18.3.08

daar is de zon, maar waar is de lente...

Op donderdag 20 maart 6.48 uur begint de astronomische lente: de zon staat dan precies boven de evenaar. Maar de weersvoorspellingen stellen het lentegevoel nog even uit, al doet het zonnetje vanmorgen alleszins haar best.

Het is weer even luw geweest op het blogveld. Elk droog moment wordt gebruikt om de 'ellende' die de gevelwerker heeft achtergelaten zo goed mogelijk te 'herstellen in oorspronkelijke staat', elk wakker moment dat niet aan het gezinnetje wordt besteed probeer ik wat te investeren in mijn plantenwijzer, een galerij met de planten die we dit jaar horen te kennen. De eerste aanzet vind je hier, maar daar moeten nog heel wat planten en beschrijvingen bijkomen uiteraard en daarvoor moet ik misschien maar eens op zoek gaan naar de beste lesnotities want daar ben ik niet altijd even goed in (ik vertrouw nogal op 'de literatuur' maar die wil wel eens afwijken van hoe de planten lokaal presteren, en zo moeten we ze kennen). Voorlopig staan de planten nog alfabetisch om het leerproces te vergemakkelijken, in een latere fase kan je kiezen om ze willekeurig te tonen zodat je niet weet dat er na die Acer negundo meestal wel een Acer palmatum volgt. De naam (en later de beschrijving) wachten een vijftal seconden, zo heb je even bedenktijd.
De meeste afbeeldingen zijn niet van mezelf, ik ben er een voorstander van dat wat op het net te vinden is ook als studiemateriaal mag worden gebruikt. Ik ben niet van plan deze informatie te commercialiseren en ik ga er vanuit dat niemand dat in mijn plaats gaat doen. Aan alle bronnen (dankzij google en live images, het zijn er teveel om ze allemaal te refereren) : bedankt.

Dit weekend het gras in de boomgaard al wat kort gemaaid. Aanvankelijk met de bosmaaier en de dikste draad die door de gaatjes ging. Maar omdat die draad het na ongeveer twee meter meestal voor bekeken houdt en ik het gauw beu werd om die stijve (stuurse maar niet stuurbare) draad telkens opnieuw aan te leggen (wie het al heeft gedaan weet wel wat ik bedoel) ben ik maar eens gaan zien voor zo'n snijblad. 5 euro voor een nylon exemplaar, goedkoop genoeg ten bate van het experiment en psychologisch zacht genoeg moest het mislopen want ik wist helemaal niet of mijn van het containerpark gerecupereerde bosmaaier wel geschikt was voor zo'n mes. Hij heeft het goed gehouden en het was een plezier om er mee door het gras te gaan. Af en toe lag er wel weer een molshoop goed verstopt (hoe kon ik ze vergeten) zodat ondertussen de schijf ook tot de helft gereduceerd is. Op naar de metalen versie.
Het lange gras heeft op sommige plaatsen zichzelf wel wat uitgedund door de dichte bedekking maar dat is goed want nu kan ik gewoon wat drastischer uitkammen en nog eens een bloemenwei proberen zonder dat ik moet gaan fresen.

No comments: