14.6.10

en mijn stem gaat naar ...

reuzenschaafstro

(ik kon niet meestemmen op 13 juni, vandaar deze surrogaatstem) Reuzenschaafstro ofte Equisetum hyemale L. var. robustum (A. Braun ex Engelm.) A.A. Eaton. Uit Noord-Amerika maar ik denk dat de prehistorische familie van de paardenstaarten (waaronder heermoes) ooit wel zowat overal hebben vertoefd. De paardenstaarten hebben hun imago wel een beetje tegen maar veel "last" heb ik er zelf eigenlijk niet van, ik vind het zelfs leuk om ze af en toe uit te trekken (lijkt een beetje op drop 'knappen') en hier om de hoek maakt een ander lid van de familie deel uit van het trilveen van de Vorsdonk; ook een belevenis om zo over een waterplas te lopen (wel oppassen want daar steken nog Duitsers onder zeggen ze).
Deze is wel bevalliger dan de gewone heermoes maar ik denk wel niet dat je hem in elk plantencentrum zal vinden.

De twee minder extreme uitschieters in de tripartite zijn Nigella damascena (juffertje-in-'t-groen) en Astrantia major (zeeuws knoopje) geworden.

nigella

astrantia

Die scoren altijd dus zet ze maar in je ploeg.

Een leuke kruidtuin, die van Amsterdam. Met 7,5 euro kan je hem wel duur in zijn soort noemen, want niet zo heel groot en zonder moestuin (dat alleen zijn al minstens twee punten aftrek), wel mooi onderhouden en met een rijke collectie. Mooie kassen ook waaronder een vlinderkas vol met onder andere, hoe kan het anders, vliegende hollanders en aan paar joekels die wel wat emoties losmaken bij een mens. De "plant eens een plant in zijn eigen container" (paprika in een zak paprika chips, tomaat in een blik tomatenpuree, aardbeien in aardbeiyoghurt,...) vond ik wel geestig, misschien nog iets voor met de kinderen (of de MOS, Milieu op School). Misschien nog even wachten voor de tuin echt losbarst (de natuur houdt zijn adem in), maar Glasnevin National Botanic Gardens Dublin wordt voorlopig dus nog niet van z'n troon gestoten.

kruidtuin-amsterdam

Bij het buitengaan nog een handig boek gekocht, "onkruiden herkennen van Ing. H. Glas, tirion natuur", determineren van planten vanaf hun jongste kiemvorm want the999bbq "weet niet altijd wat wat is, bij het wieden". Enorm handig zo bleek toen we uit de winkel kwamen en recht op de gele morgenster (Tragopogon porrifolius L. aka witte schorseneer) liepen die sinds deze week niet meer in onze tuin schijnt te staan (voor mijn vertrek toch nog wel). "Oh, ik heb die uitgetrokken, lijkt zo op een paardebloem, niet mooi toch ? ". Misschien niet zo'n spectaculaire bloem ondanks z'n meter twintig (de paarse valt al wat beter mee) maar wel een knappe grote wat grauwe pluizebol om naar te knipperen met het derde oog. Volgend jaar dan maar. Tegen dan kent ze het boek vanbuiten heeft ze me beloofd ;-)

Citytrip Amsterdam ? Doen ! Don't go dutch en ga zeker voor 'the full Amsterdam experience' : op de fiets, dat maakt je actieradius in de stad toch wat groter (er zijn zoveel leuke plekken en ik zit liever op een terraszadel dan dat ik kilometers moet lopen). Je moet er misschien wel even bijnemen dat de (hotel|winkel)bediende je een fiets probeert uit te leggen alsof je alle verplaatsingen nog achterstevoren op een geit maakt maar verder went het snel het Amsterdamse systeem moet ik bekennen.
Oh, en een gezellige boekenmarkt op zondag, waar ik (wafelijzerpolitiek want ik ben tenslotte een Vlaamse Belg) ook nog een barbecueboek meenam. Het honderd-en-zoveelste ondertussen, maar ze moeten er maar geen ondertitel 'vooral voor mannen' en een belachelijk lage prijs op hangen. Nu nog bbq weer, dat zal niet voor direkt zijn.

5 comments:

mick said...

Dat boek zet ik op mijn "dringend te kopen" lijst,
ik durf namelijk ook niet alles zomaar wieden, bang dat ik iets bijzonder weghaal.

AnneTanne said...

Eeuwig zonde van die morgenster, want dat is de composiet met de met voorsprong allermooiste pluizenbol...

Anonymous said...

Nogmaals 1000 x sorry

Anonymous said...

Mooi ja, juffertje in het groen en zeeuws knoopje.De laatste is een zeer lange bloeier!!

Ook die paprika enz...zijn leuk, echt iets voor een schoolklasje!Daar zou mijn kleinzoon van genieten.

Groetjes Thea

the666bbq said...

dames en heren mag ik u voorstellen aan the999bbq - btw, 1000x niet nodig, ik weet er eentje staan nu dus als ik een fotoke wil maken : Amsterdam is helemaal niet zo ver (en alle uitvluchten zijn goed) ...

maar dus wel mooi inderdaad die speciale blaasbloem - ik dacht nog voor ik vertrek : zou ik er al een foto van maken, maarnee, bol geoogst (want je wil hem niet over heel je tuin) en we wachten op de volgende ...
@Mick : staat wel niet in het boek, nogal logisch want uiterst zeldzaam en bezwaarlijk een onkruid te noemen (trouwens let op de cursieve eerste lettergreep : want wat heet onkruid! kommerkruid is fantastesch mooi maar is wel een beetje een wildebras). Ik zal maar een addendum voorzien voor de morgenster ;-)

de doosjes waarin de zeeuwse knoopjes (the jewels) worden verkocht zijn waarschijnlijk niet groot genoeg om er een Astrantia in te planten voor een variatie op het thema ;-)