14.8.11

Het is allemaal waar wat ze zeggen ...

... het is een cliche dat staat als een huis op palen boven water : na (950km) regen komt zonneschijn. En die zonneschijn is daar ruimschoots heel ons verblijf verbleven, zodat het moestuinbruin van april zich ook over de rest van het lichaam kon verderzetten. Volgens het familiealbum zal de zomer van 2011 er dus niet zo gek veel anders uitzien dan alle vorige (en dat is maar normaal ook, blijft de weerman volhouden). Nee, echt, alleen het bootje ontbrak nog ...

Riva, The boat

... en het vaarbewijs, en een paar honderdduizend euro voor een redelijke okkazie (het eerste al wat gemakkelijker af te vinken dan het tweede). Dat bootje werd dan maar vervangen door een pedalo met schuif-af, een volwaardig-genoeg alternatief op zo'n stromingloos zonovergoten meer.
En tomaten, die ontbraken ook. Normaal gezien gaat er een kistje tomaten mee op vakantie maar dit jaar was er amper eentje rijp toen we moesten/mochten vertrekken. Met een banger hart dan anders trok ik na vakantie naar de serre, in de verwachting daar minstens alle onderste trossen rotter en kwel terug te vinden. Niet nodig, slechts een viertal kerstomaten waren voorbij hun piekmoment gebarsten, de rest gewoon blij me te zien. Het seizoen is dus ook tijdens onze vakantie blijven stilstaan.

tomaten4hoog

Maar zo zijn er ondertussen dus weer tomaten in overvloed. En kunnen we niet alleen weer in de caprese (die bij 27° toch beter smaakt dan bij 17°, zelfs met eigen "zongerijpte" tomaten), maar het huis ook weer laten geuren naar tomatensoepen en -sauzen. Of knoflook. Want het is misschien de moment om die ook eens te controleren, kwestie van bij de inmaak te beginnen met de bollen die van hun eigen niet zo lang zullen bewaren. Kruidenboter (aka lookboter) bijvoorbeeld, of gewoon versnipperen en invriezen.


kruidenboter

Eén teentje per 125gr boter zeggen de recepten. Are you kidding me ?? Da's dan speciaal-boter voor vampieren of speed-daters of zo ? Van tweehonderd teentjes pellen (die dus niet allemaal in dat ene klompke boter zijn gegaan) pikken mijn vingertoppen wel SERIEUS harder (en langer) dan van peperkes snijden, een gewaarschuwd man/vrouw ...

2 comments:

bart said...

oh man, die bakken vol tomaten, zalig!

natuurlijk-rijk said...

Mooie tomaten en look-oogst!