3.4.12

de peer die geen peer is ...

... omdat ze in de grond steekt en niet aan een boom hangt heeft grote voor- en even grote tegenstanders. De Helianthus tuberosus, ook wel topinambour in het sterrenrestaurant, artisjok uit Jerusalem, zonnewortel ofte aardpeer voor de gewone burger is voor de één konijnenvoer, voor de ander een delicatesse. Voor de één een zorgeloze bron van voedsel in de moestuin, voor de ander een vervelende woekeraar met relatief weinig sierwaarde. Waarschijnlijk heeft iedereen een beetje gelijk, bewijzen onder andere de 2 metskuipen knollen die uit de weg moesten bij het klaar maken van de groentebedden. En bewaren doen ze al helemaal niet (eentje uit de categorie "hoe lukt ze dat in de supermarkt toch altijd") dus snel nog wat opgebruiken.
Voor de zoute knabbel bijvoorbeeld.

aardpeerchips

Zoals voor de gewone chips : dunschillen (lang leve de mandoline), spoelen in zurig water (zodat ze niet direkt bruin worden), afdrogen (anders spetst't te hard), frituren (niet te lang), kruiden (peper en zout bv, maar dan met peperkes).
Lekker.
Er zijn er zelfs die dat met courgette doen, ben curieus. Nog chippekes van iet anders ?

9 comments:

Muggenbeet said...

ik heb het nog nooit gegeten maar het ziet er wel lekker uit. Zoiets als de maniokchips van de WW?

De biodiverse tuin said...

Kijk, dit moet ik ook eens proberen - want na de als gebakken patajes klaargemaakte aardperen, de aardperensoep volgens Meus en de aardperenstoemp, ... is de moed me in de schoenen gezonken. Niets van dit alles valt in de smaak hier thuis. Dan toch maar konijnenvoer?

the666bbq said...

voor de aardperenstoemp gaan wij voor half-half (aardappel-peer), ik weet niet hoe de Meus het doet - over Meus niks dan goed pasop, het is niet de Bartel van de keuken gelukkig...

die maniok moet ik eerst eens proeven dan ;-)

Marleen/wizbis said...

Chips van knoflook, lekker bij lamsvlees;-))

the666bbq said...

hmm, die moet ik eens proberen want ik lust wel wat look ;-) wel niet gemakkelijk lijkt me, snel bruin en bitter (challenges I like!)

willem said...

rode biet
knolselder
aubergine
patatten
pastinaak

worteltjes ook nog geprobeerd maar mislukt altijd (vettige slappe boel)

the666bbq said...

one usual suspect maar een zeer aanlokkelijk lijstje Willem
(zelfs de wortelen zijn technisch haalbaar als je tinternet mag geloven ;-)

bart said...

Sjieps? Van Smiefs!

the666bbq said...

ai carramba, gun ons minstens een tip welk woordenboek te gebruiken Bart