7.10.09

zo is het wel "genoeg"...Een gemiddelde Nederlander verbruikt 2,7kg paprika per jaar, een Spanjaard 4,3kg dus met onze 3kg gekuiste paprika (zonder klokhuis en steeltje) komen we toch aardig in de buurt. Meer vitamine C dan een citroen (de rode ongeveer 4 keer zoveel, daar gaat het imago van de citroen nog maar eens onderuit), maar ook rijk aan A en een paar van de B's, kalium, magnesium en fosfor, en arm aan caloriekes voor wie daar zeer nauw op zou letten. Een gezonde groente dus en niet zo heel moeilijk om te telen.
Dat ze wel eens 'sweet pepper' worden genoemd is niet zo gek, na 3kg snipperen hing er een snoepgeur in de keuken (en waren de snijtechnieken weer op punt maar dit geheel ter zijde).

De paprika's staan hier in volle grond, maar dit jaar zonder een eigen fles in de grond waardoor het gieten wat lastiger was, wat zich wel al eens liet zien aan de plant en zijn vruchten. Recent onderzoek zou (nog eens) aangetoond hebben dat de ééntaksteelt hogere opbrengsten geeft (maar op 2 stengels zou rendabeler zijn). Dus voor volgend jaar niet meer dan 2 stengels EN elke plant zijn eigen gietfles.

4 comments:

Anonymous said...

Dat ziet er niet slecht uit!
Een pracht van een oogst!Een heel werk dat snijden, maar wel leuk vind ik altijd.

Wat ga je er van maken?

bart said...

'volle grond' als in 'niet in een serre' ? In dat geval: me wanna too!

tijdtussendoor said...

Wat een peperrijkdom, die kleuren!

the666bbq said...

nee, de volle grond zit onder de (mobiele) serre helaas. De meeste pepers zitten bij de mobiele brigade (in de emmers), behalve dus de zoete/paprika's die staan meestal aan de kop van de tomatenrij. Het zou buiten nog wel gaan vermoed ik (met onze opwarming misschien alle jaren gemakkelijker) maar in de (tunnel)serre is het in elk geval kinderspel.

Leuke kleuren en vormen zijn het zeker, je zou soms denken dat er maar vier soorten paprika's bestaan (groen, geel, oranje, rood) maar dat zijn er dus wel veel en veel meer.
Op dit moment is er van dat dozijn vormen, kleuren, smaken,... nog weinig te bespeuren en wachten ze braafjes in de vriezer (een deel op kleur, een deel gemengd) op hun eindbestemming : (pasta)sauzen, soepen, pizza's,.. noem maar op; Ik kijk wel een beetje uit naar mijn witte spaghetti (witte tomatensaus, gele paprika,...).
Alleen gevulde, dat wordt lastig, daar zal ik er dan een paar mooie moeten voor kiezen bij de groentenboer ;-)