3.1.11

zonnehoed ? zonnehoed !

Echinacea, meestal purpurea maar toch al te krijgen in heel wat hoogtes en kleuren, een topper voor de prairie-beplanting rage maar altijd al een leuk ding om naar te kijken (dus waarom ook niet in die prairieborder).
Nooit echt begrepen waarom men ze per se zonnehoed wil noemen. Ok, dat bolle bloemhoofd met afhangende bloemblaadjes, er zal wel eens iemand met een gelijkaardig modelleke op Waregem koerse zijn geweest. Maar toch, de meeste Echinaceae vond ik niet echt protoypes voor de ideale zonnehoed; ofwel liggen de bloemblaadjes zo slap dat je amper nog je eigen tenen zou kunnen zien, ofwel staan ze zo ijl dat de zonnestralen pijnlijk de thans wijd open (licht beschaduwde) pupillen zouden penetreren.
Nee, wellicht heeft Echinacea die term zonnehoed gewoon geërfd van die andere familietak, de Rudbeckia's die vaker met wat minder verbeelding op zo'n slap zonnehoedje lijken.

zonnehoed

Maar kijk, nu de sneeuw is verdwenen en de meeste zaden op de grond liggen : een sombrero, DAT noem ik een zonnehoed ! (moeilijke keuze wel voor de illusionaire lapino op de achtergrond, al die hoeden)

Zonnekloppers zijn het allemaal, zoals de meeste fijnstralige asterachtige composieten (wellicht het makkelijkste mnemotechnische ezelsbruggetje van het de-juiste-plant-op-de-juiste-plaats spel - maar sta open voor gebeurlijke uitzonderingen).

Een beetje verder stond een eerste dapper (dom?) Chaenomelesbloempje zichzelf te ontvouwen in de zon. Een vroege voorjaarsvogel die dwergkwee, maar dit lijkt me toch wel heel vroeg.

4 comments:

Anonymous said...

De uitgebloeide echinacea deden hier al uitgebreid dienst als ogen, neus en knopen voor de sneeuwman :-) En dat eerste bloeiende bloempje kan ik wel begrijpen; de lucht geurt al naar lente en ik hoorde dat er tegen het einde van de week 10 graden wordt voorspeld...

the666bbq said...

zwanger zijn verscherpt de zintuigen zeggen ze zeker ;-) da zou ik nu ook eens graag kunnen se, de lente ruiken ... maar mijne neus zit weer toe dus sowieso al lastig ;-)

natuurlijk-rijk said...

Goed gezien seg!!! Onder de appelboom is wel heel optimistisch wat de lente betreft.

Anonymous said...

Ik zou gewoon al willen beginnen zaaien en planten, en elk excuus daarvoor is goed :-) Ik ruik ook een paar uur vooraf al de komst van sneeuw, dus ik houd jullie op de hoogte :-). En wees maar blij met een dichte neus; alles ruiken en horen is echt geen pretje :-)