19.12.10

... in ... leggen alle ... een ei ...

"Als je kippen in de winter maar blijft water geven dan blijven ze -zij het aan een lager tempo- eieren leggen" ... zeggen ze. Ofwel beken ik hier weer in zwart onuitwisbare internetinkt op wit wat voor een slechte kippenhouder ik ben, maar die van ons lijken toch weer gestopt te zijn, en 't is toch niet hetzelfde, eieren uit een dozeke...

tijgerspin, Argiope bruennichi

Deze kennen we ondertussen wel bij naam, onze eerste kennismaking was daarvoor memorabel genoeg. Zoveel jaren geleden. Pas het huis gekocht, een door jaren van 'mindere verzorging' ruwe achtertuin inbegrepen. Aan een bosmaaier heb je weinig steun als je plots vaststelt dat je omringd wordt door 2 dozijn aren (en beyond) vol tamelijk grote spinnen die je nog nooit hebt gezien, in kleuren die National Geographic al eens 'alarmingly dangerous' noemt, ... in korte broek.

Soit, de tijgerspin (ook wespspin of wielwebspin), Argiope bruennichi, met zijn makkelijk te google'n kostuum en de typische zigzag-handtekening in het spinneweb. Eén van de bekendere "tekens" dat het hier aan het opwarmen is, want een beestje dat het normaal wat zuidelijker deed. Zijn beet zou maar een beetje meer pijn doen dan die van een wesp maar daar zit ik dan toch nog niet op te wachten. Ondertussen is onze LAT relatie misschien perfect in balans, de exoot blijft een indrukwekkende verschijning.

tijgerspin, Argiope bruennichi

Net nog een ei gelegd, type Balzac-pas-le-mien (ja je mag deze weinig gedocumenteerde typebepaling overnemen in je schoolwerkje voor biologie, voor educatieve doeleinden, ik geef je bij deze de verder onvoorwaardelijke toestemming).
De eerste keer dat ze een ei leggen naast de acherdeur wel, de eerste keer dus ook dat dat geen verf pakt. Een mens moet ergens grenzen stellen niet waar ?

sloppel ;-)

4 comments:

meneer boerenerf said...

Hmm, is dus het soort beest waarvoor we hier een uitroeicampagne zouden opstarten.

natuurlijk-rijk said...

Hier zijn de kippen gek genoeg terug beginnen leggen. Heel wat beter dan dat spinnetje.

bart said...

helaas helaas, hier nog niet gespot. Ik zou er nochtans blij mee zijn, met dat spinneke. Hier overigens ook al maandenlang geen eieren meer, wegens alle eierleggers in de vol-au-vent gedraaid :-)
Maar de opvolging is al voorzien, ik hoop dat die volgend voorjaar in gang schiet (en anders eten we nog maar eens kip...)

the666bbq said...

oh maar meneer boeren- en eigenwijs erf, ik heb hier anders nog een zakske spinnekes staan ;-)