1.12.09

pompoenen ajaat ...

ayote ... Pompoenen horen misschien tot het selecte groepje van "de makkelijke b(r)oertjes" in de moestuin, zonder veel zorgen te telen en al even vlot lang te bewaren. Al dat positieve kan ook meteen hun zwakste punt zijn. Als het een beetje te goed gaat dan komen ze je snel de oren uit. Zeker als het altijd weer diezelfde pompoensoep of -puree is wat de pot moet schaffen. Gelukkig zijn er nog voldoende alternatieven zoals pompoenzalfjes, pompoenschijfjes op de bbq, ... en bv. pastel de ayote, een pompoenpudding uit Costa Rica :

- 800g pompoen
- 125g boter
- 4 kruidnagels
- 2 eieren
- 2 eetlepels magere kwark (yuck ... 2 eetlepels volle yoghurt marcheert ook)
- 250g suikerriet
- 200g zelfrijzende bloem (of bloem met geweetwel)

Pompoen in stukken verdelen, koken met ruim water. Afgieten en vlees van de schil halen als het zacht is. Vlees met de helft van de boter tot puree prakken. Suiker met twee lepels water, kruidnagel en de rest van de boter smoren tot er een zoete saus ontstaat (maar ik heb het gewoon meteen bij de puree gekieperd). Eieren met de yoghurt opkloppen. Puree, yoghurt- en suikermengsel samenvoegen. Als laatste de bloem eronder. Je kan het geheel nog wat afkruiden met gember en kaneel (zoals altijd opletten met kaneel : juist genoeg brengt je in de eindejaarsstemming, iets teveel en je waant je op een slechte kerstmarkt in de koopjeshoek van een bouwmarkt, onder een lekkend dak). Pompoentaart.

Het beslag van de pompoentaart in een beboterde en bebloemde bakvorm gieten. 60 minuten in een op 250° voorverwarmde oven die je meteen terugdraait naar 180° zodra je de vorm erin plaatst. Laten afkoelen in de vorm. Het lijkt niet zo heel veel anders dan een klassieke pumpkin pie, maar dan zonder "taartbodem". Een betere flantaart zou je kunnen zeggen. En gezond. Pompoentaart.
Heerlijk nagerecht bij een deftig kopje koffie in elk geval. Zeker eens proberen.
Wat variatie in de pompoensoorten en met name de wat kleinere soorten kunnen de pompoenindigestie in en rond de moestuin misschien ook wat verlichten.

pompoenpudding, pastel de ayote, it's the last piece ... you hurry now ...

Zaterdagmiddag toevallig een geweldig kookprogramma 'ontdekt' op BBC, Nigel Slater's Simple Suppers, halfweg in een reeks van 6 alweer. Echt hoe het perfecte kookprogramma er zou moeten uitzien. Geen half uur trekken en duwen aan een gerecht dat je dan uiteindelijk nooit van je leven wil maken, integendeel, net genoeg klank en beeld per gerecht om het te kunnen namaken met op het einde het ingrediëntenlijstje voor de hedendaagse digiboxkijker (nee Pavlov, daar zit geen blote madam of meneer tussen gemonteerd). Stuk voor stuk "try before you die" materiaal, met af en toe een knipoog naar de moestuin (onderdeel van de dig in campagne ??). En letterlijk en figuurlijk 'voor elke dag wat' dus er zal altijd wel iets bij zijn dat je wel eens zou lusten.
De BBC is helaas niet de meest vriendelijke omroep wat betreft het (online) herbekijken voor ons buitenlanders en het is al een herhaalde reeks blijkbaar dus we zullen het voorlopig moeten stellen met de laatste 3. Maar die zou ik wel graag alle drie meepikken ...

Het einde van het jaar nadert, en dan is het weer tijd voor lijstjes. Een eerste lijstje is dat van de 10 populairste zoektermen in België dit jaar. Op nummer één 'Facebook' en op nummer 5 'google' (?) en daartussen en daarrond van hetzelfde zoveel (Netlog, youtube, hotmail, yahoo, msn). Waarvoor dank, ik heb het altijd al gezegd : who needs "friendly" URLs ... mensen typen toch geen URLs.

Wedstrijdje ? Ik heb hier nog een vijftal google wave accounts liggen (de nieuwe mail van google). Wave staat nog in de kinderschoenen maar voor de Jan Peeters'en en Peter Janssens'en van deze wereld kan het belangrijk zijn om er snel bij te zijn. Stuur gewoon je email en jouw "try before you die" recept en ik geef je een account in ruil (tenzij de jury het een echt goor gerecht vindt en haar veto stelt, en uiteraard maar zolang de voorraad strekt).

6 comments:

Anonymous said...

Het ziet er wel smakelijk uit moet ik zeggen!!

Maar.....geen pompoen!!

En om er daar eentje voor te gaan kopen, nou nee!!

Groetjes Thea

the666bbq said...

zeg toch maar niet te gauw ... nou ... nee ;-) want het is ECHT lekker hoor, en met de rest van de pompoen maak je toch gewoon dat soepje en een ovenschoteltje.

In de gemiddelde Vlaamsche straat koop je voor een halve of een hele euro een amateurpompoen ... ik zou niet twijfelen ;-)

Anonymous said...

Ziet er echt geweldig uit. En aangezien ik nog een berg pompoenen heb liggen, en de pompoensoep variaties geen geheimen meer hebben. Ga ik dit zeker eens proberen.
Rob

AnneTanne said...

Hier staat de taart intussen in de oven.
Bij gebrek aan suikerriet heb ik maar rietsuiker gebruikt ;-), in de hoop dat dat het resultaat niet naar de Filistijnen helpt...

the666bbq said...

nonde nonde suikerriet, waar zat ik weer met mijn gedachten ;-)

Anonymous said...

Oke.......ik ben over de streep!!

Maar die blokjes in de diepvries zal ik er maar niet voor gebruiken, te nat denk ik!

Zal eens kijken of ik er nog ergens eentje zie liggen!

Groetjes