17.4.11

en wat hebben wij geleerd vandaag ...

... dat ge eigenlijk nooit kunt overdrijven met tulpen. memo-to-myself voor volgend jaar : (nog) meer tulpen. Lijkt soms een dure investering, bollen in het algemeen, maar ge hebt er toch een paar jaar geniet van dus : gewoon volladen die kar.
... dat die dikke tulp in de rabarber geen tulp is maar die van de rabarber zelf (knots linksonder) en ('t is dus weer de moment) daar moet ge niet op wachten : zo snel mogelijk verwijderen (zet ze desnoods in een vazeke binnen).
... dat de narcissen die een paar weken geleden pas en dus ne winter te laat de grond in gingen (zo als links voor de rababer) alsnog vertrokken zijn en voor een tweede golf trompettekes zorgen.
... dat de hoge vaste Helianthus(?)soort geprofiteerd heeft van de "opkuis" van de tulpenstrook en weer alomtegenwoordig gaat zijn (goed : late bloeier, doorgang beschaduwd hoogzomer, en veeeel goed materiaal voor de composthoop).
... dat er hier nog altijd veel rommel ligt en die rommel soms bij op de foto sukkelt (maar het is effe redelijk fulltime travakken in de tuin en minder fulltime fotoproberen)... dat er (te) weinig reclame werd gemaakt voor de foire du vin, en het dus aangenaam boemelen was tussen de aanwezige standhouders. Veel pareltjes gevonden maar ook een deel slechte, en hoe legt ge dat uit, in 't frans, als de boer lui-même u vlakaf uw gedacht vraagt ? Soms is wijn proeven niet gemakkelijk.
... dat planten-kopen-met budget-zoveel-als-ge-kunt-dragen rap gedaan is als ge met heesters begint. Gelukkig stond de auto niet te ver weg van de plantenmarkt van Grasheide, en konden we met datzelfde budget nog een paar keer over en weer.
... dat het kruidenprojectje nu eindelijk af is en het groendak een accentje kreeg (maar zo klein plantjes dat zegt nog niet veel, dus ik ga daar nog niet teveel over zeggen)
... dat ge daar alle jaren dezelfde mensen tegen het lijf loopt ... maar da's geen erg : goe volk aan die kanten ;-)
... dat de gesterilliseerde katten de buitenwereld van in 't echt nog indrukwekkender vinden dan van den televies en dat alle poezenbandjes tegenwoordig een belleke hebben, maar da ga nie (duiven) pakken zo (knip)
... dat Monty Don een schoon samenvatting heeft gemaakt van onze tuinreis (bij de niet-publieke Aldobrandini werd er hier op de bank nogal gegniffeld) en dat hij dat dus nog mag doen (volgende week gok ik het noorden, dat zal dan ongeveer onze zomervakantie zijn, en over twee weken onder andere Ninfa!). Schoon filmkes (nog een stuk of drie te gaan), nu koop ik het boek nog zekerder.
... dat het onderhand wel eens mag beginnen regenen, eigenlijk, of moeten we dat dit jaar weer allemaal zelf doen ?? maar dat alles ondanks die droogte toch redelijk schoon staat (pisbloemen al geteld ??)

en nog vanalles en vanalles

7 comments:

bart said...

ha ge weet het, dat het eens mag regenen. 'kzalkik wel met plastieken gieterkes sleuren twee keer per week. En dan nog hangt alles sluts!

the666bbq said...

ben vandaag voor de eerste keer met den darm over de nieuwe borders gegaan, kon het niet meer aanzien. Gelukkig toont zo'n avondlijke doucheke ook meteen alle groene zaailingen in hunne gruune puure; instane geruststelling...

Anonymous said...

Aan gieten doe ik voorlopig niet, tenzij de sla in de serre, en de zaailinkskes van pompoenen en courgetten en basilicum en suikermais en...
Maar het 'sierspul', dat moet zijn plan trekken, anders stop je hier in de Kempen van de hele zomer niet meer met gieten.
Maar achter het werkhok begint de donkere ooievaarsbek wel gevaarlijk slap te hangen (terwijl de daslook daar fris tussendoor piept... en ik dacht dat die vocht vandoen hadden...)

the666bbq said...

ik normaal ook nooit maar alles ligt hier te verschrompelen, de vorige maand ingezaaide bloemenborderzaailingen voorop (+- 80x3 meter)
(met 1 fles water per tomatenplant per week in een normaal tomatenseizoen beschouw ik me als spaarzaam met water in de tuin ;-)

mijn handige giethulpje doet het nu wel perfect voor noodgevallen : traag en diep (Beervelde 2010 cliffhanger, nog even geduld ;-)

de droge zomer van vorig jaar heeft mijn jarenlang makkelijk zelfzaaiende prachtige nasturtiumtapijt werkelijk gedecimeerd en dat (specifiek) heeft me toch diep geraakt ;-)

Flowering Trees Tennessee said...

Now these days i have seed tulips. Memo-to-myself for next week..
Thanks for sharing..

arganolie said...

ik zou van die foto's eens willen zien, heb je er nog meer?

the666bbq said...

als je even in de buurt blijft hangen dan komen de foto's van het kruidenprojectje er aan arganolie ;-)

foto's van de tuinreis daar moet ik zelf nog eens doorlopen (weet niet of ze allemaal vatbaar zijn voor publicatie, we hebben bv blijkbaar liggen dwalen in de tuin van de prins van Italië - misschien toch maar geen bewijzen van op tafel gooien --- je repête mme/mlle le juge (c'était pas vous, même pas) : probeer maar eens te bewijzen waar non-fictie stopt en fictie begint op zo'n bloggetje door een bloggertje ;-)

en van de droogte krijg je ook nog foto's, of van mijn pogingen om daar iets aan te doen, veel fotogenieker ;-) (irrigatie-technieken voor luie hobbyboeren ligt hier trouwens al heel lang in de schuif te liggen)