29.11.08

Opgeruimd staat netjes ...

Vandaag een paar honderd kilootjes rommel naar het containerpark gedaan. Daar waren wel wat aftandse dakpannen en onbruikbare Boomse steentjes bij maar 'het erf' ligt er toch weer wat netter bij nu. De buren hebben ook eindelijk de grond verwijderd die ze al een aantal weken in onze tuin hadden gestort (waarvoor dank). Beter laat dan nooit maar ondertussen zijn de mooiste weken van het najaar wel al gepasseerd. Maar hopen op een zachte decembermaand want die pereboompjes mogen nu echt wel eens de volle grond in (dan heb ik een beter zicht op de plaats waar de brood (lees pizza) oven kan komen, want daar staan ze leiboompjes nu ongeveer al een jaar ingekuild met pot en al). Maar het rituele planten van het smalle perebos op Sint Catherine is dus door omstandigheden niet gelukt.
Onder het puin lag een appelsienenkist, en in het midden van het rottende hout stond een mooie kelkachtige paddestoel zijn ding te doen (hout helpen rotten). De kelk was halfgevuld met een helder vocht. Misschien was het wel de heilige graal en had ik onsterfelijk kunnen zijn maar voor het zelfde geld veranderde ik ineens in een vrouw met albinobaard. Laat deze beker dan maar aan mij voorbijgaan.
De familienaam van deze zwammen, Pezizales, bekt al even lekker als hexakosioihexekontahexaphobia waarvan ik niet wist dat het bestond (maar waarvan ik al wel een keertje het slachtoffer ben geworden, daarom dat ik soms ook als the999bbq door het leven ga).

pezizales, bekerzwam

Tijd om de tomatenrassen een keer op te lijsten voor wie van de ietwat luie boer alleen de nummers bij de tomaten kreeg. Dus hou je lottonummers bij de hand hier komen de 42 winnende getallen :
1/ white queen 2/ black trifele 3/ merveille de marchee 4/ stump of the world 5/ noire de crimee 6/lucky cross 7/ granny cantrell's 8/ purple cherokee 9/ arkansas pink traveler 10/ reise tomate 11/ aunt ginny's purple 12/ howard german 13/ russian rose 14/ prudence purple 15/ kentucky beefteak 16/ san marzano II 17/ tonnelet 18/ siberian early 19/ rose quartz 20/ kellog's breakfast 21/ pêche blanche 22/ northern lights 23/ caro riche 24/ schimmeig hollow 25/ earl faux 26/ dr. wynches yellow 27/ big rainbow 28/ burgese stuffing 29/ great white 30/ marianne's peace 31/ giant belgium 32/ neves azorean red 33/ blaby 34/ tlagolula ribbed 35/ polish ellis 36/ black sea man 37/ roma 38/ black plum/prune noire 39/ citron russe 40/ brandywine 41/ anna russian 42/ white beauty (??, was niet echt wit te noemen, kruising ?, verdwaald zaadje bij het verpakken ? verdwaald zaadje bij het zaaien ? al is dat laatste quasi uitgesloten). Ik weet nog niet zeker of ik van alle rassen zaad heb gehouden, maar vragen staat vrij...

Samen met Rosemarie hebben we de zaadjes uit de gerehydrateerde-gedroogde gojibessen gehaald en gezaaid. Waarschijnlijk is het makkelijker om ze te zaaien in de verwarmde kweekkast maar die kast verwarmen voor een paar zaadjes is ook niet echt efficiënt. Ik kan een nieuwe lichting zaadjes in gang zetten als ik op druiven/vijgen workshop ben geweest in januari want de organisator kon wel wat stekmateriaal missen van zijn 20 druiven- en evenveel vijgensoorten. Want die stekken wortelen ook wat vlotter in dat kastje. Misschien ook nog aantal zaadjes te kiemen leggen op de deno-manier. En de rest dan de koelkast in voor het voorjaar want de moeilijk kiemende gojibessen zouden wel wat stratificatie kunnen gebruiken. Wordt vervolgd...

2 comments:

Anonymous said...

Waar haal je die gojibessen eigenlijk? Ben ook wel geïntresseerd in zaadjes.

the666bbq said...

de gedroogde bessen hebben we gevonden in een natuurwinkel. Elk besje bevat zeker een twintigtal zaadjes (ik wil je gerust een paar besjes opsturen). Als je de bessen even laat opzwellen in water dan kan je de bessen er gemakkelijk uitduwen, in gedroogde vorm is dat een heel gedoe. De zaadjes die Rosemarie op vochtige watten had gelegd zijn al gezwollen dus er lijkt alleszins nog leven in te zitten (waarom ook niet, daarvoor is het zaad 'ontworpen')