19.6.11

ik ga er maar eens mee ophouden ...

... dacht Jaune Flammee, nochtans een zeer betrouwbare klimmer en flinkpresteerder onder de tomaten. Vaste waarde in de serre zelfs ware het niet dat ik ze was vergeten te zaaien; gelukkig bezorgde een collega amateur me op de valreep nog een plantje.Sommige tomaten vergeten dus al eens een kop te ontwikkelen. Maar zelfs gebeurlijke ongevallen als foutief uitpitsen van "de allerlaatste dief" of het afbreken van de hoofdtak bij het omhoogleiden zijn meestal geen grote rampen : laat de plant een tijdje z'n gang gaan en promoveer een lagere dief tot nieuwe leider/hoofdstam. Die groeikrachtige dieven groeien meestal in geen tijd de rest voorbij. Jaune Flammee vergat dus al bij aanvang verder te groeien, en - zo geschreven zo gedaan - le nouveau dinges est arrivé.


Maar de Nieuwe Dief vergat het ook. En de nieuwe dief uit die nieuwe dief (die vind ik er meestal dik over, dieven van dieven) ... ook die vergat verder te groeien. Gatver. Vermoeiend zo, tomaten telen.Koppijn krijg je van zo'n tomaat zonder kop : alle trossen gaan zowat op dezelfde hoogte blijven hangen, elke avond schietgebedje voor een niet-aflatende aanvoer nieuwe dieven (de wereld op z'n kop), ...

De rozenfeesten van Mechelen waren waarschijnlijk niet blij met een supervroeg seizoen (2/3 van de rozen eigenlijk al uitgebloeid), en waar zaten die mannen met hunne proef-te-rijden Vectrix eigenlijk ?? niet bij de eco-rijwielen alleszins ... maar, als ge morgen eentje voor de file komt afzetten voor een proefperiode van pakweg een grote bouwwerf vakantie dan spreken we er niet meer over.

2 comments:

bart said...

'k heb er ook zo eentje, die niet echt mee wil. gestopt op een halve meter hoogte en ondanks alle bemoedigende woordjes geen echte 'reprise'. Terwijl andere tomatenplanten al tot aan het plafond van de serre geraakt zijn. Ach wel, als er maar een paar tomaatjes van komen is't al lang goed.

Ellen said...

Ik ben zo content, ik heb voor de eerste keer kerstomaatjes, allee, nog groene, maar ze komen eraan. Mja, ik moet ergens beginnen he :-)