19.8.11

ik ga naar het werk en neem mee ...

... mijn klein kodakske, Canon SX110 met chdk software, want ze hebben een grellig onweer voorspeld en met wat geluk kunnen we dan weer wat (beter) bliksem in een potje vangen zoals op 29 juni.

bliksem-juni-2011
Dat het een memorabel onweer zou worden wist mijn twitter-timeline nog niet, dat het een buitengewone was wel.

17u29 : met "zit ik net mijn toestel op te stellen, valt er (een joekel van) een boom om" kondigt het onweer zich aan. Gelukkig was de parking waar de boom viel (al) leeg. Maar de lucht is helaas veel te bewolkt om afgelijnde schichten te kieken, met elke flits wordt de lucht gewoon één grote lichtbox.

17u32 : "was dat een koe ? op twee (fysiek drie) hoog kan dat niet ... nee, dat kan niet". Het zal geen koe geweest zijn, maar wat er daarboven allemaal door de lucht vloog ... en toen werd het middernacht.

17u32 : "ze gooien knikkers tegen het raam". Hagel hoort naar beneden te vallen, maar blijkbaar duwden de hevige valwinden de hagel ook horizontaal...

Stilte na de storm.

buienradar
Buienradar
, de bookmark van iedereen die met de fiets naar het werk komt en/of tuiniert en/of zijn gras moet stofzuigen, gaf aan dat het onweer even pauze hield. Voldoende lang om droog naar de auto te rennen. Ach, daar stond toch een wagen onder de boom (van de meneer met assortishirt), maar het "valt" nog mee.
Moet dit onweer nog naar Pukkelpop ? Instinct en mijn SAS Survival Handbook zeggen dat een open vlakte met hoge bomen zowat de slechtste plaats is om in rond te hangen ... tijdens een normaal onweer. Mijn blindekaartkennis van België is niet meer zo sterk als in het vierde studiejaar maar met wat geluk lijkt het onweer Kiewit te gaan schampschieten.

dag-boom

18u00 :
(mijn excuses aan de fietser (en collega aan de fiets te zien) op het einde van het filmpje, maar dat plasje kon ik toch niet laten liggen)
Het Nieuws : De beurscrisis en oh ja, het regent.

Enkele uren later tijdens een terrasje op de oude markt onder een paraplu (en een vers onweer) ... "tenten ingezakt op Pukkelpop". Vrienden ok op het festival. Rustig tafelen en een afzakkertje later in de pub 'sky news' : 3 doden en zovele gewonden. Nog wat later de extra nieuws'en : Pukkelpop afgelast wegens minstens 5 doden. Apocalyptica werd Apocalyps (het zou mijn 7de festivalbandje van het jaar worden op zaterdag, en Apocalyptica, cello-candy, stond al heel lang op mijn lijstje). Het schampschieten werd "een afbuigerke" met een zeer actieve kern waarvan tornado-hunters beginnen te wiebelen op hun autostoelen zo schijnt 't ...

En we gingen nog zo ons best doen om deze rotzomer zo snel mogelijk te vergeten. Het zal verdorie moeilijk worden.

2 comments:

Muggenbeet said...

die bliksem heb je verdorie prachtig vastgelegd, zo mooi is me nog niet gelukt.

the666bbq said...

ja, 't is zelfs met die motion detection software niet gemakkelijk, vooral het mikken als de onweerkernen zowat tegenover elkaar staan (ikke ertussen dus - kiezen is verliezen ;-)
En zelfs zonder wolken is de hoeveelheid licht nogal moeilijk in te schatten (sluitertijd maar een secondje, dus flits per flits, niet per halve minuut zoals sommigen)

deze was van gisteren http://www.flickr.com/photos/the666bbq/6074318088/lightbox/, moet nog wat prutsen, meestal ben ik vergeten wat de juiste instellingen waren tegen dat we nog eens een onweer gepresenteerd krijgen (op dat vlak worden we "verwend" deze week ;-)