8.4.13

Er zit schot in ...

... Onder het motto : "in het najaar is het hier toch te nat" op de valreep nog een haagje (38m Italian renaissance classic and all time favorite : Carpinus betulus), en een klein bosje op de achterhof.
Semi-volwassen boompjes met een aardige draadkluit, bevorderlijk voor de aanslag en als je maar niet alleen bent eigenlijk makkelijker te planten dan 'een blote wortel'.
Beetje duurder maar combineer voorgaande voordelen met enige maturiteit en weg is mijns inziens die meerprijs.
Ook wel wat langer schuppen aan het plantgat, en bij voorkeur een wat kortere schuine boompaal (die door de helpers misschien niet in de ideale richting werd geslagen toen ik even niet oplette, maar je moet zo'n boom ook niet teveel pamperen, integendeel, een klein beetje wiggel is goed voor het stamdikken - maar niet teveel want dat is dan weer niet goed voor het inwortelen).
Elk veertje van de spil-haagbeuk nog bijgesnoeid zodat ze zo snel mogelijk dicht kan, als je op een helling woont doe je dat niet voor de privacy maar voor de wind en de mooie achtergrond voor de rest van de border ;-)

Instant make-over, zo wat hoogte op het voorheen vlakke erf. En ongelooflijk maar ik stond ze nog maar goed aan te wateren en er kwamen meteen vogels op verkenning die ik nog nooit in de tuin had gespot (waaronder een uiterst franke goudvink).
Waarom heb ik er toch zo lang mee gewacht ... ahja hierom : omdat je bomen niet vaak (ver)plant, en je dus goed moet kiezen en ik niet kon kiezen.
Kon eigenlijk nog altijd niet kiezen en heb dan maar bijna al mijn lievelingen (hier en daar gekleurd als souvenirke) in de tuin gezet. Cercidiphyllum japonicum, Cercis siliquastrum, Ginkgo biloba, Liquidambar styraciflua, Nyssa sylvatica, Pyrus calleryana 'Chanticleer', Sophora japonica, Prunus serrulata 'Amanogawa' (die laatste begreep meester-kameraad-tuinarchitect niet zo goed, zo jaren '80 vond hij, maar zo'n schattig zuiltje vond ik ;-) Nog een paar (die niet leverbaar waren) en we kunnen stoppen (Suggesties altijd welkom, er is nog een beetje plaats), maar dat zal toch voor volgend seizoen zijn.
Eentje moest er al in de voortuin (make a guess), en daar moest dan eerst nog een verloren buxus parterre worden verplaatst naar 'de wolk'. Daar komt nog een sierkersje bij maar mijn variëteit (as seen @Ninfa) was er niet.

Koude kas verder gebricoleerd met recuperatiematerialen, klaar voor een patatje of twee, voorzaaien en kort-bij-huis-salades.

Verder nog tuinbonen, erwten en plantjuin in de grond geduwd, compost gedraaid, tomaten, pepers, paprika's op schema en zowaar een eerste (moes)tuinkleurke gevangen. Ik zou zeggen : we zitten weer op schema. (Maar te plat nog om een fototoestel te tillen en er een kiekje bij te maken ... sorry, sorry, sorry ;-).

5 comments:

Anonymous said...

Maar geen schot in bijhorende foto's blijkbaar :-(

natuurlijk-rijk said...

schoon lievelingen heb je daar, maar een fotoke zou idd niet misstaan, nu ik er over nadenk heb ik zelfs totaal geen idee hoe je tuin eruit ziet!

the666bbq said...

@all, daar moeten we eens iets aan doen dan ;-) hoewel het er nu nog kaler is dan anders natuurlijk. Ik wacht nog even op het goede licht als je het niet erg vindt.

Maar, ugly as hell (en daarom niet in mijn tuin) : de forsythia staat in bloei, het zal gaan beginnen.

Anonymous said...

Schone lievelingen dat ge daar aanplant.
Mijn lieveling: Liriodendron tulipifera (maar dan moet ge een héél grote tuin hebben). Verder heb ik een zwak voor héél groot uitgroeiende Magnolia

the666bbq said...

die keuzes kan ik volgen. Magnolia heb ik een paar keer geprobeerd in de voortuin maar die wilde om door omstandigheden (waaronder onvoorzichtige externe verbouwers) blijkbaar maar niet vertrekken, heb het opgegeven en hoop dat de prunus 'ukon' het er beter gaat doen ;-)