17.11.09

Voor en Na : VOOR ...

Elke doordeweekse maaltijd wordt een feest als er een voorgerecht en een nagerecht bij zit (al was het maar "podding met ananas" of een appel). Eén van de voorgerechten die al zeer lang op mijn lijstje staat wordt gemaakt van groene tomaten. Rood, wit, geel, oranje, roze, zwart of groen, het maakt niet uit welke kleur als ze maar groen zijn en onrijp.
Fried Green Tomatoes.

Veel varianten op dit populaire recept van eenvoudig bebloemde schijfjes tot een drie kwartier durend tien-stappen-plan. Mijn synthese zit er zowat tussenin.

[img: fried green tomatoes]

Snij de tomaten in schijfjes, leg ze op een rek en bestrooi ze met wat zout waardoor ze al snel gaan zweten. Eerste probleem meteen bij de callee pakken : toch maar oppassen met het zout of het wordt te zout. De bedoeling is dat je de schijfjes afdept en je daardoor het zout gedeeltelijk weer verwijderd maar d'onzen waren toch nog een beetje te zout. Er zijn recepten die deze stap overslaan, dat ga ik voortaan ook maar doen.

Dep de schijfjes (nat) droog en wentel ze in bloem tot ze goed droog zijn (droog) en rol ze dan in het beslagje (een ei en wat melk) tot ze goed bedekt zijn (nat) en gooi ze dan in de chapelure/broodkruim/kruiden tot ze een mooi jasje hebben (droog).

Verwarm een pan met een flinke bodem vetstof en bak ze rustig bruin. Vuur niet te hard en/of schijfjes niet te dik want de harde tomaat kan wel wat warmte gebruiken en het jasje een stuk minder.

[img: fried green tomatoes]

"Waar koop je groene tomaten ?" Ah, nergens waarschijnlijk, en ik moest ze ondertussen zelf ook importeren vanuit het exotische Meerhout waar het in de ingesloten serre nog altijd lijkt te nazomeren. Maar ik exporteer dan ook wel wat plantgoed naar die tuin, voor wat hoort wat.
Nog een manier dus om iets te doen met de laatste tomaten die niet meer willen rijpen. "Ga je daar niet dood van van groene tomaten". Tenzij het langer duurt dan drie dagen om op slag dood te vallen kan ik bevestigen :
Neeeeee

e

e

e

e

.
Toen ik daarnet op het werk buitenkeek zag ik een zwerm vogelkes spectaculair dansen maar niet zo spectaculair als deze zwerm wegens niet zo talrijk (300.000 stuks ? wie telt zoiets, de politie ?)
Mooi staaltje avidynamica, ook een beetje biodynamica, "klinkt als" biodynamisch tuinieren, het boek van Hilary Wright waar ik net uit curieuzeneuzemosterdpottendom in begonnen ben. Voorlopig is het een beetje "zweverig" allemaal en met stevige quotes als "radiogolven zie je ook niet en die zijn er wel" win je me niet echt aan een hoog tempo terug maar het is toch de persoonlijke zoektocht die telt en niet de religie op zich, toch ?

9 comments:

Anonymous said...

Wat zien die er eigenlijk mooi uit....zo'n schijfje tomaat. Is dat niet prachtig.

Is dat nou lekker??? Ik vind het wel heel veel werk om 't te maken!!

Ik heb alleen maar van die mini's....dus ik ga er maar niet aan beginnen.

Anonymous said...

Mooi hé, zo'n zwermen; hebben er tijdens een winterverblijf in Rome, tegen de heuvels van Frascati heel veel gezien. Blijft fascinerend.
En smaken die tomaten dan niet gewoon naar onrijpe tomaat met een korstje?

the666bbq said...

ik heb nog nooit een onrijpe tomaat geproefd ;-) (maar ik kon me er uiteraard wel iets bij voorstellen van de confituren).
Als je het zout wegdacht was het wel lekker (een korst die op deze manier wordt gelegd is uiteraard alleen al extreem lekker) maar voor een tomatenzot is het ook gewoon "rete-cool" ;-)

Over de plas is zo gewoon als wentelteefjes, het is zelfs de titel van een film "fried green tomatoes" en er bestaan zaken die volledig draaien op dat soort van bereidingen (een soort McQuicky van de tomaat) dus het is niet alleen cool-omte-cool ;-)

Yolanda Elizabet Heuzen said...

Een tomatenchutney van groene tomaatjes is ook heel lekker maar dit recept is ook niet mis. Net zoals die film trouwens!

Anonymous said...

Jeeeeee, zeg, wat een leuk voorgerecht. Echt een amuse.

Ik neem aan dat dit echte groene tomaten zijn (zoals er ook gele en rode en donkerpaarse zijn) en geen onrijpe.

Mochen het echte groene tomaten zijn, heeft u dan wellicht een paar zaadjes voor mij. Dan kan ik ze volgend jaar ook in mijn moestuin gaan kweken.

m vr gr
Duikje Schaefer
duikje.schaefer@gmail.com

the666bbq said...

edoch Duikje, toch zijn het onrijpe tomaten van een kleur naar keuze ;-) (dzt mag dus groen zijn maar hoeft niet)

De onrijpe tomaat is 'vastkokend' en kan houdt wat langer zijn vorm bij het bakken (terwijl ik dit zo schrijf bedenk ik dat er wel een aantal "opvulsoorten" zijn die niet meteen in elkaar zakken in de oven, misschien zijn die in de rijpe vorm wel eens een poging waard),ik vermoed toch dat dat de reden is waarom ze onrijpe tomaten nemen voor dit gerecht. Solanine in groene tomaten 'kan' wel niet zo gezond zijn voro jonge kinderen en zwangere vrouwen, maar dan moet je al wel wat innemen hoor ik zeggen, en dan nog rauw want bij verwarmen breekt de tomatine (verwant aan solanine, het gif dan in diezelfde familie zit) al grotendeels af.

Duikje, met zo'n naam kan ik je uiteraard geen zaden weigeren ;-)
Ik zal eens voor je tussen mijn groene variëteiten neuzen ... verder is er zowat alles te krijgen behalve blauw en de tricolore zwart-geel-rood.

AnneTanne said...

Ingesloten serre in Meerhout?
Ach, in een serre in 't open veld in Olmen vandaag nog maar een keer 'de laatste tomaten' geoogst.
Ik kan het voorlopig niet over mijn hart krijgen om die frisgroen uitziende tomatenplanten ('de ziekte'? wat is dat?) op te ruimen, en heb daardoor al een paar weekends na mekaar 'voor de laatste keer' tomaten geoogst...

the666bbq said...

jaat jaat, juist voor ge het dorp binnenkomt rechts het ouderlijke huis, links de ingesloten tuin met serre dus op een boogscheut van Annetanne's Olmen kan ik me TE levendig voorstellen wat er nog allemaal mogelijk is in den hof ( ingesloten of niet) ... en normaal moet ik het hier zeker zo goed doen in op mijn bergflank, afgeschermd van elke koude noorderwind, met water in de grond als warmtebuffer ... tsssss, het klimaat he, niks mee aan te vangen ;-)

the666bbq said...

dus ... tomatenplanten enkel opruimen als ze de geest geven, dat is dit seizoen meer dan anders bewezen.