10.7.08

de mens is een vies beest...


ik viseer hiermee niet de makers van het vlaamse lied maar de mens in het algemeen. Had een tweetaktpomp gekocht om de vespa op een comfortabele manier het juiste benzinemengsel te voeren. Daarbij neemt de pomp ook niet zoveel plaats in in het d(r)uivenkot dus dat is ook weer meegenomen. Maar ik had al gemerkt dat er af en toe een vlok vuil in het maatglas terecht kwam, goed dat dat glas daar zit of ik pompte alles niet vermoedend de scooter in. Het kwam er dus vooral op aan om af en toe eens wat te pompen en te filteren. Totdat de pomp op een dag (eergisteren) dienst weigerde. Met de spierballentactiek kreeg ik er toch weer beweging in en pompte ik plotseling een 8cm-lange-siliconen-spreekwoordelijke-adder-onder-het-gras boven. Nadat ik bekomen was van het't verschieten kon ik weer verder 'filteren' totdat het weer gedaan was ... voorgoed deze keer. Pomp helemaal uit elkaar gehaald op zoek naar 'de stop'. Ik kon uiteindelijk nog één stuk controleren, daar moest het achter zitten, maar dan moest ik het wel openkrijgen. Aan de zijkant was "een teut" en aangezien ik al redelijk opgejaagd was door heel die historie, begon ik er op te tikken met een bijl (dat was het eerste was ik zag liggen) tot het open was - letterlijk dan want er lag ineens een stuk naast de pomp (niet bevorderlijk voor de zenuwen op zo'n moment). Bleek dat er eigenlijk twee teuten hoorden te zijn en dat de klojo (naam en adres bekend, een schande voor de gemeenschap van Rotselaar in elk geval) het door de ontbrekende teut achtergelaten gat in de ring had opgevuld met metaalplamuur. Niet zo bijzonder goed hersteld trouwens, maar je zag het niet want je zocht er niet naar. Ik had toevallig nog wat metaalplamuur staan en om 2AM had ik de pomp weer in werkende staat. Ik had eigenlijk wat foto's moeten trekken onderweg maar ik vond het al een prestatie dat ik niet met het bijl naar de verkoper ben getrokken. Nu kan ik weer verder "filteren".

Het project 'groendak voor d(r)ruivenkot' is door de papa's in een stroomversnellinkje geduwd : het dak ligt eraf, en we kunnen het nu een klein beetje opmetsen, weer toemaken en begroenen. Alleen jammer dat ze voorlopig alleen maar regen voorspellen, er binnekort een aantal vakanties liggen aan te komen (waaronder bouwverlof), en dat hun creatieve tijdelijke dakbedekking toch niet zo duurzaam was; een vervelende combinatie. Gisteren heb ik dus in regen en wind nog snel even tot 10PM een nieuw dak getimmerd en dat viel niet mee, laddert af, laddertje op, sjouwen met materiaal en worstelen met de folie in/tegen de wind. Soit, er is nu geen weg terug meer voor het groendak. De oude pannen liggen aan de kant voor de pizza/broodoven, ooit.

Ik heb ondertussen een vervangboom gekregen voor de gehandicapte dubbele-U-perelaar, toevallig hetzelfde ras dus dat viel ook mee. Morgen worden de gevelplinten gezet, en kan daarna het frame voor het lattewerk worden geplaatst. De bomen zelf ga ik toch waarschijnlijk in pot laten tot het weer een beter moment is om ze te plaatsen. Ook al kan je planten in pot in principe het ganse jaar planten, voor hetzelfde geld is het vanaf volgende week 3 maanden poederdroog en verschrikkelijk warm, dat risico wil ik niet nemen (waarschijnlijk is het gewoon drie maanden herfstweer zoals nu maar allez, een mens moet dromen).

Weer veel onvoorziene en minder nuttige werkzaamheden die zich in de planning wroeten waardoor er in de tuin dus weer heel wat blijft liggen. De tomaten vertonen dit jaar extreem veel bladkrul, ze verteren ons zomerweer blijkbaar niet zo goed. Ik heb alle jaren wel een aantal planten die krullen maar dit jaar is het wel extreem, zo extreem dat ik mijn ogen openhoud voor niet fysiologische oorzaken (virussen en andere vieze ziektes) - maar voorlopig vallen ze nog in de categorie : "negeren".

Wat ik thuis ook al kon vaststellen, blijkt nu ook het nieuws te hebben gehaald : er hangt weinig fruit aan de bomen, peren tot 2/3 minder, krieken niets,... en dus ook niet in de veilingen. Als voornaamste oorzaak halen de telers "de langdurige vriesperiodes" aan maar volgens mijn (sinds de hersenschudding slechter) geheugen hebben we toch maar een paar noemenswaardige vriesprikjes gehad. De sterk verminderde bijenpopulaties waarvoor aan het begin van het jaar werd gewaarschuwd (geen nieuws voor trouwe bloglezers die wel een goed geheugen hebben) durft/wil/kan niemand vermelden ?
Ik moet wel toegeven dat de 'reinette d'etoile', die wat later bloeit, wel fruit draagt dus misschien zat koning winter er toch ook voor iets tussen ?

No comments: