21.11.09

Habemus pijpam ...

Als je iets niet kent of weet ga je beter even bij de expert om raad. Schouwen is één van de dingen waar ik niets van af wist. En als je een expert zoekt is een zaak met '& Zn' meestal een goede start (tenzij het voor die zoon van te moetes was). Die eerste consultatie was vrij ontnuchterend. Een schouw die naam waardig is al gauw een meter of vier hoog en als ze buiten staat bij voorkeur geïsoleerd. Doe je dat niet dan trekt de schouw niet ... als je het vuur al in brand krijgt; rook binnen, kou en nog een paar andere ongemakken tot gevolg.
Instapmodelleke van een dubbelwandige schouw kwam met beugels en al de andere prullaria al gauw op een duizend euro, veel centen om een paar avonden op het jaar in een hobbykot te gaan zitten. Het alternatief was een enkelwandig pipi langkous kachelbuizenparcours van de 'knutselmarkt'. "Zo was dat vroeger in de staminees altijd", maar ik weet niet of 999 het wel zo leuk zou vinden dat ik elke avond naar staminee of gerookte haring zou ruiken.

Gelukkig zijn er nog de tweedehandsmarkten en op kapaza zag ik bruikbaar materiaal. Meteen een deftige prijs geboden en het was ok. Een halve dag poetsen en polieren later zag het er eigenlijk - met uitzondering van een paar blutsen maar een beetje verweerde 'look' dat mag wel - weer uit als nieuw (nog beter dan de single RAW HDR foto hier laat zien, maar het was dan ook al bijna 17u en aan 't donkeren, Entschuldigungen voor de perspectiefvertekening, die had ik nodig om niet te laten zien dat ze nog een beetje scheef staat).
Recycle + Re-use + Remake Rules.

[img: pijpen, cum and see]

En of ze trekt ? En of ze trekt ! Gelijk een vrijgezel op poeperkesdag, in een wip is 't geflikt. Schoon vlam en de kachel warmt genoeg om met alle deuren open te hobby'en. We hebben zelfs maar de helft van de buizen gebruikt, nog eens twee meter hoger zou echt geen gezicht zijn. Een aanvaardbare versie van "De Waarheid" ligt toch meestal tussen wat de man uit de straat denkt te weten, en de mening van de expert. Dus bedankt Hanne (& Vrnd). Succes met de verbouwingen.

Als dit de voorbode is van de winters die we vanaf nu gaan krijgen is het allemaal wel weggesmeten geld natuurlijk. Ik weet nog dat het vorig jaar deze periode zo hard sneeuwde dat we na het vroege Sint-feest (zoals morgen) amper weer weggeraakten van de parking met een flauwe helling van een paar graden.
Geluk bij een ongeluk herinnerden een paar gezonde maar serieus in de war geraakte jonge aardappelstruiken er mij gisteren aan dat ik nog een rijtje aardappelen moest uitdoen, voor ook die allemaal op hun beurt beginnen te schieten. Eind november, zo laat ben ik eigenlijk nog nooit geweest, maar ze zagen er nog goed uit.
Ik heb een jong aardappelstruikje voor de grap 'ingepakt' (en de dahlia's draaiden zichzelf parmantig om in hun graf; "waarom hij wel"). De aardappelen zullen er bij de volgende vrieskou wel aan zijn voor de moeite maar in het andere (hopelijk zeer extreme) geval oogsten we misschien wel 'nief patatekes met nievejaar', 't is eens iet nief. Het volgende is nieuwjaar op z'n Australisch, in zwembroek en factor 20 op de neus. Dus appelboom, misschien weten die crocussen wat wij nog niet weten! ('t is altijd lente in de ogen van de crocussen rond Ghente)
De moestuin niet vergeten, misschien moet je wel net als ik een paar looktenen en sjalotten weer op hun plaats leggen.
En dan gaan we nu verder met knutselen.

2 comments:

bart said...

handige harry, gij. en ik moest hard lachen ivm poeperkesdag :-)

the666bbq said...

handig ... bij het solderen ruikt het altijd wel even naar bbq en ik ben er als kleine uk in geslaagd om ne riek in mijn eigen voetzool te planten dus handig, dat valt nog te bezien ;-) Meestal lopen er hier wel wat helpende harry's rond die nog handiger zijn (alhoewel er geen ene gaat omkijken als je Harry roept, en negentien vingers ... is toch ook geen 100%).

Misschien voor onze noorderburen een beschrijving van de feestdag op een feestdag die er zelfs met die katalysator nooit is mogen komen : http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/Poeperkesdag