2.12.10

something old something new

"Ronde zaden bewaren niet zo lang" was één van de eerste weetjes die de va me meegaf aan de rand van de moestuin - tuinders delen graag uit, als 't maar geen geld is. Zaden vol ronde gaten moeten qua lamentabele duurzaamheid niet onder doen me dunkt.

bonenkever

De bonenkever heeft zich uitgeleefd op het restje boerentenen van vorig jaar, gelukkig heb je van de oogst van deze pronkbonen-zonder-pronk wel voldoende overschot voor het volgende jaar. "Voor de bloem moet ge deze niet zetten", zei de zaadhandelaar, en ze had gelijk. Maar wat bonen in de soep en je hebt een maaltijd.

Een hele tijd geleden had ik mijn voorraad al "in de mot" gekregen, maar ik had dus nooit gedacht dat er nog zoveel leven in zou zitten. Slechts een paar millimeter groot maar zeer gegeerd bij de terrariumhouder blijkbaar omdat ze wat minder nerveus zijn dan pakweg een fruitvlieg; ik vond ze al aan de tamme kant, maar dacht dat het kwam omdat hun pootjes niet voorbij hun overdreven volgevreten buikje geraakten. Had ik geweten dat ze warmpjes ontvangen zouden worden in terraria en aquaria dan had ik ze niet dakloos in de vrieskou gegooid. Fruitvliegen en van die keverkes, ze geven daar dus geld voor, goed om te weten.

Het is de ideale moment om in de zaadcollectie te kruipen, de oude aan de kant te leggen en de nieuwe uit te kiezen. Kopen kan, maar vergeet niet te ruilen, vaak moet den tuinder er zelfs helemaal niet per se iets voor terug. Van H. kreeg ik deze week zaden van de lichitomaat (Solanum sisymbriiflorum aka Morelle de Balbis - solanum dus familie van de rest, lijkt nog het meest op een tomarillo maar dan met serieuze stekels; sisymbrium:waterkers, ook al eens gebruikt voor de raketten, rucola, ...) en eerdaags zullen de dikke enveloppes met vreemde postzegels weer op de deurmat vallen. Najaar en winter, I like it a lot ;-)

Behalve natuurlijk die witte mars tegen het thuiswerken - proficiat trouwens aan de organisatoren (voor ik het overzicht verlies over de paniekmails : ja dat is ironisch bedoeld ;-).

3 comments:

tijdtussendoor said...

Goed dat je me even herinnert aan het feit dat ik mijn zaad bij Velt moet bestellen ;)

natuurlijk-rijk said...

Hola; een berichtje dat niet over de sneeuw gaat dezer dagen!!! Geen last van groepsdruk ;-)

the666bbq said...

groepsdruk ? ai, een vaardigheid waar ik me nog eens moet op toeleggen want ik hoor daar veel goeie dingen over ;-)
de winter duurt nog lang (gelukkig|helaas|joepiedepoepie|geen mening|... - schrappen wat niet past) !!