15.12.11

ikja, ik hack ... pakjes ...

In mijn kine-verleden was ergonomie één van mijn stokpaardjes. In mijn IT-bestaan nog altijd maar op een andere manier.
En zo mogen sommige dingen al perfect-van-hun-eigen zijn (zoals ook jij), alles kan altijd nog een tikkeltje beter.
Neem nu de laptop-stand van de blauwgele Zweud. Zou inderdaad zo onder de laptop of tablet kunnen. Zou ook zo mijn collectie geïnclineerde leesplanken hebben kunnen aanvullen, of nu meteen zijn nut kunnen bewijzen in de keuken.

ikja before

Maar met een oude analoge camera in de buurt en een niet te lichte hamer in der Nähe ...

ikja_hack_schroef

... breid je de mogelijkheden van dit bescheiden plankje zelfs nog verder uit zonder aan zijn oorspronkelijke functie te raken : de iPepiter, de laptoploze partituur houder, mijn eerste ikea hack.

Want zeg nu zelf, je wil toch niet weer zo'n ding dat vooral heel goed is in één functie laten rondrijden in huis.
Zo eenvoudig dat ikea eigenlijk gewoon zijn productiemal zou moeten aanpassen. En dat alles voor amper 4 euro (of 2,5 dollar hoe flatpack je dat verschil Anna ?), wie moet er hier nog een pakje (en/of statief) voor onder de kerstboom ?
In de betere ijzerwinkel vind je tijdterwijl trouwens schroefdraadpluggen of je kan een gewone moer gebruiken met de juiste draad (meestal amerikaanse 1/4inch, 20 windels), en vraag het anders toch even na of het mag, voor je de camera van papa tussen de bankschroef hangt. Je kan uiteraard ook je snelkoppeling permanent tegen de plaat verlijmen maar dan wordt het al een dure hack.

ikja_hack_installed

"Sinds wanneer lees jij muziek ?", hoor ik sommigen denken. Sinds zij muziek lezen. Meteen ook één van de redenen waarom de planningen weer aardig overlopen, naast iets met een Franse jury die zich nu toch maar eens wat mag reppen al was het maar voor de verlossing, en iets op wielen maar dat is ondertussen van op de baan.

Als dat allemaal blijft doorgaan belooft 2012 een zeer spannend tuinjaar te worden, niet eens meer zo veraf want met dit weer zou ik al met de tomaten durven beginnen (dat gras blijft precies ook maar doorgroeien en mijn appelboomkes zijn eindelijk van hun blad vanaf). Maar we hebben ondertussen onze wijze lessen wel geleerd en zullen het eerdaags maar bij de uitjes (Kelsae) en de reukerwten (Lathyrus odoratus) houden.

Update:
"Leuke ikea-hack, maar of ik ook nog eens kon zeggen hoe het zat met die instrumentenhouders op de achtergrond...". Wel, ook niet moeilijk. Gewoon de vorm van de instrumenten in kwestie traceren op een krant, en aan weerszijde van de vorm een marge van ongeveer 5 cm uitzetten. Die 5 cm komt ongeveer overeen met de borstelsteel+pijpisolatie die gebruikt werd om de vormen aan elkaar te zetten op een drietal plaatsen in de buitenste marge. Geluidsisolerende mousse beschermt de instrumenten tegen beschadigen, en waar de gitarenbak redelijk auto-stabiel was kon de ronde cello basis wel wat voetsteunen gebruiken (de f-gaten-poten houden de bak in elke gewenste positie). Nog wat materiaalhaken om de violen aan op te hangen en klaar is kees : oefensessies waren nog nooit zo vlot toegankelijk ;-) (in- en uitpakken in zakken en kisten zonder te onstemmen is bijna niet te doen)

cellobak

9 comments:

Anonymous said...

Daar staan godverdikke contrabassen! En er zitten nog teveel watten in mijn hoofd om de rest van je bericht in hapklare blokken te versnijden (al dan niet met ikea-mes) en te snappen, maar zijn het de kinderen die met muziek begonnen zijn? Dan wellicht toch geen contrabas; ze hebben voor mij al half brussel ondersteboven getrokken om een bas op mijn maat te vinden :-)

bart said...

een bas? Die van mij op vier graden aub.

the666bbq said...

(violon)cellos. 1/8ste voor rosemarie (met een kous over de krul tegen het haarketrek van de stemsleutels). bram speelt een 1/10de viool. De rest is gewoon 4/4 voor papa.
Eén van de weinige plaatsen waar je vroeg cello kan leren ligt hier in de achtertuin (er kwam zelfs eentje van Gent maar die heeft ondertussen afgehaakt wegens de afstand ;-)


bass eigenlijk nog nooit gedronken nu je het zo zegt. een modelleke dat smaakt naar meer dat je mij kan aanbevelen ??

Anonymous said...

Super; ik hoop van harte voor de mama dat ze over geen al te zuiver gehoor beschikt als iedereen daar begint te oefenen met 'aap aap poes aap aap' ;-) Veel succes; we rekenen nu natuurlijk op een demonstratie à la de familie Kuyken op de eerstvolgende ontmoeting...

the666bbq said...

oh maar dat valt eigenlijk beter mee dan dat we gevreesd hadden ;-)

misschien arrangeren we er dan een contrabaslijn onder en maken we er gewoon een groene vingers kwartet van ;-)

Anonymous said...

O, prima hoor, ik zorg met plezier voor wat basnootjes. Nu jij :-)

wendy said...

Ferm! Moet ge daar geen patent op pakken? Ocharme kleine Bram achter zo'n dikke contrabas ;-)

the666bbq said...

ik zal Anna van Ikea eens een mailke sturen (voor een maandelijkse storting [sjuitboelarr] is alles bespreekbaar)

brammeke speelt/staat/hangt/(slaapt)/... onder zijn vioolke, nog schattiger ;-)

Kevin said...

Great readding