8.10.09

café-au-lait, olé olé ...

Al een half jaar zit ik te wachten op een onweer om mijn nieuwe speelgoedje te testen (de gratis-en-voor-niets gekregen Canon Powershot SX110 met de gehackte firmware CHDK, project : 'laat de camera maar zelf bliksems trekken van zodra hij ze ziet'). En er kwam maar geen. En toen kwam er één. En wat voor één. Eéntje om u tegen te zeggen. En waar zat ik : op een New Yorks dakterras. Niet in New York helaas, maar in Heusden, tijdens de les "kleuren en planopwerken" boven mijn ontwerpschetsen. In een lokaal met veel te grote ramen ... vier+één uur verwijderd van mijn speelgoedje.

Om te huilen was het.

Thuisgekomen kon ik na een half uurtje bokken nog een flauw staartje meepikken van een onwedertje dat zich stond uit te leven voor het venster van een fulgurofiel ... tien dorpen verder. De spectaculaire schichten waren niet meer, hoogstens nog wat doddelende weerlichten.
Maar, driewerf hoera : ik heb eindelijk het juiste script gevonden (quasi elke flits stond 'erop'), ik heb er toch nog een paar kunnen schieten en onderzoekers van KULeuven hebben 'ontdekt' dat we meer van dat vuurwerk gaan krijgen, dankzij de opwarming van de aarde. Kunnen de heren wetenschappers eens niet ontdekken hoe ze die bliksem zo snel mogelijk in een grote pil (batterij) krijgen, in plaats van te ontdekken wat Jan-met-de-pet al jaren vaststelt (is maar een suggestie) ?

Soit, het kon dus spectaculairder, maar het was toch behoorlijk licht daarbuiten om 23u58 te zijn. Volgende keer beter.Dan maar, geïnspireerd door Marleen die bijzonder mooie foto's kan maken, het speelgoedje aan een ander experiment onderworpen (druppels, in de versie 'koffie met melk').
Helaas spelen de meeste van mijn experimenten zich zowat midden in de nacht af, niet ideaal voor foto-experimenten met een bescheiden compactcamera en zonder deftig artificieel hulplicht. Dus eigenlijk was dit experiment bij aanvang al een beetje gedoemd om te mislukken. Nu moest ik meestal op ISO 1600 trekken om nog ietwat snelheid te halen met dus heel wat korrel (want de flitser staat bij voorkeur uit voor snelle bewegingsdetectie), maar met CHDK kan de compact tot 1/60.000s (!!) en daarmee leg je nog wel details in de rand vast die anders volledig voor onze ogen verborgen blijven. Volgende keer beter.
Als je een Powershot camera van Canon hebt moet je zeker eens kijken of hij compatibel is, IS LEUK : DOEN!!Update:Café russe, nu het scherpstellen nog ;-)Cafe shakerato, in tegenlicht, ma joeng toch...

3 comments:

marleen said...

Woooow, da's een heel knap staaltje knipwerk zonder flits, Duivelse Barbi!!!!Dat lichtprobleem dacht ik op te lossen door op een windstille dag met mijn zakje melk en schaal koffie (ja, ik ook;-)) buiten te gaan zitten, maar ook al bewegen de blaadjes niet, een dalende druppel melk dus wèl (horizontaal)..:-DD Maar toch één redelijke plaat aan over gehouden en erg gelachen(en geknoeid). Nav van mijn druppel kreeg ik een linkje naar het beter druppelwerk (waar hebben we het over!)http://www.pbase.com/daria90...altijd leuk om te blijven streven naar iets perfekts;-))Je nachtopname is ook een wondertje der techniek en tnx voor je reclame:-)

the666bbq said...

geen dank ...
men zou soms denken dat ik een grumpy (growing) old man ben die enkel zeurt en kreunt over wat er allemaal mis is in de wereld, maar als iets goed is ben ik ook de eerste om 'reklame' te maken ;-)

en klagen helpt soms, als de beklaagde wil luisteren toch ;-)

marleen said...

Jee wat een druppelprogressie en ook nog een kroon! En wat voor een....'k blijf oefenen en wacht tot de wind gaat liggen...;-)))