10.8.10

kapitein ukulokio ...

Folk Dranouter is geen folkfestival meer. De organisatie had het beloofd en ze hebben woord gehouden. Ik heb wel nog een leuk parcours kunnen uitstippelen en de allerplezantste optredens zaten zeker in het folkho(e)kje (letterlijk zelfs) maar het festival heeft zijn ziel (definitief) verkocht. Het probleem is niet zozeer de niet-folkprogrammatie, hoewel de Anouk'en niet echt konden overtuigen. Het probleem is zelfs niet de te grote mensenmassa waarvan de meeste gewoon interesseloos op het terrein lijken te liggen. Leuk misschien zo'n "familiefestival", maar op die manier een dure en vooral saaie vakantie als je het mij vraagt. Aan de moeders-met-oorstopjes (meervoud) met platte baby's-zonder in de veel te luide tent : ge moest u schamen ....

Mijn beste lezers uit de Westhoek, ik bied u nu al mijn excuses aan. Ga alvast even zitten. Staat u mij toe te veralgemenen, wat "gemakkelijk" en onder de gordel misschien, en op basis van slechts een paar duizend schoffies totaal ongehoord, not done, dat begrijp ik - daarom vraag ik nogmaals en oprecht verschoning. Maar. Een dronken West-Vlaming is echt geen plezier om in uw achtertuin te hebben, laat staan uw voortuin.
Drie minuten nadat ik mijn festivalbandje aanhad (dag 1), had ik alweer ambras - ik weer. Een groepje autochtonen stond doodleuk patatten uit te trekken en ik kon natuurlijk mijnen toot weer niet houden (die patatten stonden daar in de buurt overigens bijzonder schoon, heelder moestuinen eigenlijk). "als ge dat met mijn patatten doet dan hedde mot vast", iets in die aard. En met mot bedoel ik dan niet het Meerhouts Observatie Team, de privé-militie uit het geboortedorp (had ik dertig jaar geleden geweten welke doorstroomkansen er waren naar werk in eigen streek dan was ik misschien wat langer bij de jujitsu gebleven). In elk geval, hij zou ze teruggestoken hebben als hij geweten had hoe. En ze zagen er plots de grap niet meer van in en zijn ermee gestopt. Toch al dat.
Maar eigenlijk waren er teveel van dat soort incidenten op en rond het terrein : dwaze vernielingen, diefstallen aan de lopende band bij de kraampjes (vooral de brillen waren populair), staan pissen onder de buffettafels voor de Irish Pub, bier over en in een toevallig passerende wagen kieperen, ... mijn geweten heeft nogal getrokken aan mijne callee.

Zij zijn de echte doodsteek van het festival, het is een pensenkermis geworden zonder beuling. Meneer Wannabe-Schuurmans heeft zijn schaalvergroting, zijn vier megacampings met hangjongeren - strontzat maar zeker niet van uw bier - ik heb het geprobeerd (if you can't beat them, join them) maar het was bijna niet mogelijk.
Dat het creatief programmeren van (pure) folk een onbegonnen zaak is, is niet alleen een belediging voor het genre maar ook niet echt een toonbeeld van uw competenties als programmator - probably the worst carreer move in the world. Net zoals Willem Vermandere & friends in die kleine tent te proppen terwijl de main stage nog een halve dag leeg staat. Pure provocatie. Wacht maar.

Bart gaat zeggen : told you so. Inderdaad niks nieuws onder de zon maar ik hou van die muziek. Ook niet teveel zorgen of paniek. Ik heb waarschijnlijk voldoende alternatieven (bij voorkeur in het weekend voor of na Oxygen, dan kan ik Werchter ook laten vallen, dus eigenlijk heeft u, meneerke Megalo-Duurmans, mij een plezier gedaan). U heeft als organisator helaas heel wat minder alternatieven, laat staan de kans om de klok nog terug te draaien.

"Ja maar, da's dan ook weer te gemakkelijk, gewoon het probleem beschrijven, stel dan zelf eens een oplossing voor". Wel beste West-Vlaamse ouders met onhandelbare kinders, de oplossing is vrij eenvoudig : stuur uw kinderen gewoon een paar keer naar een fuif in de Kempen : ge gaat ze een paar dagen moeten soigneren in een kamer met niet teveel licht en ze zijn misschien nog moeilijker te verstaan maar u krijgt een ander kind terug, gratis.

Emily Portman

Het betere werk (binnenkort op het nog betere festival in uw buurt - in willekeurige volgorde, of misschien ook niet) : Emily Portman, Carolina Chocolate Drops (helaas Cornbread niet gespeeld, maar deze kent u misschien ook wel (zeker gaan zien op bv. Leffelingeleuren = feest), Isbells (zeer aandoenlijk met mini performance van zijn dochtertje) - binnenkort eventueel weer op de (gratis) Feeërieën, Absynth Minded, Peggy Sue, ... ... ...
Het optreden van The Pogues, top of the bill en verzoenend optreden voor voor- en tegenstanders van de vernieuwing, was eigenlijk exemplarisch voor het festival. Shane te zat om nog te zingen, bijna te zat om zijn plateau bier te vinden (die hij toch nog redelijk leeg heeft gezopen). Buiten de bindtekst 'the text is right' (na al het boe-geroep) kon je er geen letter van verstaan. Ik geef al zijn platen weg (het zijn wel die van Caroline maar kom), wie ze hebben wil mag ze komen halen.

