24.8.07

wat groeit er tussen de kolen...

Nieuwe kolen. Gisteren nog 14 stuks gezet voor de winter. In tegenstelling tot de meeste planten uit de tuin mag je het stuk van de kolen muurvast lopen. Kolen hebben namelijk een stevige houvast nodig om de zware vrucht te kunnen ondersteunen en hoewel de wortel van een koolplant redelijk indrukwekkend kan zijn ondersteunt hij minder goed in 'fluffy soil'.

Ondanks het gure deprimerende weer van de afgelopen dagen was het blijkbaar feest in de serre. Kleur zo ver als je kan zien, en alles behalve groen. De cayennes staan gevaarlijk rood, de purple tigers krijgen alle kleuren, kilos tomaten - in alle kleuren - willen geplukt worden. Ik denk dat ik morgen maar eens een pizza ga 'gooien'.
Alhoewel, voor de perfecte pizza heb je wel geduld nodig (en een pizzasteen maar die heb ik ook nog niet - maar vooral geduld) want zoals het ook is met mijn brood-zonder-kneden-brood : de langzame rijs is voltreffer in de keuken; en dan ben ik eigenlijk al te laat. Slowfood, daar heeft men meestal geen tijd voor - terwijl het met planning en vooral geduld vanzelf gaat.

Ingrediënten voor de perfecte pizzadeeg (8 pizza's) :

500 gram bloem, eventueel extra
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker
1 zakje gedroogde instantgist (7 gram) of 20 gram verse gist
100 ml. handwarm water
3 eetlepels olijfolie

Kneden tot je het beu bent. Maar wat kan een mens dan aanvangen met 8 pizza's ? Invriezen wat je niet meteen wil gebruiken - makkelijjer dan het afwegen en bewaren van halve zakjes/pakjes gist maar de hoeveelheden aanpassen kan uiteraard ook. Wat je wil gebruiken zet je in een licht geoliede kom een dagje te rusten in de koelkast - de langzame rijs. Twee uur voor het de deeg wil gaan afwerken neem je hem uit de koelkast en laat je hem wat op kamertemperatuur komen. Resultaat zou een luchtig deeg moeten zijn en lucht is een ondergewaardeerd edoch belangrijk ingrediënt in de keuken (slagroom, soufflé, bros bladerdeeg, zacht brood, schuimige cappuccino ... heerlijke pizzadeeg).
Voor de topping gebruik je al wat je lekker vindt op een laagje tomatensaus (liefst uit eigen tuin uiteraard). Beleg de pizza ook weer niet te dik, al wat je erop gooit is zonder twijfel heerlijk maar een dik beleg is te zwaar zodat de bodem niet kan rijzen in de oven, en je hebt waarschijnlijk overtollig vocht dat je bodem slap zal maken.

En de deeg uiteraard niet uitrollen maar uitgooien, gedragen op de rug van je niet-voorkeurshand. De gluten worden liever uitgerokken dan uitgeduwd, maakt de pizza alleen maar lekkerder, en papa alleen maar stoerder.
Aan de slag !

1 comment:

Hedwig said...

Misschien wordt software ook liever handmatig uitgegooid dan uitgerold...

Miss soft(ware)