23.4.08

den uit en thuis...

Misschien nog wat Uit-tips (dat zijn van die dingen die je meestal pas zondagavond te weten komt, onder de vorm van een korte reportage over het afgelopen evenement) voor de groene vingers. Volgend weekend (25 en 26 april dus) zijn er tuindagen in het kasteelpark van Hélécine, bij Jodoigne, bij Tienen. En volgende week (1 mei) is er de radio 2 tuindag in Bokrijk, maar daar wordt al wat meer publiciteit rond gemaakt. Vorig jaar zijn we daar wat laatt binnengesukkeld, en het was nogal aan het regenen, dus de meeste exposanten waren vroegtijdig aan het afdruppelen. Ik denk dat we die twee evenementen gaan proberen mee te pakken. Mijn vriendin (verloofde) heeft ontdekt dat dat zowat het betere alternatief is om mij uit den hof te lokken (maar het 'werk' moet gedaan worden natuurlijk).

De composthoop werd al een paar keer 'geschud' en de warmte die eruit komt is enorm - het compostseizoen is dus weer goed op gang.
Als ik ooit nog eens zou bouwen dan zou ik mijn architect misschien de uitdaging voorleggen om de composthoop te integreren in de centrale verwarming. Dat kan misschien gek klinken maar als je ziet hoe die hoop momenteel weer ligt te broeien dan is dat een 'gratis' energiebron die onbenut blijft. In compostmekka, Comite Jean Pain te Londerzeel, ligt er wel een leiding door de composthoop en daar tapt men gratis water van 50° uit de kraan, dus het kan.
Miischien dit weekend al eens gaan zien voor een lading 'externe' compost, ongeveer 6euro per m³ dacht ik in Herent.

Gisteren zag ik de staart van een reportage over de opwarming van de aarde op National Geographic. Iemand, en wellicht een groep wetenschappers met hem, vindt het een ernstig idee om spiegeltjes in de ruimte te plaatsen die een deel van het zonlicht terugkaatsen om zo de opwarming van de aarde te beperken. Nu kan ik als wetenschapper aannemen dat het leuk moet zijn om over zo'n hypotheses te mogen nadenken EN daarvoor betaald te worden. En het moet voor die wetenschappers waarschijnlijk een natte droom zijn als ze dat in de praktijk zouden mogen brengen. Maar de kinderlijke naïeviteit alsof het probleem zou verdwijnen als je even ogen sluit. Trouwens, gisteren heeft een Duitse krant nog een artikel gewijd aan de rommel die we daarboven al hebben achtergelaten (7% gewenst, 93% rommel, puin, brokstukken,... blijkbaar is de mens er goed in om dingen te storten waar ze niet horen). Fragmenten van millimeters groot slagen kraters in telescopen en de ruimtevaartuigen, en als ik mij niet vergis zijn spiegels ook wel gevoelig voor dat soort dingen...

Ik heb me altijd al afgevraagd of de transportsector het 'niet inhalen tussen...'-verbod niet kon gebruiken om de concurrentie een hak te zetten (het kan aan mij liggen maar ik durf de goedheid van de mensen wel eens in vraag te stellen) en ik denk dat dit zich vanmorgen toch wat aan het afspelen was. Een vrachtwagen op zijn dooie gemak, ongestoord een stuk onder de 90 gevolgd door een sliert vrachtwagens die welopgevoed niet durfden inhalen waarvan de eerste chauffeur zo heftig op en neer sprong dat hij onmogelijk nog een voet op het pedaal kon hebben - ik denk zelfs dat hij nog zo'n trekclaxon uit de oude films had waaraan hij hing te bengelen. Eens benieuwd hoe lang die wet stand houdt...

'Onze' twee (verkennende) wilde ganzen zijn ook al weer een paar keer luidkeels gepasseerd. Misschien moet ik dat maar gebruiken als verklikker dat alles weer veilig naar buiten mag. Of kan ik beter wachten tot heel de groep in formatie weer over het veld scheert ?

1 comment:

Anonymous said...

Eén tip: als je echt naar Bokrijk meent te moeten gaan, ga dan vreselijk vroeg, liefst een uur of zo voor de officiële start.
Ik ga zelf niet meer naar Bokrijk, wegens te druk en te veel 'doorsnee' stands, met de floristische inboedel van een doorsnee tuincentrum (pelargoniums, petuniatjes... allé, heel de santenboetiek die je bij 'het viooltje' of 'het serreke' om de hoek ook wel vindt).
Ga op zoek naar de kleine standjes met amateuristische etiketjes, daar vallen nog leuke dingen te rapen. Voor het overige: geef mij maar de plantendag van Kalmthout of de moestuindagen van Hex, of zelfs een kleine lokale ruilbeurs...