Na vier dagen begon ik m'n ukuleles wel een beetje te missen want elke groep gebruikt er tegenwoordig wel eentje. Er was zelfs een gratis ukulele workshop, en daar had ik een ukulele zien staan die nog op mijn buy-a-licious lijst staat. Of ik even mocht tokkelen. Flarden van het daaropvolgende gesprek : "in welke groep speel je", "mag 'em buiten", "project met kinderen", "nog geen solist", "opnamestudio in Wezemaal",... misschien eerst toch maar eens wat notenleren voor ik in een studio of op een podium kruip (misschien wel Dranouter), als ik nog eens 5 minuten tijd heb.
Wel een leuke ukulele. En ook wel een leuk project.

Last but not least nog een kleine camping tip :24u daglicht in de tent heeft zo z'n voordelen (die ene lamp kon de hele camping verlichten tot de zon het overnam om 7u 's morgens). Niet aan geluidsprotocols onderhevige generatoren een stuk minder. Met proppen in de oren en een lichte alcoholroes was het ok maar toch... als ge kunt kiezen.
Nu even nog eens zo'n lading tomaten verwerken. En dan ... iets anders.

12 comments:

hilda said...

aaaah uitgaan in de kempen... ik ging in t weekend graag die kanten uit, mee met een kotvriendinnetje.
schoon tijden: t spiraal, den booze, highstreet, enz... en dan daarna inderdaad drie dagen van slag zijn :-)

bart said...

told you so.
ik heb acht jaar geleden afgehaakt in Dranouter. Ik weet ineens weer goed waarom.

natuurlijk-rijk said...

Ho maar als het over de Kempen gaat dan wil ik erbij zijn. Uit Meerhout joh, da's hier maar 30 kilometer vandaan. Misschien ben ik Hilda nog ooit tegen het lijf gelopen in het Spiraal.
Allé we zijn dus uit hetzelfde hout gesneden, tof om te weten.

the666bbq said...

kwistet he (@Bart), welle hadden er een lange pauze tussenzitten ("he, bij deze boer zaten wij met drie tenten op z'n wei"). Denk dat 1999 met de Levellers de eerste invasie was van 'de T/W-nonfolkies'. En ons eerste afhaakmoment. Trouwens ook het jaar dat ze Torhout(Werchter) hebben afgeschaft geloof ik ... it's a pattern. Het zal van de affiche afhangen maar de kans wordt nu wel weer heeeeeeel klein.

@natuurlijk-rijk : goed ge(be)schaafd hout ;-)

hilda, ik bedoelde eigenlijk dat er daar in de Kempen nogal eens old school "sociale controle" werd afgewongen op een fuif, "stoere" pretbedervers kregen niet zo lang de kans als op Dranouter ;-) misschien heb je onder andere daardoor zorgeloos kunnen genieten van de feestjes en daar ben ik uiteraard blij om ;-)
want feesten kunnen welle goe jom ;-)

Anonymous said...

In 2005 was Dranouter nog eens geweldig hoor! Maar anders zijn we er ook niet meer heen geweest. Om nu West-Vlaanderen versus Kempen vergelijkingen te maken, dat lijkt me wel een beetje straf...

En je maakt ons natuurlijk héél nieuwsgierig over dat muziekprojectje..

hilda said...

haha, natuurlijk rijk, zijde gij die gast waar da'k nog een tong mee gedraaid heb ;-)

the666bbq said...

@appelboom : ge moest eens weten hoeveel fanmail ik krijg sinds de laatste post, de postbode dacht al dat het mijn verjaardag was maar met de post die ik krijg wist hij wel zeker dat dat op 29 februari moest zijn. De rest van de provincies schaart zich dus achter de Kempen ;-)
Voor de rest is die meneer van mogendoen.be veel te vriendelijk, ik tussen studiomuzikanten, we zullen wel zien...

@hilda : dus als gij iemand tegen het lijf loopt draait gij die doorgaans een tong ? Lijkt dat we al een leuke activiteit hebben op de volgende blogmeet ;-) Ik voorspel wel een explosie van nieuwe groen getinte blogs tegen dan ... Daar gaan we toch ne limiet moeten opzetten (ik denk maar aan hilda).
En ja, ik zeg het nu al maar, ik ben behoorlijk onvoetig; als we meerdere keren botsen, dat is normaal, daar moet ge niet teveel achter zoeken ;-)

hilda said...

als die meeting in de kempen doorgaat, is de kans groot dat 'k de helft al een tong gedraaid heb hé... dus doe maar in west vlaanderen, tegen dranouter of zo ;-)

bart said...

@Hilda: van plan om nieuw publiek aan te boren misschien? :-)

the666bbq said...

jommahow how how, ik dacht hier net te zeggen : doe het dan maar bij mij thuis ... maar "boren" ... ik weet niet of ik dat verkocht krijg thuis ;-)

hilda said...

hahahaha... ojee, daar gaat mijn goede reputatie, en k ben zo'n braafje dezer dagen...
maare, meetings, is dat iets wat wel eens plaats heeft onder de groene bloggers? lijkt me wel tof.

the666bbq said...

Ach een goede reputatie, wat koopt ge daar nog mee tegenwoordig. Ik onthou vooral dat je een gezellige bent, sociaal op z'n minst...
De blogmeet is al weer zo' twee jaar geleden, ik had een goed voorstel gehoord voor die erfgoeddag ??
(namiddag?!)