11.1.10

overwinteren ...

Terwijl de zenuwachtigheid onder de (moes)tuinliefhebbers stilaan begint toe te nemen (terecht), overbruggen wij die periode die anderen-soms-wel-maar-wij-nog-niet komkommertijd mogen noemen met winterprojectjes.

pippi, tommy, anika

Eén van die projectjes was het versieren van de kinderkamer. Het was ooit de bedoeling om Mama Mirabel op de muur te schilderen maar zij wordt ondertussen in populariteit ruim geklopt door Pippi, Tommy en Anika. Ik vond Pippi vroeger ook leuk, maar het gemak waarmee zij de Pippi-marathons uitlopen is enorm (Heeft er eigenlijk iemand de rechten van Secret Valley gekocht ?? [Waltzing mathilda :] down in the valley, down in the valley, ...).
Als voorbeeld heb ik de illustraties van Susalabim gebruikt (mooi mooi) en een dagje airbrushen later stonden ze grotendeels op de muur, gespot en goedgekeurd (zelfs zonder ogen, neus en mond, meneer Nilsson, en de vogeltjes). De tweekoppige 'PAPA ... PIPPI !!' was al fantastisch, en ze gaan nu nog liever slapen (moest dat al een probleem geweest zijn) want Pippi en de bende zijn er ook. Een aanrader, nu verder afwerken papa (en bijwerken, keihandig zo plakaatverf, goewash).

Het sorteren van de tomaten en de pepers was nog zo'n winterprojectje, een eerste voorzichtige selectie want straks moet het allemaal weer vooruit gaan. Van de tomaten gaan er ongeveer een zestigtal naar de volgende ronde, voor de pepers en paprika's is het dit jaar eenvoudiger. Een restauranthouder ging een beetje uit zijn dak bij het proeven van de peperconfituur (wat je al snel geen proeven meer kon noemen) en wil hem maar al te graag op zijn toonbank zien staan volgend jaar. De venkelconfituur kreeg over het algemeen nog meer 'stemmen' maar dat komt misschien een beetje in het vaarwater van zijn eigen foenicello(venkel-limoncello). Ik weet nog niet wat ik ga doen maar om alle opties open te laten zal het dus niet minder maar meer pepers zijn dit seizoen.
Mayonaisse-emmers mogen zich aanbieden (adres bekend bij de redactie).

Het snoeien van de druivelaar had het eerste werkje van het nieuwe jaar moeten zijn (traditie op 1 januari) maar met al dat gevries was en is het nog steeds niet echt de moment om te snoeien (nooit bevroren takken snoeien!). Afwachten tot het weer wat warmer wordt en dan maar met enige vertraging maar in elk geval voor het sap weer gaat stromen (misschien blijft het wel winteren tot in april, of erger, is die nieuwe ijstijd al begonnen want "de zon is dood").
En we zijn dan toch al maar begonnen met het zaaien in de verwarmde kweekkast. Kelsae uien, ook met vertraging want onder liefhebbers is 'kerstmis' daar de kalenderprik. Het is me eigenlijk nog nooit gelukt om die deftig groot te brengen. En groot mag je daar vrij letterlijk nemen, het wereldrecord staat ergens op 7,726 kg. Ik verlies de jonge zaailingen meestal uit het oog als ik met de tomaten in de weer ben. Gelukkig krijgen we elk jaar de kans om het beter te doen.
Het voordeel van gezaaide uien is dat ze minder doorschietgevoelig dan de tweejarige plantuitjes, en doorschieten was toch het probleem in 2009 (en voor de bloemen moet je het ook niet doen). (Uien kunnen ook nog later - maart - ter plekke worden gezaaid maar om van die joekels te krijgen wordt er meestal binnen begonnen, prei kan ook al trouwens).
Maansgewijs staat de peperzaai op 31 januari (en/of 1 februari) gepland, de tomaten moeten wachten tot 28 februari (en/of 1 maart).

"Is het nog ver grote smurf ? ...".

4 comments:

Anonymous said...

Is dat weer in dan, Pipi??

Hier niet hoor!
Kleinkids kijken naar heel andere dingen!

Zal de leeftijd zijn?

En al aan het zaaien, pffff..is me nog te koud. En ik heb het idee altijd als je iets later zaait,de planten de schade dubbel en dwars inhalen!

Groetjes Thea

Anonymous said...

Sjongejonge, jij bent echt wel een professioneel moestuinierder/moestuin-gaarder! "Een restauranthouder kwam even proeven en wou het op zijn toonbank", ik geloof niet dat ik dat ooit op mijn blog zal kunnen schrijven :-)
De kinderkamer is heel mooi gedaan. Dekbed van ikea, geloof ik :-) Mooi bed ook, met die schaapjes.

the666bbq said...

In bijna alle andere gevallen zou ik je bijtreden Thea. Soms moet je echter een zo lang mogelijk seizoen proberen te bekomen en dan is het begin van het seizoen (binnen) makkelijker te controleren dan het einde. Als je een poging wil wagen om zeer grote Kelsaes te telen (en dat is toch de voornaamste reden waarvoor dit ras wordt geteeld) moet je dus wat vroeger aan de slag.
Wat je in deze donkere maanden ook wil opkweken, het zal enkel zin hebben als je de plant daarbij ondersteunt (warmte om te kiemen, kunstmatig licht,..) want anders staan de plantjes inderdaad een paar weken te surplaçen, en doen ze het nauwelijks beter dan de latere (vaak zelfs slechter als het van die langgerekte spichten geworden zijn).

In België wordt de Pippi-hype nieuw leven ingeblazen door de mediahuizen, en ook de theatershow wordt opnieuw opgevoerd ... dus het zal dus toch aan de regio liggen in plaats van de leeftijd ;-)

@onderdeappelboom, dat van ikea heb je goed gezien ;-) maar zeg niet te snel "niet ooit" want het is inderdaad wel leuk wanneer iemand je zo'n voorstel doet; ook al is hij halvelings familie (een beetje agar agar mag in een vertelseltje) hij zal het zeker niet alleen voor mijn schoon ogen doen. Ik zal dan toch nog eens een paar keer bij hem moeten gaan proeven (Italiaanse keuken, zoals je begrijpt zeer tegen mijn zin) want kwaliteit hoort bij kwaliteit te staan ... ahum ;-)

Marleen/Wiz said...

Jij hebt toch ècht twee rechterhanden, Peter!(van dat teruglezen steek je nog eens wat op..;-))
Hartstikke leuk geworden:-)
(mijn spamcode= play st...hoe toepasselijk!)