5.2.08

Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter...

De vier eerste peper variëteiten hebben teken van leven gegeven en de meeste ui-zaailingen staan in individuele potten. Ook hier volgt de natuur goed haar eigen spelregels : ondergronds zat al net zoveel plant als bovengronds. Knap hoe een plantje in zo'n korte tijd zo kan groeien; zelfs in de arme zaaigrond, zonder bemesting. In die eerste fase is geef ik geen bijbemesting, het zaadje heeft alle voeding bij zich in dat rugzakje, daar heeft de moederplant goed in geïnvesteerd en daar moet ie het dan maar mee doen. Al valt slappe thee (gewone +kamille) voor sommigen ook al onder bemesting; ik gebruik het omdat het het zaad wat makkelijker zou doen kiemen (thee) en schimmelwerend (kamille) zou werken.
Helemaal geen bemesting is ook niet helemaal waar natuurlijk want de zaailingen krijgen een lichtkuur, en dat is met CO2 misschien wel de meest effectieve bemesting.
Vanavond nog wat pepers zaaien, en eventueel al wat verspenen - vanaf nu komt er wel wat time-management bij kijken om het circus gaande te houden.
Voor prei ga ik volgende keer voor het luiere concept denk ik : onmiddellijk zaaien in een diepere container (emmer).

Met een koffer vol potgrond en nog wat kalk thuisgekomen gisteren. Een goed voorbereid man is er twee waard. Ergens eind deze maand een onderhoudslaagje kalk voor het gazon, en ook de buxus wordt één van dezer dagen eens goed verwend met kalk.
De potgrond was nogal aan de goedkope kant dus er gaat waarschijnlijk wel weer wat rommel tussenzitten (in het beste geval grotere takjes en dergelijke) maar als de volumes wat groter beginnen te worden dan kan het snel een dure hobby worden als het allemaal geraniumpotgrond van een merk met naam moet zijn.

Gisteren werd op canvas de perfecte 'twee minuten pizza' gebakken. Onze doorsnee keukenoven kan eigenlijk niet heet genoeg gestookt worden (meestal ongeveer 250 °C) om die Italiaanse oven na te bootsen (500°C). Na heel wat trial and error was de beste combinatie gebleken : heetste stand oven+grill, dikke keramische pan 'voorverwarmd' op een gasvuur, pizza op onderkant van de pan net onder de grill : twee minuten en klaar.
Mijn eigen experiment met de home-made pizzasteen (Chamotte steen 4cm dik) is om diezelfde reden mislukt : ons oventje kreeg de steen niet warm genoeg voor de pizza. Hij zou misschien nog wel gebruikt kunnen worden om brood op steen te bakken maar krijgt waarschijnlijk een tweede leven als warmtecollector in de houtkachel van de schoonouders.
Een andere interessante tip was dat de tomatenvoor de basissaus werden gekookt in de snelkookpan en dat het steeltje (tros) van de tomaten bij de afkoelende/afgekoelde tomatenpuree werd gelegd om nog wat typische tomatensmaak af te geven... eentje om eens uit te proberen.

No comments: