7.4.11

chef zkt bbq ...

...ik deed (vorig jaar) zijn versleten gasbarbecue weg, op voorwaarde dat er een andere kwam. Ondertussen zijn we bijna een jaar verder, grillloos. Teveel keus. Gas, kolen, infrarood, hout, ..., vierkant, ei of rond,... wie weet het nog tegenwoordig? Maar the666bbq zonder bbq, dat is zoals een cafe zonder bier of een steirt zonder hond. En kijk, naast de vele fora met heel veel experten-advies, werd er lokaal een workshop barbecuen georganiseerd, een joint venture tussen een barbecue speciaalzaak en een bezige (barbecue) chef-traiteur. Er werd gekookt op verschillende toestellen (oklahoma chuckwagon 16 inch, Broil King 90 XL, Outdoorchef Leon 570, Outdoorchef Roma 570) en op mijn verzoek werd er zelfs nog een infrarood toestel naast gezet om de reeks compleet te maken. Supermooi om naar te kijken maar we hebben hem toch maar niet 'vuil' gemaakt. Alles op gas (zelfs de oklahoma), dat zegt genoeg.
Al gauw bleek ik daar een (ter)echt amateurke te zijn, toen er door de andere gasten (in schorten) werd gediscussieerd over de correcte kerntemperaturen van het vlees (62 dan wel 68,5 °C), maar dit amateurke heeft wel veel bijgeleerd en een nog beter inzicht gekregen in de materie en (rand)apparatuur. En lekker gegeten van de eigen bereide bereidingen amai (pizza, canapé met zalm gegaard op ceder, oklohoma kip, manzo fringuello met witte en groene asperge, toscaanse steak, key west lime chicken, gemarineerde gamba's, american beefburger, bijgerechtjes en het dessert : marshmellows met bosvruchten).
Er werd misschien wel het meest uitgekeken naar die oklakoma kip die al vier uur in de oklahoma trein verstopt zat, en de marshmellows op een bedje van bosvruchten en whisky (korstjes vanboven laten bij het scheppen!! zeer lekker). Ook weer terecht dus. En de aangepaste wijnen, ahja.
Jaargang één, aflevering één : geslaagd.

U zal wel begrijpen dat dit soort activiteiten niet bevordelijk zijn voor doordeweekse tuinplanningen. Maar dit was slechts een aanloopje naar die andere werkelijk onwrikbare (verschrikkelijke) deadline. Subiet vertrekken we namelijk (eindelijk) om geheel vrijwillig en belangeloos de paasklokken te helpen vullen. Geen dank want omdat we daar dan toch zijn pikken we nog wat tuintjes mee : Villa d'Este, Villa Adriana, Villa Lante, Sacro Bosco, San Liberato, Ninfa gardens, Villa Aldobrandini, Orto botanico di Roma, ... en nog wat leuke dingen uit de streek (vino, gelato, vespa, pasta, ...), als waren we echte Trasteverini. Vitamientjes D vangen, quasi gegarandeerd.

Alle tomaten (200+) zijn verspeend geraakt, een groot deel van de bloemen zijn gezaaid (tp en kg, binnen en buiten dus), en als ik morgen op tijd uit mijn bed geraak dan zullen er nog wel wat erwten en ajuintjes op hun plaats geraken (misschien zelfs de rest van de aardappelen) voor ik op de vlieger stap. Dan is het weer een weekje geduldig wachten en dat kan moeiteloos vanop een veilige afstand lijkt me ...

9 comments:

bart said...

uw tere plantjes zo in plan laten, gij durft! :-)
Bbq-en gebeurt hier op een simpele ronde blikken koker met rooster van 40 euro. Alle vlezekes en groenten die we daar gaar op willen krijgen bereiken ook dat stadium 'met correcte cuison'. Zo'n marshmallow taart zal misschien niet lukken, maar als ik het zo zie op foto vind ik dat geeneens zo erg :-)

Anonymous said...

En heb je nu een keuze kunnen maken wat barbeque betreft? Of werd die keuze net nog veel moeilijker?

Wij gaan ons tere tomatenplantjes (verspenen is voor dit weekend, want laat gezaaid) ook binnenkort even aan andermans goede zorgen overlaten, al blijven wij een paar honderd km boven Rome hangen... Le Cinque Terre schijnen prachtig te zijn...(veel moestuintjes ook, wist een collega te vertellen).

Anonymous said...

Blggrs zkn bbq-chef...

natuurlijk-rijk said...

Geniet van de vitamine D!!!

the666bbq said...

;-) blggrs zkn locatie vr meeting+bbq ;-)

bbq'en gaat op zowat elke rooster waar warmte bij kan, maar met sommige toestellen gaat het wat "makkelijker" (sommigen gebruiken meerdere types voor verschillende toepassingen). Een gasbarbecue in gang zetten is maar op een knop duwen, kolen duurt dan wat langer, gaat ineens zeer hard en vraagt daarna nogal wat gefoefel van de bakker om voldoende lang een bruikbare temperatuur te hebben. Vatten ook vaker vlam en dat is toch het minst gezonde aan barbecuen. Gasbarcecue reinigen is dan weer wat lastiger, al moet je daar blijkbaar niet in overdrijven want bij het voorverwarmen gaat toch 'alles' kapot.

De keuze werd dus al een beetje makkelijker : het zal in elk geval weer een gasbarbecue worden, vooral omdat ik graag meetafel en dat is haalbaar zonder compromissen met gas. Smaak verschilt trouwens nog maar weinig van de kool-versie met de accessoires : rookbakje+schilfers (whiskyvaten, snoeihout van druiven,...), plankjes, flavorizers (schelpen die ook de branders beschermen), ... Prijs helaas wel ;-)
Maar dan blijven er toch nog wat opties en merken om over te twijfelen : Broil King 90, Weber Genesis 330,... al heeft de gastvrouw wel een streepje voor natuurlijk ;-)

Hmm, Cinque Terre, tell me more ... in de grote vakantie gaan we de tuinen rond de grote meren in het noorden nog eens bezoeken. Een dagtrip richting de kust (Ligurië toch ?) kan er misschien wel af.

De marshmellowtaart werd ook toen terecht met de nodige skepsis onthaald maar uiteindelijk was iedereen gesmolten en gaan de meesten hem ooit (dus niet nooit) in de bbq-carrière nog eens klaarmaken ;-)

veel en veel vitamine D, maar aan dit tempo bruto gaat het snel weer op zijn ;-)

Anonymous said...

O, maar die locatie, dat vinden we wel. Dat is dus geregeld? ;-)

the666bbq said...

bbq'en kan al vanaf één euro : http://bit.ly/flqTrg


de lokatie kan er al zijn zelfs ;-) bbq'ke onderweg...

Anonymous said...

Ik heb je een mailtje gestuurd...

Anonymous said...

En ik heb nu pas eens naar je url gekeken; hilarisch :-)