12.12.10

vreemde vogel, net niet op m'n schouder ...

Met één been al bijna in de 's zondaagse zwembroek nog snel even een babbelke met een buurvrouw over hoe ze waarschijnlijk haar hondje moet laten inslapen (en van het één komt dan het ander), tot ze slaakte : "seg, wat zit er daar achter u ?".

birdy

Da'k het zelf niet'n wist, maar het had in elk geval gene bang. De kinderen lieten de klink van de wagen weer los, het zwembad zou niet weglopen.
En het vogelke ook niet echt, je kon het bijna oppakken zo tam leek het wel. Rap effe kodakske halen. (Zucht). Twee minuten kreeg ik, hoorde ik door mijn oorke, zucht. Da's gelijk ne kleine droppen in het midden van Wommellegom shoppingcenter met 6,66 euro snoepgeld en zeggen dat hij over twee minuten op parking P2 moet staan... stress.
En dan zo'n mak onderwerp, en in de winter is't dan nog eens bijna heel de dag 'golden hour' (toen al zeker), speeltuin in eigen hof...
Maar ze had ook gelijk, De Guy Swinnen stond daar in t-shirt te Hard time'n op de kerstmarkt, we konden die niet te lang laten wachten.

birdy, is it a vink, is it a canary ?

Kleiner dan een merel, groter dan een mus. Spierwit met een vleugje roze-pêche. Als onze Robin(s) frank is/zijn dan moest deze toch niet onder doen. Met mijn beperkte vogelkennis moest ik -vorm en formaat- spontaan aan vinken denken (en dan dus niet alleen aan Marie Vinck); maar zo tam, dat zou ik met diezelfde beperkte vogelkennis nog durven includeren als kooi-kanarie. Maar dan wel een struis(vogel) exemplaar dat daarenboven nog redelijk tegen de kou blijkt te kunnen (of nog maar net ontsnapt uit de blijf-van-mijn-lijf-kooi) want ze zeggen toch dat de gemiddelde huismus niet zo goed tegen de kou kan.

birdy

Moet ik dat dan proberen te vangen als ik de kans nog eens krijg, denk ik dan ondertussen - een beetje loom van het zwemwater, het schitterende avondmaal en de Santa Rita - want we gaan subiet weer een paar van de betere winterprikken tegemoet ? Maar is dat dan weer wel zo'n goed idee met die I-tawt-I-taw-TOE-puddy-tats! in huis ?

birdy

Nu begrijp ik 'den vogelaar' wel wat beter : zo'n vogelke in de speldekopjes kijken en de pluimhaarkes tellen, het heeft wel iets. En dan nog zonder de typische vogeltoeter; integendeel ik moest nog van het vogelke wegkruipen want de minimale scherpstelafstand van mijn 18-250-doe-al die toevallig aan de camera hing, lag een stuk buiten de comfort zone van vogelke waar ik mocht vertoeven.
Misschien de voederplank toch maar aanpassen met de truuken van die foor...

birdy

Is dit een mollige kanarie ? Of toch nog iets anders, een witte goudvink misschien ??

12 comments:

Anonymous said...

Een albino-versie van de vink. Dat valt tegenwoordig met hopen uit het nest :-)
De 'word verification' houdt het op een 'rativati'; ook aannemelijk, lijkt me...
En als het effectief een uit de kooi ontsnapt beestje is, kan je het wellicht enkel 'redden' door het zelf opnieuw op te sluiten. Tenzij het zich zoals die groene mafkezen bijzonder goed aan de nieuwe omgeving aanpast. Dan kan je het dus eigenlijk ook beter vangen...

Unknown said...

de natuur kan toch schoon zijn eh, heb je het ondertussen nog eens terug gezien?

Anonymous said...

en anders vindt je op dit forum: http://www.natuur-forum.be wel de specialisten die kunnen bevestigen over welk gepluimte het hier nu precies gaat.

the666bbq said...

is er een opmars van de albino-vink ? ze bleken door teveel zon met de opwarming van de aarde dan ?? ;-)

ik heb ze niet meer gezien Lotte, maar ik heb ook niet veel meer kunnen kijken helaas, ik ga dat wel met verhoogde aandacht blijven doen, desnoods met een extra buffet in de voortuin ;-)

normaal is dat mijn eerste reflex, binnendringen in een expertenforum met wat plaatjes, maar ik dacht dat de Barten onder ons me wel snel gingen vertellen "hoe dat ik dat nu toch kon missen die witte parkiet ;-) - die hebben een krom bekske dat had ik al gezien en zijn toch een stuk kleiner). Met weinig referentie naar de grootte lijken was het voor mij niet zo heel duidelijk in een google line-up.
Ondertussen is er al de eerste reactie op het natuurforum : een leucistische groenling, dat lijkt nog exotischer dan een albino-vink ... maar groenlingen zijn ook vinkachtigen dus hoe verschillend is de albino-vink uiteindelijk van de leucistische groenling ... plezant seg ;-)

Anonymous said...

Ik dacht dat het misschien familie van deze was: http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Bedreigde-Dieren/article/detail/1192100/2010/12/06/Ongeziene-albino-ijsvogels-vallen-uit-hun-nest.dhtml ...Maar die van jou heeft geen rode oogjes. Tenzij je die weggefotoshopt of gegimpt hebt vanuit de idee dat het aan de foto lag :-)
Maar we wachten dus nog even op Het Oordeel van De Barten Onder Ons...

the666bbq said...

nee, niks geshopped ;-) op de originele (hoge resolutie) beelden kan je zien dat hij/zij mooie bruine oogjes met een zwarte pupil heeft...

the666bbq said...

er lijkt daar een consensus te groeien over de goudvink... spannend ;-)

bart said...

de Barten hebben geen idee, eerlijk gezegd :-)

hilda said...

k heb er een fotootje van geplaatst op de facebook van één van mijn kennissen, die zat tot voor kort te doctoreren op siervogeltjes die zich in de vrije natuur weten te handhaven en zich zelfs vermengen met de wilde populatie (geloof ik toch, t ging een beetje boven mijn petje) en hij denkt nu even na over het onderwerp, spannend!

the666bbq said...

kijk, netwerken-zonder-handen ;-) thx

hoe deden we dat vroeger toch zonder social media...

hilda said...

Het zou misschien een albino versie van de niet-inheemse 'parrotbill' kunnen zijn (populatie in de buurt van Kasterlee), of eventueel een albino Europese kanarie, of een albino vinkje.

Anonymous said...

Dit vogeltje betreft een witte goudvink!!