15.10.09

het herfst ...

"Breng je fototoestel mee, we gaan naar Bokrijk". We gingen boompjes kijken in het Arboretum van Bokrijk, en zo rond de klok van zes op een schitterende zomerstuip in oktober betekent dat vuurwerk. Dat van dat fototoestel meebrengen was uiteraard geen probleem, maar het was blijkbaar minder vrijblijvend dan we dachten want het werd een heuse opdracht : "zoek een drietal bomen en/of struiken die NU boeien, en gebruik ze straks in het volgende ontwerp". Tof. Al een beetje rondkijken. De rietpluimen stonden als kaarsjes te branden, de kruinen stonden ginds in lichterlaaie, soit ... het gouden uur in volle glorie. "We gaan nog even wachten op..." ... oei, waarop ? ... de kaarsjes begonnen te smeulen, steeds minder ... en ineens waren ze uit, gedaan, fini, opper dan op=op. Het was nog licht, maar niet HET licht, het was nog herst maar niet DE herfst.

[img: het herfst]

De "mooiste" foto was dan ook die ene (eerste) die ik trok toen we nog aan het verzamelen waren op de parking, even voor zessen (maar een eik van dit formaat gaat niet in een doorsnee tuin). De kandidaten voor het ontwerp zijn nog geworden : Hamamelis, Gleditsia triacanthos, Ginkgo biloba, Euonymus (Euonymus europeus, alatus of planipes), Rosa carolina, Potentilla (nee toch maar niet, te geel), Clematis met daaronder een tapijt van Cyclamen, Lonicera japonica, Abelia grandiflora, Heptacodium jasminoides (bery bery nice), Nyssa sylvatica, Hydrangea, Magnolia, Moerascypres (Taxodium distichum, maar dan mag het wel een zeer natte tuin zijn). Deze, en nog een heel schoon anoniempje met een mooi roos blad staan op Flickr, wie me een tip kan geven voor het anoniempje (nummer 10), graag.
Nu, om te beginnen, herleiden naar drie.

En toen begon de lens ineens te piepen. (Oei, was het al te koud dan, nee toch, toch zo koud niet ?) Letterlijk en figuurlijk : licht uit (lichtjes overdreven maar toch uit voorzorg). De volgende dag benieuwd naar de foto's (want op achterkant lijkt natuurlijk altijd alles scherp) en de toestand van de camera. Hmm, nog altijd een skwiekje hier en daar bij het scherpstellen.
Konijnenberg : breng maar binnen maar reken erop dat je hem een maandje kwijt bent. Sony chat support (geweldig fantastig) "could you try a factory reset please" huh ? is dit niet gewoon hardware die naar de haaien is ? "We'll try it from there". huh? ça marche blijkbaar "que?". It works ... "have a nice day" laaikwaais.
Vreemd, nu maar hopen dat het daar bij blijft.

Na het snijden van de pepers en het drogen van de zaden komt misschien wel het gevaarlijkste : het verpakken van de zaden (nog snel voor een seed swap in Canada), en dan vooral het losmaken van de laatste achtergebleven zaden op de zaadlijsten. Zonder handschoenen staat er altijd wel het één en ander in de fik (zelfs met, dus waarom de moeite doen?), het aangezicht voorop (alsof ik het de hele tijd zou zitten te betasten of het er nog zit, en de binnenkant van de neus, is die al ooit weggeweest ?). Na een tijdje ook de vulpen waarmee de labels worden geschreven en dus ook de bek die de vulpen vasthoudt tussen de verschillende schrijfsels. Die banaan en dat brood zou ik voor het ontbijt willen houden dus ben ik weer verplicht om in de drank te vliegen; maar met mate want anders moeten we weer vaker gaan plassen... dat plassen heb ik na 35 jaar wel aardig onder de knie durf ik zeggen maar niet noodzakelijk zonder handen.

Update: Ik denk dat Euonymus (sieboldianus?) wel eens het anonieme anoniempje zou kunnen zijn...

3 comments:

marleen said...

De Gleditsia tak2 vind ik toch ook wel een kandidaat voor 'de mooiste'...Helaas kan ik je niet helpen met anoniempje- dacht katsoera, maar deze is toch te rozig.
Oplossing voor PraktischPeperPlasProbleempje: take a seat:-DDDDD (Of gewoon dunne plastic handschoentjes aan net als den tandarts....)

Anonymous said...

Bij de combinatie van pepers en alcohol denk ik spontaan aan flamberen en niet aan blussen. Nee? En dan smaak je die drank toch ook niet? Zonde van een goede whisky hoor! ;-)

the666bbq said...

die medische handschoenen staan hier maar als ik ze al niet vergeet aan te doen, mag ik ook weer niet vergeten ze op de juiste momenten weer uit te doen ;-)
Bij het snijden heb ik er trouwens meestal vanaf de tweede peper een gat in zitten en van die doorprikte schijnveiligheden daar komen al eens grotere problemen van (waarmee ik kinderen niet wil gelijkstellen aan problemen).

Capsaïcine, het fenolletje dat de pepers zo heet maakt laat zich beter oplossen in vet en alcohol, en in opgeloste vorm kan je het dan verplaatsen (in de richting van plaatsen die niet zo gevoelig zijn), daarom dat het zich ook amper laat wegwassen met zeep en water. Gewoon bier helpt ook niet wegens te weinig alcohol (ook nog altijd 95% water). De sterkere dranken (die drinkbaar blijven) werken ook maar even, maar dat pleziertje heb je dan ook weer gehad uiteraard - op voorwaarde dat het een goede whisky was (Talisker, Ardberg, Highland Park 18, ... maar zelfs een gewone Chivas Regal voor door de week - [hik]). Smaak is niet je eerste bekommernis als je brandjes blust maar dat hoeft niet te betekenen dat je er dan maar brol moet voor slikken ;-)

Bhut Jolokia is belachelijk heet trouwens. Die was er minstens zo snel weer uit als hij erin ging en dan had ik er nog niet op gebeten. De alcohol heeft daar denk ik 6 seconden gewerkt ("heheh wat een geluk dat ik het truukje ken ... oh f* hell...")