14.12.07

oh denneboom...

onze denneboomOndertussen houdt men heel de maatschappij tegen de CO2-loep en vindt iedereen  bijtijds wel nieuwe problemen en af en toe een oplossing. Barry Walters, professor aan de universiteit van West Australië vindt dat families die meer dan x aantal kinderen willen een carbon-taks moeten krijgen, en condomen en sterilisatie moeten dan weer recht geven op carbon-kredieten. Het hebben van kinderen komt inderdaad steeds meer in het CO2 licht : meestal is de tweede auto "nodig voor de kinderen", en die nieuwe mondjes vragen uiteraard uitstoot die er tevoren niet was... Voorlopig is het nog taboe om hierover te spreken.

Tegelijk is men alweer blij dat de Sint zijn gat heeft gedraaid want de kerst-mania moest er natuurlijk dringend uit bij sommigen. Wat gaat men weer allemaal moeten compenseren om die bomen te kappen, de absurde lichtjes buiten te branden, alsmaar groter wordende opblaaspoppen opgeblazen te houden,.... "Gelukkig" kan je je geweten zuiveren door nieuwe led-lampjes te kopen die minder verbruiken ... kopen kopen kopen. Niet echt de makkelijkste periode, om te consuminderen, die voor de deur staat.

Hoe vaak heeft men mij al niet gezegd : "ge moet kerstbomen planten om te verkopen, da verdient goe zulle". Misschien ooit, als ik het tuinieren beu ben en geld tekort kom.
Wat meer respect misschien voor de kerstbomen, de gewone 'Picea abies', waarvan het vuurhout wordt gebruikt voor het voorblad van strijkinstrumenten - toch als de boom meer kansen krijgt dan een gloriemoment van twee weken die typisch wordt afgerond met kaalheid en vervloeking of in het beste geval een rustplaats naast het tuinhuis.
Thuis heb ik, naar een idee dat ik 'geleend' heb van het internet, een boom, ballen en pakjes uit kleurig vilt geknipt, en die boom hangt nu al voor de tweede keer tegen de schouw. Het kerststalleke is kindvriendelijk van de hema, kinneke Jezus mag al gezellig in zijn kribbeke liggen, daar doen wij niet moeilijk over. We hebben er blijkbaar wel vier wijzen bij gekregen, en daar is geen neger, zwarte, kleurling of hoe dit tegenwoordig politiek correct zou moeten heten, bij. "De" wiki leert mij "Mattheüs noemt het aantal wijzen niet, maar waarschijnlijk is uit het
aantal geschenken de conclusie getrokken dat er drie wijzen moeten zijn
geweest". Misschien heeft de zwarte man uit Saba (Balthazar) dit jaar gewoon zijn sabbatjaar...

No comments: