26.12.07

Huisje, boompje, beestje...

Plant eens een boom. Zolang het niet vriest kunnen dit soort dingen nog perfect. De 'inzichten' zijn ook hier veranderd en zo luidt het advies nu dat de put niet te diep hoeft te te zijn maar wel zeer ruim in omvang, de wortels vestigen zich meestal nogal oppervlakkig en lijken zo'n voorbereid gat wel te willen smaken. Een vierkant gat schijnt ook wat beter te werken, zeker wanneer de plant in een ronde pot heeft gestaan. Werk de grond aan de rand van het plantgat ook nog wat los met de spitvork. De nieuwe trend lijkt ook te zijn om de plantpalen (boomsteun) niet meer recht maar onder een hoek van 45° te plaatsen (vanuit de meest voorkomende windrichting) - let erop (ook in de jaren die volgen) dat de bindband niet insnoert. Wortel en een eerste takkensnoei kan zeker, al zullen de meesten tamelijk onzeker en ongerust met de schaar in de hand staan treuzelen.
Plant de boom zeker niet dieper dan hij gestaan heeft in de kwekerij - een fout die nogal eens gemaakt wordt en dan meestal nog in combinatie met omhoogliggende wortels na het aandrukken rond de stam. De beste manier is misschien wel om de boom eerst wat dieper te zetten, de kuil vol (VOL) te gieten met water en dan de boom wat omhoog te 'hodderen' in die modder. Zo komen dan de wortels netjes te liggen en zitten er geen luchtzakken bij de wortels.
Organisch materiaal in de plantkuil hoeft niet, bij het verteren van het materiaal kunnen er weer holle ruimtes ontstaan en kan de boom zakken. Dan liever een plantschijf aanhouden - het vrijhouden van een ruime cirkel rond de boom met een mulchlaag van mest en compost - en dat is uiteraard makkelijk als je net een plantgat hebt gemaakt. Gras rondom de stam is voor de meeste bomen een zware concurrent.

Zelf heb ik een aantal bomen in gedachte (meerstammige berk, ...) maar wacht ik nog even op 'the bigger picture'. Aangezien bomen een tamelijk definitieve ruggegraat zullen vormen van je tuin, is het inderdaad best om al een redelijk idee te hebben van hoe je je tuin zou willen zien groeien. Een boompje planten is op een half uurtje gefikst maar een boom verplanten wordt al snel een heel ander verhaal.
Een boom of struik cadeau doen is niet echt gebruikelijk maar zo uitzonderlijk vind ik dit nu ook weer niet. Iedereen heeft nog wel een hoekje waar wat kleinfruit zou kunnen staan en het is een geschenk waar je vele jaren 'geniet' van hebt - prijs/kwaliteit een winner; niet goed voor de apr├Ęs-feest-actie van ebay. Het loont dan wel om eens op zoek te gaan naar een bijzonder ras - in een doorsnee plantenwarenhuisketen zijn het meestal allemaal dezelfde soorten die aangeboden worden, grote kans dat er zo al eentje in de tuin van de ontvanger staat.

Het beloven weer drukke dagen te worden bij de online veilingsites, met al die mislukte cadeaus. Elk jaar slaat de angst ons om de oren : "wat moet ik in hemelsnaam voor die of deze kopen", en elk jaar slagen we er minstens een paar keer in om het foute cadeau uit te kiezen. Elk jaar worden we er ook beter in om die foute cadeaus zonder verpinken te ontvangen wat handig is want we begrijpen zelden waarom iemand zo ongelukkig kan zijn met dat cadeau waarvoor je zoveel kilometers hebt liggen zoeken. Maar sinds kort moet die ellende dus niet langer dan nodig in de al met rommel verzadigde bergingen gestald worden. Het wordt wel wat lastiger om de glaskristallen druiventros van tante Trees te wisselen met de foeilelijke paarse porseleinen fruitschaal van tante Marie-Louise, als die dreigen op bezoek te komen maar met jonge kinderen in huis mag er al eens iets gerechtigd sneuvelen, jammer maar helaas ('ik was er zo aan gehecht Trees, nee hoor, vervangen hoeft echt niet').

No comments: