25.5.10

waar waren we gebleven ...

ahja, in de (moes)tuin, maar niet in die van onszelf.
Het is misschien niet de meest ideale periode om moestuinen te bezoeken, zelfs niet als ze heel een stuk zuidelijker gelegen zijn maar de moestuinen waren dan ook niet de (enige) concrete aanleiding waarom we daar toevallig 'in de buurt' waren (de Loire-streek dus, cfr ons studiereisje).

Valmer, Villandry, Chenonceau te Chenonceaux,... stuk voor stuk parels, nu al ... wat gaat dat over een paar maanden zijn ? (met een beetje geluk kan ik je ook dat nog eens vertellen). Vergeet als je er passeert ook niet in de achtertuintjes te gluren want het aandeel moestuinen is in die streken toch merkelijk hoger chez eux qu' chez nous ...

potager Valmer

Het kasteel van Valmer is vooral gekend voor zijn moestuin en die deed zijn naam toch een klein beetje oneer aan. De moestuin was nog behoorlijk leeg behalve waar hij nog afgeladen vol stond met onkruiden (wat zijn ze van plan met die koude bakken??) - de befaamde kalabassengalerij was zelfs nog niet aangeplant, maar als hij weer vol staat met de gewenste groenten en kruiden dan moet dat nog indrukwekkender zijn dan nu in alle eerlijkheid toch ook al een beetje het geval was. Ook voor leifruit kan je er zeker inspiratie op doen.

potager Villandry

Villandry is Villandry. Noem het gerust Moestuin Mekka (as seen on TV, BBC, "Around the world in 80 gardens", van (moes)tuin goeroe Monty Don - een leuke DVD reeks voor de kerst trouwens zeker nu mijn oude digicorder de geest heeft gegeven hint hint ... 1 down 79 to go).
Ze doen daar erg hun best om het kloppend hart, de moestuin, bijna het jaar rond boeiend te houden en dat is ook (zelfs) in deze periode gelukt. Je zou zo vergeten wat voor een onnozel en dwaas voorjaar we gehad hebben. Ook het bezoek aan de rest van de tuin is zeker geen straf ...

potager Chenonceau

Chenonceau was ook in orde, zij het vooral aan de andere kant van de moestuin (ten opzichte van de foto) die officieel de bloementuin heet. Misschien geen gek idee, flirten op de grens van is-het-nu-een-moes-of-bloementuin. De rest van de tuinen op het domein, daar moet je voor zijn, "sobere" renaissancetuinen à la Française... niet helemaal mijn ding, maar de wandeling vanuit de tuin van Catharina, door de lommer en de wat recentere boerderij om zo aan te komen in de moestuin is best aangenaam (zeker bij dertig graden).

Nog eentje om later nog eens opnieuw te doen is het tuinfestival van Chaumont-sur-Loire, jaarlijks heraangelegde thematuinen in de achtertuin van één van de (naar mijn bescheiden mening) mooiste kastelen die ik al heb gezien (maar dat zijn er dan ook weer niet zo heel veel, sorry Gent en Horst zeg toch maar voorlopig definitief vaarwel aan die top 20).
Beetje Appeltern-achtig dus, rond één thema (dit jaar lichaam en geest). Niet onder het label 'moestuin' maar zeker een aanrader.

Maar, om dus te antwoorden op het stokje : het merendeel van het moestuingebeuren gebeurt statistisch en cultuurhistorisch gezien nog steeds vaker op rijtjes dan 'freeform' ...
Nu snel slapen, druk druk druk schema... (grotere versies van de panorama's achter de muisklik by the way, pano's kunnen beter maar ge wilt niet weten hoe we moesten crossen tussen de tuintjes van de meester - misschien later meer foto's/verslagen, en/of op Flickr)

Memo aan mijn (ruime) omgeving : wie me voor kerst 2012 nog rijst met fricassee durft te serveren begint alvast te wennen aan de naam Muerte (Morty als ik in een goede bui ben).

No comments: