least mevrouw, zal ik alsnog gedienstig zij het extreem subordinant wat zaadjes sturen ??

Anonymous said...

Neenee, je moet er echt geen opsturen, want dan lijkt dat op zo'n 'voor-wat-hoort-wat'-situatie. Echter en edoch: mocht je mij kunnen zeggen welke tomatensoorten je zou aanraden en welke ook al weer die lekkerste pompoentjes waren, dan zou ik zeer gelukkig en dankbaar zijn...

the666bbq said...

aha, dan zie ik 'een opening' : ik stuur je gewoon zoveel zaden dat het onmogelijk nog een compensatie kan zijn ...

Welke rassen ? Dat is een lastige. Black Sea Man en Earl Faux horen zeker tot mijn favorieten maar er zijn er zoveel. Kerstomaten zijn ook op me gegroeid zoals d'angelsaksen zeggen, Rose Quartz heeft een vaste plek in de playlist gekregen en Black Cherry is goed op weg om hetzelfde te doen. Vleestomaten vond ik vroeger vroeger (voor ik teelde) iets vies (eigenlijk lustte ik toen helemaal geen tomaten), maar probeer gerust eentje uit de brandywine bloedlijn. Mijn zaadjes liggen erin, een 55-tal rassen voor 42 plaatsen (lijst later), ik laat de natuur de eerste selectie doen ;-) Misschien heb ik al presentabele overschotjes tegen de blogmeet ...

Van de pompoenen is butternut een veilige keuze maar ook daar heb ik nog niet echt "een slechte" gehad. Soms wel eens eentje die je "te zoet" kan noemen maar daar maken we dan maar een dessertje van ;-)

Anonymous said...

Super, danku voor de tips! Ik hoop ze nog rap zelf te kunnen zaaien, want mogelijks valt de blogontmoeting samen met een familiale verplichting...

bart said...

@the666bbq: Butternut een aanrader? Fijn zo, die heb ik geheel toevallig bij Velt gekocht dit jaar! Tomatten heb ik daar ook gekocht, Hellfrucht meerbepaald, hopelijk ook lekker.
@onderdeappelboom: same here, de zondag zal er waarschijnlijk gebabyborreld moeten worden. De zaterdag is (voorlopig) nog vrij. Misschien een parallelle meeting op zaterdag? :-)

the666bbq said...

zaterdag zou ons ook nog lukken (maar was dat voor Yo geen probleem?)

Anonymous said...

Laat mij nu maar eens reageren op de commentaren in plaats van op het bericht :-p
Black cherry heb ik ook gezaaid, en bij de zaadjes van de Brandy Wine had ik "!!!" staan wegens 'dit is het beste wat ik aan tomaten ooit geproefd heb' (Als ik me goed herinner was het een hele kruidige smaak, alsof je al minstens met pepermolen en zoutvat over de tomaat gezwaaid had.)
Lijstje van mijn probeersels van dit jaar is voorzien voor mijn blogje van morgen...

Anonymous said...

maan en zaai-tijdstippen: wat is dat hier allemaal ??

the666bbq said...

hehe, ik zal het één van de volgende gaatjes in de planning ne keer volledig uit de doeken doen ... hang in there, het is geen heel groot verlies als ge het nog niet kent ... of toch ?