29.8.07

weet je wat ik zie als ik gedronken heb...

...allemaal beestjes. Ik hoop dat de pepervodka me niet permanent beestjes laat zien vanaf vanavond - hij was vanmorgen toch al vervaarlijk van kleur veranderd.
Alhoewel als het zo verder gaat dan is dat misschien nog de enige manier om sommige beestjes voor de geest te halen.

De lijst van de met uitsterven bedreigde diersoorten blijft maar groeien (totdat hij vanzelf weer zal krimpen als ze éénmaal uitgestorven zijn). We liggen er misschien niet wakker van dat de olifant, panda of gorilla, die we al een tijdje niet meer in onze achtertuin zien passeren tenzij een exemplaar dat de poten heeft genomen uit één of andere zoölogie, daar tussen vermeld staan. Tonijn ? Daar hebben alleen de Japanners echt last van wanneer die er niet meer zou zijn. Maar naast de huismus heeft nu ook de egel het moeilijk om te blijven bestaan.
Nochtans is die egel bijzonder nuttig in de nutstuin waar hij, als hij niet in zijn winterslaap zit, massaal veel slakken binnenspeelt - en laat dat nou net (naast kleiner wordende territoria ten gevolge van de toenemende verkavelingsdrang) de reden zijn waarom hij het zo moeilijk heeft.
Steeds meer worden chemische biociden ingezet om slakken, misschien wel de ergste vijand van de moestuinier, te lijf te gaan; en dat doen die blauwe korreltjes meer dan behoorlijk - "je hoeft er zelfs nie veel van te gebruiken". Helaas pakt dat blauwe korreltje dat de slak pakt ook de egel die de slak pakt.

Bezindt eer ge begint, en sta dus even stil bij wat die korreltjes voor gevolg kunnen hebben. Probeer toch eens wat alternatieven om de slakken te lijf te gaan.
Ingegraven bierpotjes (met stokje zodat kevers en andere er nog uit kunnen) zijn een klassieker maar de slakken hebben de neiging om de boel nogal te vergisten als je ze wat lang laat liggen dus zeer regelmatig controleren.
Hygiëne : slakken reizen niet zo ver, en verwelkomen maar al te graag schaduwplekjes 'dicht bij hun werk'. Voorzie dus geen schaduwplekjes (hoog gras,...) of voorzie juist wel schaduwplekken die je kan opruimen : bv een rabarberblad met wat lekkers eronder, dan is het maar een feit om ze te 'verzamelen' overdag.
Koper hebben de slakken ook niet zo graag onder de slijmige voet, (zou electrische schokjes geven) maar kan nogal een investering zijn en verminderd wellicht in effectiviteit wanneer het koper oxideert.
De grond wat slakonvriendelijker maken met schelpjes, eierschalen, haar,... zou ook helpen maar daar heb ik hoegenaamd geen ervaring mee.

Plant of zaai ook eens wat plantjes extra (eentje 'voor de zekerheid', eentje voor het weer, eentje voor de beestjes,...) dan is het niet zo heel erg als een slak zich tegoed gedaan heeft aan dat ene plantje. Het helpt ook om niet alles ter plaatse te zaaien. Slakken zijn kenners en gaan resoluut voor jonge malse groene blaadjes, slakken lijken voortdurend in hun midlife crisis te zitten. Jonge zaailingen krijgen amper de kans om op te komen terwijl verspeende jonge planten vaak ongemoeid gelaten worden.

Als je niet goed weet wat doen in het naseizoen en je hebt nog wat plankjes over van een tuinhuisje dat je misschien wat groot gekocht hebt, dan kan je misschien een egelhuisje bouwen.

1 comment:

Hedwig said...

Als ge een tuinhuis zet met een betonnen vloerke, hebt ge overigens ook een hele hoop pissebedden zonder weerga gebetonneerd :-)