8.2.08

What's in a name...

Er is weer een pakketje zaden onderweg van een Amerikaanse tomaten-vriend. Giant Belgium (soms Giant Belgian). Een grote vleestomaat met een gewicht tot 2,5kg. Ik had deze tomaat graag in mijn verzameling vanwege twee redenen. Ik dacht eerst, what's in a name, dat dit een Belgische tomaat was maar niets is minder waar, de tomaat komt oorspronkelijk uit Ohio. Het is te zeggen, een duitse immigrant (Albert Behnke) had deze tomaat 'uitgevonden' en al gauw was de tomaat razendpopulair - klanten van Behnke reden uren om een plant aan te schaffen. In de jaren '50 is de tomaat in de zaadcatalogus van Gleckler's seed Co. (Ohio) terecht gekomen en men is er nog niet altijd over eens wie deze variëteit nu als eerste had. Vanwaar 'Belgium' komt is me voorlopig nog niet helemaal duidelijk...
Een tweede reden is dat deze populaire tomatensoort niet alleen zeer lekker is, maar ook zeer zoet en vandaar wel eens gebruikt wordt om tomatenwijn te maken, en dat wil ik ook wel eens proberen. Het is altijd leuker om zaden te krijgen/ruilen dan ze te kopen (want zelfs de gekste rassen vind je wel in één of andere gespecialiseerde catalogus terug).

Maar ja, elke gelegenheid te baat genomen om de amerikanen nog eens uit te leggen dat french fries eigenlijk gewoon een Belgische uitvinding is (waalse waarschijnlijk). De walen gingen wel eens vissen op de Maas (in plaats van te werken, tsssss, toen al), en de kleine visjes werden in olie gebakken. Maar als het vroor of de stroming was wat moeilijk voor onze onderburen dan sneden ze aardappelen in de vorm van visjes en bakten ze die. De Engelsen zeggen dat French van het ierse 'to french' komt (snijden) en Amerikaanse geallieerden op het Ardennenoffensief noemden ze French fries omdat er frans gesproken werd..., de Fransen eisen natuurlijk ook nog altijd hun patates frites op en verwijzen naar de allereerste frituur op de Pont Neuf. Zoveel verschillende kijken op de geschiedenis, en wie heeft er dan gelijk ? Als er moet geproefd worden dan is onze 'frut' sowieso de beste - om van de gepantenteerde Steppegras (Leopoldsburg, daar zijn we wel zeker van) nog maar te zwijgen. De Engelsen mogen hun aardappel-in-vier-gesneden-chips houden in elk geval.

No comments: