28.5.12

de onderuitkijkspiegel ...

... wat een belachelijk woord, de achteruitkijkspiegel, vond Herman Finkers. Je kijkt altijd achteruit in een spiegel. De vooruitkijkspiegel is een venster.

Wat een belachelijk dingetje, dacht ik toen ik een breedlachse salesjongen zag spelen met een spiegeltje op een uitschuifbare antenne op de Malvern Flower Show. Leuk (kinder)speelgoedje om mee om het hoekje of over het muurtje te kijken (en ik dacht terug aan wat ik allemaal zag door mijn zelfgebouwde periscopen toen ik 6 was), maar wat sta je daar nu toch mee te leuren op een tuinbeurs.
Tot ik mijn eerste twee planten had gecontroleerd op coloradokevereitjes en ik dacht dat dat toch beter moest kunnen dat ondersteboven hangen. Had ik me in jeugdige impulsiviteit en vakantie-euforie toch maar laten verleiden tot het retroflecterende hebbeding.

Hoewel, 99ct, een uit de haak vertimmerde winkelhaak en drie schroeven later hing er een spiegeltje aan een verdwaalde bezemsteel, veel steviger en ergonomischer dan dat telescopische gadget.


colorado beetle eggs

Eitjes opsporen wordt zo kinderspel, want kevers-zonder-predatoren zijn zo hautain dat ze hun eitjes knalgeel durven schilderen. Dat gaan de volgende generaties misschien anders doen; zoals deze generatie precies al een beetje door heeft dat iedereen van de familie die boven op het blad zat spoorloos is, door onder het blad te gaan zitten. But they can't escape the mirror...

Ja, ge kunt daar tegen spuiten, en ja, daar zijn zelfs bio-produkten voor met spinosad 'die de lieveheersbeestjes sparen' (speel maar in op ons gemoed, alleen jammer dat ze bladluizen vreten die er wel van dood gaan). Maar het ergste uit de bij-sluiter is dat het nogal gevaarlijk is voor de bijkes, subiet nemen de amateur-boerekes de fakkel over van de industrie als het op het uitmoorden van de biekes aankomt.
Nee wat lukt met de panda moet met de colorado-kever toch ook kunnen : gewoon uitroeien die populatie !

 Ene maar wel : we zijn ondertussen gewend om niet meer in de zon te kijken, maar die oog-zon co√∂rdinatie wordt af en toe toch weer op de proef gesteld, oppassen dus.

5 comments:

Anonymous said...

Als hier nog wat meer kevers opduiken misschien ook maar eens zoiets fabrieken.
Tot nu toe op twee weken tijd vier coloradokevers naar de eeuwige aardappelvelden verhuisd, maar dat kan zeker een signaal van meer zijn...

Mir said...

Wat een goed idee! Ik krijg elke keer zo'n last van m'n rug, na ongeveer twee rijen controleren... En we hebben er zes :) misschien moet ik ook maar aan de knutsel...

Muggenbeet said...

ook handig als de kabouters kleefbommen plakken aan je patattenloof! :)

De biodiverse tuinier said...

Goed gevonden! Maar ik heb hier eigenlijk nog nooit een coloradokever ontdekt! Gelukkig hou jij ze dus allemaal tegen ;-)

the666bbq said...

en ondertussen geef ik het zelf 'the tool of the year award', wie dit spiegeltje thuis breekt gaat het geweten hebben ;-)