28.8.07

spice up the vodka

Altijd al willen maken en nu heb ik een perfecte gelegenheid (nieuwe baby op komst) : peper vodka. De recepten die circuleren zijn nogal vaag (welke peper, welke toestand (hoe rijper hoe scherper), hoeveel (grammen), hoe lang, hoe (heel, gesneden, versnipperd, moes, droog,...) en nogal wat factoren hebben toch invloed op de sterkte van het goedje. Dan maar zelf experimenteren en latere pogingen bijsturen (indien nodig).

Voor dit experiment ga ik voor de korte infusie; ik heb maar twee dagen dus 't is van moetes. Ik heb drie rode cayennes ongeveer de grootte van mijn eigen duim overlangs doorgesneden en zonder zaden in een 700ml fles Eristoff gestopt. Ik heb er nog vier purple tigers in gedaan in verschillende stadia (paars, groen, oranje, rood) om het geheel nog wat meer kleur te geven, hoewel het rood van de cayenne al wel mooi afstak tegen de Eristoff fles. Het geheel mag nu wachten tot woensdag avond, ietwat donker omgesteld op kamertemperatuur.

Is dat niet gevaarlijk zo'n experiment ? Wel er is nog niemand gestorven van het eten van hete pepers (record jalapenos is ongeveer 247 op 8 minuten, en 60 bhut jolokias - de allerheetste van alle pepers - op 2 minuten). Integendeel, onderzoek heeft uitgewezen dat de stof die de pepers heet maakt, capsaicine,  prostaatkankercellen doodde bij muizen. De onderzoekers schatten dat een persoon van 100kg daarvoor ongeveer 3 keer per week, 3 tot 8 habaneros in zijn dieet zou moeten passen - dat is toch ook al niet niks.

Om uit te testen of teveel pepers dodelijk zou kunnen zijn hebben ze ook muisjes pure capsaicine toegediend, en de meeste muizen gingen eraan ten onder door longfalen - maar de hoeveelheden die werden toegediend komen ongeveer overeen met honderdduizenden jalapenos (de typische peper die je bij de mexicaan krijgt geserveerd) op één zitting, en waar dit fysiek al onmogelijk is zullen de meeste na een dozijn al wel om de mama beginnen roepen.

Daarbij zijn pepers een goede bron van vitaminen, versnellen ze het metabolisme na ongeveer een half uurtje, verdunnen ze het bloed wat weer goed is ter preventie van hartaanvallen, verlagen ze de cholesterol en krijg je er de door de chileheads (grootverbruikers van pepers) zo geliefde endorfine-rush van (dus zowat de runners-high zonder een uur te moeten lopen - handig).
Dus spice up your life...

No comments: