18.12.11

Sint Salami ...


... al die aandacht voor de goedheilig man pre-6 december, wat moet die grijsaard zich verwaarloosd en minderwaardig voelen de rest van het jaar (en dan ook nog aan zijn pensioen en z'n buskaartjes zitten morrelen). En dat is helemaal niet nodig want van hem, door hem en met hem draaien we gewoon keilekkere (overschot)worsten.
Van de Sint zelf zijn er zelden bruikbare restjes, maar van de chocolade, spekken en koeken soms des te meer, en nu is zowat het moment gekomen dat we het wel weer gehad hebben met dat snoepgoed.
Moeilijkheidsgraad : kind-kan-de-was-doen (maar echte kinderen even helpen bij het smelten van de chocolade). En zoals dat met "restjeskoken" hoort te zijn : het resultaat is beter dan de som van de delen.

chocoladeworst

150g (fondant)chocolade
50g roomboter, eventueel een beetje room (om de worst niet bikkelhard te laten opstijven me dunkt)
125g noten (hier 2/3 hazelnoten en 1/3 pistache)
50g rozijnen (optioneel laten trekken in wat likeur)
150g snoepgoed (koekjes, spekken, guimauvekes, pepernoten,..) en/of 1 pak Pim's chocolade koekjes
(optioneel wat peperkes, want dat food-paired altijd goed met chocolade)

poedersuiker voor het (eetbare) 'pellekevel'.

Stap 1 : Laat boter, room en chocolade zachtjes smelten en snij/klop/breek ondertussen het snoepgoed in stukjes die niet groter moeten zijn dan de hazelnoten.
Stap 2 : alles onder elkaar zetten (laat chocolade eerst wat afkoelen, of laat het om te beginnen niet te warm worden)
Stap 3 : in worstenporties verdelen over huishoud- of zilverpapier, oprollen (sushi matjes zijn handig als je ze liggen hebt), uiteinden "dichtschroeven" voor een mooie punt.
Stap 4 : laten opstijven in de koelkast en afhankelijk van de hoeveelheid "verzachters", even op voorhand uitzetten om te snijden. klaar dus.

Op voorhand niet verklappen welke aperitiefworst het is, is een deel van het plezier.
En lekker dat dat is, weer veel te lekker voor de onklopbare nieuwjaarsresolutie #1. Oproep aan de Sint (en de Paashaas) : meer chocolademennekes volgend jaar ...

7 comments:

Anonymous said...

Verdorie toch, en laat dit nu het eerste jaar zijn, dat Sinterklaas hier eens een goede inschatting heeft gemaakt, en het snoepgoed eens binnen twee weken is opgeraakt. Gewoonlijk is het naderen van de paashaas hier. het sein om de oudgeworden sint-snoeperijen eens uit de kast te halen, en Sinterklaas het signaal om de paas-dito dezelfde weg op te laten gaan.

bart said...

In het Groot Knutselboek van K3 (in bezit van mijn achtjarige dochter) staat ook zo'n salami, met boter, koekjes en chocola. Zo lekker als Josje! :-)

the666bbq said...

misschien daarmee dat mijn bron haar bron niet wilde prijsgeven en ik een internet-queeste naar de Pim-worst moest ondernemen ;-)

van Josje heb ik nog niet geproefd (Kempen <3 Kathleen)

natuurlijk-rijk said...

Een K3 worst dus, daar pas ik toch even voor! Ook al ziet het er overheerlijk uit!

the666bbq said...

dat ligt dan geheel en alleen aan uw eigen ;-)

de Salchichón de chocolate is een (spaanse) gastronomische klassieker die (bij ons gekend als Pim's worst) door Geriadrie ook maar is gestolen en in een boekje gegoten.
Het vergif en de allergenen zitten er niet, dat kan ik je garanderen. Gewoon doen !!

Anonymous said...

Héérlijk, en dat zie ik nu pas :-)
Fijne feesten gewenst en een geweldig nieuw jaar!
Cathérine & Co

Natascha said...

Ziet er heerlijk uit! Probeer ik zeker eens uit! Bedankt