1.10.09

fukking "fantastig toch" Eva...

Chocolademousse, Het vier-minuten recept (4!!) van Gordon-Fucking-Ramsay :

chocoloademousse

- 100g donkere chocolade (70% cacao)
- 300ml room
- 2 EL amaretto of likeur naar keuze (optioneel, niet flauw doen)
- 1 groot eiwit
- 50 g suiker
- amaretti koekjes voor op het bodempje (optioneel)
- nog wat chocoladeschilfers voor de versiering
- IJS(water) !!

1. Chocolade in stukjes doen zodat je het makkelijker kan smelten met de helft van de room (room tot kookpunt, van het vuur en chocolade erbij). Stukjes maken mag met een mes of je bent vooral aan je vingers het likken (tenzij dat je opwindt, niet doen).
2. doe het mengsel in een andere kom die op ijswater staat en voeg de amaretto en de rest van de room erbij. Nieuwe kom en het ijswater moeten ervoor zorgen dat het mengsel snel weer afkoelt. Klop het roommengsel tot je pieken ziet (opgepast, even te lang en het botert)
3. Klop "ondertussen" het eiwit op (doe er af en toe wat suiker bij) tot je een zachte meringue hebt.
4. meng de meringue onder het roommengsel
5. Voor de afwerking verkruimel je ev. wat koekjes op de bodem van het glas
6. klaar, bewaren/stijven in de koelkast, schilferen (chocolade, wit/melk/zwart/discobollekes/...) bij opdienen

De meeste 10 minuten van de 4 minuten ben je bezig met de room stijf te kloppen; hoe kouder je dit kan doen (gebruik een nieuwe kom en niet het pannetje dat net op het vuur heeft gestaan, en ijswater), hoe sneller het zal gaan. Maar kom, 10 minuten is nog geen ramp (geen nieuwe kom gebruikt :-x).

Ik ben geen liefhebber van chocomousse (wel van room), maar dit recept is echt fantastisch. Slechts een handvol ingrediënten zoals je kan zien en simpeler dan prins Filip : DOEN!

chocomousse

Update:Men vraagt mij : "waar haal je ijswater ?". Met wat steun van de vriezer gewoon uit de kraan. Maak ijsblokjes klaar en doe ze met wat koud water in een kom, zet in die kom met ijs(+)water de kom waar je de choco-room in opklopt.

3 comments:

marleen said...

Mmmmmm snel, alles in huis en oogt yammie- ik ga een poging wagen:-)

(en 'simpeler dan prins filip' die hou ik er ook in..:DDDDD)

the666bbq said...

niet vergeten : belangrijkste ingrediënt (om in de buurt te komen van de 4 minuten) is "in bad met frigide Marie" (au bain-Marie maar dan ijskoud) of je roert jezelf een tenniselleboog.

Chocomousse eten is voor mij een opgave, dus na een half glas moest ik jammergenoeg stoppen ... twee uur later stond het glas er nog : de mousse nog altijd luchtig, niet ineen gezakt (je kon je lepel er nog steeks in recht zetten), echt Formidabel!

Anonymous said...

Erwtensoep om je lepel in recht te zetten, tot daar aan toe; maar chocomousse? Niettemin, als het over eten gaat, moet ik het eens proberen :-)