27.3.08

rosemarie's eerste wedstrijd

Tot nu is het vooral de hobby van papa om zaai- en plantpotjes te draaien van krantenpapier (breien voor mannen), maar dankzij de wedstrijd van Wiltfang (het postorderbedrijf van de tuin waar functioneel ook mooi mag zijn - maar helaas vaak ook prijzig), zal ook ons Rosemarieke niet kunnen wachten tot er weer een potje klaar is.

Twee van de drie eerste Dahlia stekken hingen er aanvankelijk nogal slapjes bij maar ééntje daarvan is toch weer aan het bekomen, er is dus nog hoop...

Vanmiddag eens even gaan spieken op de labels van enkele 'vloeibare tomatenmeststoffen' :

  • dcm (pakweg 7 euro/L) : NPK 5-6-7
  • asef (pakweg 6 euro/L) : NPK 4-4,5-8
  • aveve (pakweg 5 euro/L) : NPK 7-6-5

De tegenstelling tussen dcm en aveve is vrij uitgesproken, iemand heeft dus niet zo goed opgelet tijdens de lessen bemestingsleer. Tomaten worden vooral voor de vruchten geteeld en niet om de mooie groene kleur, en daarom zal het nuttig zijn om naar vruchtontwikkeling toe het accent op kalium te leggen. Het kan dus lonen om die ene of twee euro extra te investeren als je kiest voor de vloeibare "kant-en-klaar-totaaloplossing". Voor bloem, bloei en vruchtzetting (voorafgaand aan de vruchtontwikkeling) is ook fosfor van belang. Aan het begin van het seizoen kan het goed zijn om de plant te ondersteunen in het krachtig opgroeien (dus wat meer stikstof) maar er zijn goedkopere manieren om stikstof te geven dan het flesje van aveve. Brandnetelgier of gier van smeerwortel bijvoorbeeld, al komt dat niet uit een flesje met een handige doseerdop, en komt dat wel met een aardig geurtje dat de gieter (voorwerp) en de gieter (persoon) wel even met zich meedraagt.
Maar zonder bodemleven geen goede omstandigheden dus eerst de bodem voeden.

2 comments:

Plantaardig said...
This comment has been removed by the author.
Plantaardig said...

Hallo Peter
je moet ze inderdaad soms ver zoeken die labels en samenstellingen. En er zit er inderdaad één bij die eerder geschikt is om spinzie te bemesten.
En wat veel mensen niet weten is dat die cijfertjes op de verpakking voor de aardbeien (mooie foto, leuke verpakking), tomaten (idem), aardappelen (nog een mooiere foto, nog duurdere verpakking) eigenlijk zowat dezelfde zijn. Eén van de drie is goed voor heel wat groenten dus.
groetjes
Luc
http://www.plantaardig.com/groenteninfo