10.7.09

Roses are red, violets are blue ...

... en als je die twee niet hebt op een brilletje, doe je ogen dan maar toe.


toscaanse parasolden in 3D


Op vakantie gaan is leuk en souvenirs meebrengen is vaak het beste doekje tegen het bloeden als je weer naar huis moet (als het bloedt). Een voorwerp dat de vakantieperiode een beetje getekend heeft is uiteraard beter dan zeg maar die perculator die je al elk jaar van plan bent te kopen en die je nu eindelijk mee hebt, of die leuke mexicaanse hoed die je goedkoper in de hema kon kopen.
Een voorwerp dat deze vakantie een beetje meer aandacht heeft gekregen is de parasolden (Pinus pinea), de pijnboom. Naast cypressen en zonnebloemen (rode wijn, pasta, pizza,...) zeer typerend voor Italië en niet minder voor Toscane maar nogal lastig mee te brengen. Het is veruit één van de weinige dennen waar ik zelf iets mee heb, en ik heb er dan ook echt wel iets mee. Zijn (dubbel te peulen) pitten kunnen zowel in de keuken als recht uit het vuistje, zijn (parasol)vorm is zoveel mooier dan de perfectste kegelden, zijn bast bestaat uit ontelbare laagjes die "afblotten" en zo de mooiste patronen blootgeven en als je eronder staat is de kans dus groot dat je in Italië bent. Ik zie ze dus (net als de zon) graag weer aan mijn horizon verschijnen.

Dat afblotten was de lieve lust van opa en doorn in het oog van Rosemarie ("mag je niet doen opa, je doet de boom pijn" - pijn-boom). De pijnboom moest dus mee, en nog het liefst in 3D. Scenicske inclusief dakkoffer zaten vol dus dan maar virtueel, in series van plaatjes van twee, eentje voor het linker oog en eentje voor het rechter. Uit een oude ZOOM wist ik me nog te herinneren dat het verschuiven van de camera haaks op het onderwerp ongeveer 1/30ste van de afstand tot het onderwerp moest bedragen; maar de afstand tussen de ogen (zo'n 7 cm) is altijd een goed begin.
In Photoshop kan je de beeldjes dan weer samenvoegen maar dat is nogal omslachtig ,zeker als er goede gespecialiseerde (en bovendien gratis) software bestaat die dat met een paar klikken voor jou doet zoals de anaglyph maker want zo heten die 3D dingen, anaglyphen. Je krijgt zo één twee-dimensionaal plaatje waar er voor elk oog een stukje wordt verstopt, op voorwaarde dat je zo'n speciaal rood/blauw brilletje hebt die voor elk oog het juiste deel wegfilterd (als je een andere 3D bril hebt moet je bij het aanmaken de juiste kleuren kiezen).

Zelfs met 3D bril kan dit soms voor een lichte hoofdpijn zorgen maar zonder 3D bril zeker. Om de mensen zonder 3D bril toch nog iets te gunnen ook nog een plaatje van "de beloning" na het pulken :

pijnboom 2D

Stond er geen limoncello meer in de frigo ?? Jazeker, onder het bakje retorische vragen ...

No comments: