7.6.10

wat valt er te zien misschien ...

here birdy - bijna-Rembrandt verlichting werkt ook op vogels

open (eco)tuinen, niet bijzonder goed voorbereid en vooral ingegeven door een verplaatsting die we toch moesten maken werden het "weer twee kastelen met Limburgers" (in de reeks "hoe verleng ik een vakantie", ken je die nog!) : abdij Herkenrode bij Hasselt en kasteel Nieuwenhoven bij Sint-Truiden. Allebei uit hetzelfde eco-kamp van de Velt open tuin dagen dus, maar de verschillen konden toch niet groter zijn. De één een wat afgeborstelde doorsnee magere tuinhappening (met roofvogels maar ook met een kruidtuin die al een tijdje op de verlanglijst stond), de andere het eerste "ecodorp" (in wording) volgens de permacultuur.

herkenrode

De kruidtuin van de abdij is zeker een bezoek waard (normale prijs van een bezoek 4 euro), al de rest errond had eigenlijk niet gehoeven (vooral die opdringerige wijnverkopers niet). De tuin is wel mooi, met een aantal leuke thematuinen waaruit je zeker een ideetje kan 'stelen', het riviertje bijvoorbeeld, of het partijtje blauwe vlas (Linum perenne).

herkenrode

Het kasteel Nieuwenrode is iets kompleet anders. De moestuin is het kloppend hart van de levensvisie van de permaculturist, en hier over het algemeen geen rechte lijntjes, de cirkel is de basis van hun methode. Wat voor hen een methode is kan voor een ander misschien 'hier moeten ze nog beginnen precies' betekenen. Boeiend als je al een beetje van de achtergrond kent maar voor de meeste anderen weet ik niet of ze de kiesdrempel zouden halen. Toen één van de bewoners aan de moeder van een gezinnentje vroeg wat ze van de moestuin vonden (hun hart, weet je nog) zei ze dat de kinderen daar niet de juiste schoenen voor aanhadden, tja ja, ook dat nog.
Lekkere soep was het zeker, 'iets met bladgroenten' is dan handiger dan het opnoemen van de 101 groensels die in de pan zijn gegaan (waarvan je er als bezoeker waarschijnlijk 98 niet kent, of wel kent maar nooit zou gebruiken), en vlierbloesemlimonade natuurlijk. En alpaca's, die rare vergeten inheemse schapen ;-) (als we al dertig jaar naast schorpioenvliegen en boomblauwtjes kijken, wie weet hoeveel alpaca's zijn er ons dan al ontgaan).

nieuwenrode

De kieswijzer van de standaard gedaan en 20 op 30 voor bijna alle partijen. Eentje minder voor groen, dat zal geweest zijn omdat ik tegen de particuliere zonnepanelen ben, vooral diegene die op het oosten liggen, en ook diegene die die architecturale kakafonische diarree verzorgen op daken die verder bij stedebouw nogal eens van redelijk wat kanten worden gemiereneukt (Kom'ma neuken schijnt een sport te zijn bij de overheid waarvoor ze speciale 'archiefkamertjes' hebben ingericht). Het is misschien een idee om ze coöperatief op een onvruchtbare zuidhelling in de Ardennen te leggen, als het toch per se 'particulier' moet, en in België.
Bref, ik ben dus een modeljongen, perfect geland in het democratische centrum waar iedereen tegenwoordig wil gaan zitten dus als u mij toestaat dan leg ik mij neer bij wat de democratische massa zondag komt te beslissen (dat doe ik subiet trouwens al bijna 20 jaar, mij neerleggen bij die 6 miljoen andere stemmen), ik ga volgend jaar wel opnieuw zelf. Als jullie goed voor mij kiezen, dan doe ik mijn uiterste best om ook goed voor jullie te kiezen, welke de mooiste plant is in de botanische tuin van Amsterdam bijvoorbeeld, of welke van de dertien Amsterdamse Ierse pubs nu echt de beste is. Ja, ik kijk echt uit naar zondag 13 juni. Maar eerst even bijslapen.

slapen

3 comments:

Anonymous said...

Zo te zien heeft de democratische massa zich hier neergelegd bij een rode kleur :-) Maar heerlijke foto!

Yolanda Elizabet Heuzen said...

LOL, hier gaan we morgen al stemmen, het zal me een aardverschuiving geven.:-/ Grappig die laatste foto.

BTW Malvern Flower Show is een echte aanrader.

the666bbq said...

zo zie je dat een fotograaf al eens een gezonde dosis geluk moet (mag) hebben voor een mooi Plaatje (fotograaf van dienst was trouwens the999bbq, in de rapte op de groene stand ... dat ga ik nog lang mogen horen).

Malvern staat hier op de planning sinds ik het op jouw blog las Yolanda, maar ik ben dit jaar zelfs chelsea@BBC los vergeten dus ik kan niet beloven dat we mekaar er volgend jaar al tegen het lijf zullen lopen ;-)