19.8.08

Lasagna...

Rosemarie werd twee jaar en dat mocht de familie komen vieren met wat schotels lasagna. All-the-way-Home-made-lasagna uiteraard, van de tomatensaus (en de tomaten) tot de pastabladeren. Was best een uitdaging voor het lichaam om die 1,5 kg pasta (900g bloem, 9 eieren,wat olijfolie en wat zout) door de pastamachine te zwengelen; misschien moet ik voor een volgend familiefeestje toch maar eens een motortje aanschaffen. Weer iets om op te jagen in Italiƫ, net als de tomatenpureerder, nog zo'n zwengelding.

Het wordt ook weer bijna tijd om te lasagna-tuinieren. De light-versie weliswaar (hier de XXL). In de boomgaard heet dat dan de boomschijf/boomspiegel openen, en in de moestuin een uit de kluiten gewassen mulchlaag die er voor moet zorgen dat de perken wat sneller vrij zijn aan de start van het seizoen terwijl de grond vanzelf werd voorbereid door al wat in en op de grond leeft. Door de grond goed af te dekken met organisch materiaal krijgt onkruid niet enkele maanden de tijd om zich te vestigen, bestaande vegetatie wordt verstikt en ter plekke gecomposteerd. Het bodemleven maakt de grond los en brengt al wat van dat organisch materiaal in de grond. Eigenlijk wordt er dus bijna een half jaar geploegd en gefreesd zonder dat de grond de kans krijgt om weer dicht te slagen, zonder dat de voedingsstoffen al te sterk uitspoelen, en warmt de grond wat sneller op na de winter. Niets dan voordelen want buiten het op elkaar gooien van wat materiaal heb je daar zelf weinig aan moeten doen. Begin dus al maar kranten, karton, bladeren, gras, ... te sparen. Ik kon het afgelopen weekend weer niet laten om eens snel en oppervlakkig door het gras te kammen dus ik had weer 'hopen' materiaal voorhanden, een perfecte mengeling van droog en vers materiaal...

Voor wie tegen de chemische insecticiden is, de groene alternatieven te soft vindt en niet gelooft in de sterk ruikende gieren is waterstofperoxide misschien een optie. Stond thuis in de kast voor als er een bomma het paars beu was op haar haar (moeder was kapster als zou je dat soms niet zeggen aan de manen van zoneke) maar zou dus blijkbaar in het tuinhok ook niet misstaan. Voor wie geen tijd heeft om het artikel te lezen : 1L Water + 30ml  waterstofperoxide (35%) + 20 ml of Alcohol (Old style mouth wash,...) + 2ml 'plakmiddel' (detergent). Planten kunnen 5% waterstofperoxide verdragen maar beestjes (insecten, virussen, schimmels...) niet. Water met wat extra zuurstof, wie kan daar tegen zijn.

No comments: