1.2.10

peter pumpkinhead ...

Onder het motto "het mag eens iets anders zijn dan soep" kijken we nog altijd met een zeer open geest en blijde verwachtingen uit naar nieuwe recepten met pompoen (met nog niet zo heel lang geleden weer een absoluut blijvertje). Als een recept ook nog eens komaf maakt met je broodresten (twee grote en twee kleine mondjes kunnen net geen brood per dag aan) en aan de meet ook gewoon ontzettend lekker is, dan is het al helemaal pretoogjes in de keuken.

wisk(e)y pompoen pudding pumpkin pudding

whisk(e)y-pompoen-broodpudding :

(het recept staat hier nog in koppen, ben vergeten te wegen onderweg, en ik wil niet verantwoordelijk gehouden worden voor van die theoretische-omzettingen-achteraf ;-)

- 5 koppen (oud) brood in blokjes, het mag zelfs hard zijn en met korst maar uiteraard onbegroeid
- 1,5 kop volle melk en/of room, half en half of een verhouding naar keuze, speelt eigenlijk weinig rol (niet onnozel beginnen doen met magere melk en van die dingen)
- 2 eetlepels whisk(e)y, herkomst speelt dus ook geen enkele rol (mag zelfs bourbon zijn, zelfs)
- 1 kop pompoenpuree (puree van pompoen, geen stoemp van patatten en pompoen)
- 0,5 kop suiker
- 2 eieren en een extra dooier
- kruiden (kaneel, kruidnagel, gember, ...)
- 0,5 TL zout
- 3/4de 'stick' boter: die moest ik zelf even opzoeken (een stick is 113 à 115g) dus ongeveer 85g.


2 simpele stappen slechts Sidonieke :
- alles behalve boter en brood mengen
- brood wentelen in de gesmolten boter (tip: zet een pan met boter in de zichzelf voorverwarmende oven) en daarna in het andere mengsel : alles in een bakvorm/schotel (geen al te diepe) : schotel in de oven : 40 minuten op 180°C : klaar. (stap twee zijn er wel een vijftal tegelijk maar soit 't is rapper gebeurd dan geschreven dus...)

Pompoenen zijn zeer makkelijk te zaaien (nog even geduld), te telen, te oogsten en te bewaren, en te verkrijgen in verschillende kleuren, maten en gewichten. Moet een plaats krijgen in elke moestuin en zelfs een occasionele siertuin.
Verwacht cake/broodpudding vanonder en de lekkerste krokante toast erbovenop. Kan als bijgeregje maar uiteraard ook gewoon als eersteklas nagerecht bij de koffie of de bol kreem. smakelijk. wat zeg ik : je weet niet wat je proeft!

En dan ga ik nu mijn grondstoffen kopen voor weer een winterprojectje, want koning Winter is toch van plan nog even te blijven...

4 comments:

Anonymous said...

Hier wachten ook nog steeds pompoenen op verwerking... maar wij hebben ze eigenlijk liever hartig...
(1 butternut of hokkaido-pompoen in stukken snijden. 1 tl korianderzaad, 1 tl venkelzaad, 1 tl oregano, 1-2 gedroogde pimentjes met 1 tl zout en 1 tl versgemalen peper in de vijzel tot poeder wrijven. 2 tenen knoflook erbij. 2 el olijfolie. Pompoen in een kom, kruiden en olie erbij, door elkaar husselen tot de pompoen aan alle kanten met een kruidenlaagje bedekt is. Stukken pompoen met schil naar beneden op een bakplaat. 30 min in een oven van 180°.
Eventueel hakken en onder risotto verwerken, of zo serveren, of tot puree stampen en groententaart mee vullen of.... Smakelijk.)

the666bbq said...

bedankt voor je recept Anne, het is altijd goed om weten wat "werkt" voor de mensen. Pompoen (op/af) schil in de oven is hier ook stilaan een klassieker aan het worden al kan ik niet beloven dat die twee tenen knoflook geen hele bol worden, en zonder sjalotten of iets anders uit die familie zal ook eerder een uitzondering zijn ;-)
Pompoen met aardpeer en een paar kleuren aardappelen in de ovenschotel is ook voor het oog een festijn; hoewel het bloggen en de onlosmakelijke fotoreportages hier van lieverlede worden gedoogd, is het me nog nooit gelukt er een foto van te nemen, waarschijnlijk veel te lekker ("allez joeng, da staat hier koud te worden...")

Ik vind het alleen gek dat we met z'n allen lang vastgezeten hebben in de pompoensoep, en het is dus zelfs te begrijpen waarom sommigen geen pompoen in de buurt willen ... maar dat telt ondertussen allemaal niet meer, waarschijnlijk kan je er zelfs een lekker confituurtje mee maken ;-)

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Misschien dan toch een manier gevonden om pompoen naar binnen te krijgen...2 lepels whisky toevoegen. Klinkt interessant. Misschien een paar lepeltjes meer en je proeft de pompoen niet meer. 'k zal het eens voorstellen thuis, want de pompoensoep met curry en kokosmelk verdoezelt die pompoensmaak niet genoeg ;-)