18.9.11

binnengluren bij oranje (slijmbal)buren ...

... na de hevige onweerstormen toch maar eens Heverlee bos gaan inspecteren. Voor het zelfde geld lagen al mijn favoriete shrooms-plekken onder het hout bedolven (hmm materiaal voor nog meer shrooms, de één zijn dood is de ander zijn eekhorentjesbrood).
Maar het viel allemaal nog redelijk mee precies, zo'n bos vangt waarschijnlijk minder wind dan een paar solitaire hoge bomen. En het mocht dan wel al een tijdje herfst lijken, de natuur foppen we er niet mee : je viel nog niet overdreven veel over de paddestoelen.

Maar ik viel wel bijna over een slang. Daar leek het toch op, maar het bleek een zeerheellange naaktslak te zijn (15cm minstens en dat vind ik voor een slak behoorlijk lang). En knaloranje, zo had ik ze ook nog niet vaak gezien. Kiekte een foto van haar rechterkant, maar daar zat een vlek op (leek wel gebeten door een vogel of zo ocharme) dus ik nam galant nog snel één "van haar goede kant".Even later zag ik er weer één (ze moeten maar niet oranje knallen in een donker bos willen ze niet opvallen), met nethetzelfde vlekje. Nu kan ik mijn snelheden te voet redelijk inschatten tegenover die van een slak : dat was niet dezelfde slak, dus dat kon niet hetzelfde (letsel)vlekje zijn, een vlekje dat ze trouwens vernuftig kunnen openen en sluiten.
Het was maar bij de derde slak (waar ik de "face-recognition" van de camera had afgezet en wat meer inspraak had over het scherpstellen) dat mijn Canon SX110 inzicht gaf in de asymmetrische anatomie : een ademgat (pneumostoma, hoe voorspelbaar dat latijn), met zeer snel daarachter de long.
Kan het ook anders ineenzitten als je heel de dag met je bek over de grond (en onze legumen en blommen) ligt te schrapen ?Het kan verrassen de macro op een point-and-shooterke. Ineenkrimpen kan ze ook ... de gewone wegslak (Arion rufus), ook wel rode of grote wegslak.Bij tomaten moet het gat blijkbaar wel aan de onderkant liggen. Ze schijnen langer te bewaren met de neus in de lucht, en de meesten onder ons (including me) leggen ze toch met het steeltje omhoog. Zo ondersteboven liggen ze ook op de stevigere 'schouders' dus er is wel iets voor te zeggen (als het steeltje niet in de weg zit tenminste). Deze tip zal dit seizoen niet veel potten meer breken (daarnet één van de laatste kisten geplukt, hoewel black cherry en oranje van goeijenbier voorlopig niet van plan zijn uit eigen beweging te stoppen; waarmee black cherry jaar op jaar zijn vaste plaats weer bevestigt) maar kom tips blijven leven en wie kijkt er nog niet uit naar het volgende seizoen ??

Gisteren met de harde kern van het tuinklasje nog op audiëntie geweest bij prairietuin-guru Jan 'vasteplant' Spruyt, om het prairietuinieren wat op te frissen en zijn nieuwe concept de macho-planten te ontdekken. Jan zou zeggen dat dieje van groenland zijn plantjes (zijn, en die van hem) toch wat vaster in de grond mag zetten... en alle planten op 30cm is toch wat kort door de bocht me dunkt, voor iets wat 170cm hoog wordt al zeker. En moeten bollen nu al water krijgen als je ze in pot (buiten? binnen?) zet ??

10 comments:

bart said...

't groot nadeel aan die grootformaatnaakstlakken is dat de kippen ze niet lusten. Dus die slijmeren zich binnen de kortste keren weer in de moestuin, de ellendelingen. Tomaten hangen hier ook nog in groten getale aan de planten, het afrijpen gaat nog gestaag door, dus zolang er geen meeldauw verschijnt laat ik alles netjes hangen tot het eetbaar stadium.

Anonymous said...

Heb dit weekeind ook bollen geplant. Op de verpakking stond als richtlijn: water geven na het planten.
Heb het niet gedaan, ze zullen wel nog genoeg regen op hun dak krijgen.

natuurlijk-rijk said...

'T is bij diejen van groenland idd nogal van rap rap, hier geen last van slakken in geen enkel formaat!

Anonymous said...

Heb het ook gedacht, van die plantjes van diene van groenland. Ik dacht eigenlijk: da's alleen voor de show, van zodra de camera's weg zijn trekt hij ze gewoon weer uit de grond; daarom zitten ze zo los.

Anonymous said...

PS Is het erg onbeleefd om nogmaals te vragen naar dat rood sausje van bij de pasta op de blogbbq? Dank bij voorbaat! :-)

the666bbq said...

de plantjes worden misschien geleased, 'k wist niet dat dat kon bij Jan ;-) (opent misschien perspectieven "voor als we winnen" -> laterz)

in dat geval zijn het cheap bastards want zoveel planten hadden ze nu ook weer niet mee.

maar kom een beetje verhoogde bloeddruk kan meestal geen kwaad ;-) zoals de eerste aflevering : neem dan een stoeptegel extra weg zodat ge de volledige breedte van het raam hebt (is meteen mooier) en clematis zonder klimrek tegen een muur ... ah ja "clematis gebruikt klimhortensia als steun" ... oh dan ... alleen jammer dat de clematis een paar jaar moet wachten op de klimhortensia en tegen die tijd waarschijnlijk een enkele reis naar een andere tuin heeft geboekt (of moet ik zeggen tuintje geboektje want overal mag natuurlijk weer een tje'pje'ke achter

nee, dan toch maar de andere tuinprogramma's : gardeners world, jardin & loisirs, silence ça pousse,...

the666bbq said...

het recept van de rode pastasaus ??
korte versie : 100% tomaten met (te weinig) gele tabasco snippers.
Standaard verwerking van de tomaten : grof hakken en kapotkoken (ontpellen duurt te lang als je een paar 100 kg tomaten mag verwerken - jaja zelfs in een slecht seizoen ;-), passeviten en scheiden (puree+essence, misschien toch nog eens een blogske over doen). Normaal is de puree fijn genoeg om te verwerken maar voor de blogmeeting was alleen het allerbeste goed genoeg en werd hij nog eens glad gemixed.
Bij het koken worden er naar believen nog wat kruiden toegevoegd (en uiteraard look) en af en toe sukkelt er al eens een lekske drank in (en als ik me niet vergis stond voor de blogmeeting de cactusjenever in mijne weg - drank helpt het koken -vraag maar aan @harto- maak ik mezelf altijd wijs, en het teveel aan nat sukkelt toch mee in de essence).
Apart nog wat spekskes opbakken en op het einde van de rit mag alles bij elkaar.

Anonymous said...

Waarvoor van harte dank!

Deals said...

Heb nu ook bollen geplant, ben niet te laat toch?

Anonymous said...

Anna