1.11.09

pompoenen ...

Ik doe normaal niet mee aan die geïmporteerde feestdagen, Halloween al zeker niet. Er zit nochtans een duivels kantje aan het verhaal van Halloween (en met name de pompoenlamp), en een Iers, dus helemaal tegen kan ik ook weer niet zijn. Maar het kriebelde toch al heel lang om eens een echt patroontje te snijden in een pompoen, en nu rosemarie de verhalen over Halloween ook meebracht uit het (eerste kleuter)klasje (?) zag ik mijn kans schoon ... (en ook - maar verder van generlei belang - weer een goede reden om nog eens 'the ballad of Peter Pumpkinhead' door de boxen te jagen, in het origineel van XTC uiteraard)

pompoen patroon

Terwijl ik zo aan het snijden was (prullen heet dat officieel bij ons) maakte 999 de soep klaar met de stukken vlees die net niet in het rond vlogen : wat ui erbij, wat cocosmelk, peperconfituur (jaja mannen, ook geweldig op het broodje visstick trouwens) en een blokske, klaar. Klaar nog voor ik zelf klaar was dus ongeveer tussen de kat en het spookje moest ik even pauzeren [veu de guj sop, hiejel guj].

pompoen patroon

Een deel van de pitten werd opzij gelegd voor het volgende seizoen. Het andere deel zou de avondsnack worden. Geroosterd (10 à 20 minuten op een bakplaat met een lepel olie en wat pezo/kruiden). "En als je de pitten vantevoren ongeveer 10 minuten kookt dan kan je ze eten met het schelleke er nog rond". Mis poes. Ik kan het niet beter samenvatten dan met de woorden van 999 : "heel lekker als ge weet hoe ze eruit moeten". Want dat velleke was zo beetgaar als een stoeprand, en bijna elke evacuatie leed tot een spontane versplintering van de inhoud (mission impossible, this pumpkin seed will self destruct in 5 seconds, poef) maar dat is misschien niet helemaal de schuld van dat velleke.

pompoen pitten geroosterd

En hoe is het met de pompoen verder afgelopen ? Wel, van kwaad naar erger denk ik als je het hem vraagt. Als je het mij vraagt zeg ik : "volgend jaar meer pompoenen om te kerven" want dat is gewoon nog keiplezanter dan dat ik al dertig jaar dacht dat het zou kunnen zijn : gewoon ook eens doen, ooit !

pompoen patroon

De look en de sjalotten zijn eindelijk de grond in geraakt, de serre is zo goed als leeg en het volgende moestuinseizoen gaat een vliegende start krijgen want de meeste vakken zijn klaar om de winter in te gaan. Laat maar komen Grietje...

9 comments:

Moustache said...

Schitterend die laatste foto... Zelfgemaakte ketchup ??
Wat de serre betreft, ik heb er een paar weken geleden tuinbonen in gezaaid. Ik zag die in Cornwall in de winkel als groenbemester staan. Je kan zaaien tot in december zonder probleem. Ik dacht waarom niet proberen in de serre als teeltafwisseling en groenbemesting in de winter ? Ze staan ondertussen al 10 cm hoog. Iemand enige ervaring mee ?

Iris said...

Knap gedaan. Kinderen hebben is toch een leuk excuus om jezelf eens uit te leven, niet.

Unknown said...

Als je dan volgend jaar toch meer pompoenen wil zetten om uit te snijden kan ik je zeker de "Ghost Rider" aanraden. Deze zijn hoger van vorm en hebben een zeer goede opbrengst. Ik had dit jaar wel 5 mooie exemplaren per plant.
Het resultaat zie je hier Klik hier

marleen said...

POMPERDEPOENTJES!!!!
Dit is toch wel een uitermate geslaagde poging tot pompoenbeeldhouwen!!!
DE laatste is eigenlijk wel voor boven de 18 met al dat bloed:-DDDDDD

AnneTanne said...

Het resultaat mag er zijn!

Anonymous said...

Ik hou m'n hart al vast voor de dag dat ik zelf ook niet meer onder halloweengedoe uitkan. Ik weiger wel om ooit een pompoen voor de deur te zetten! Maar als ze me knevelen tot ik het doe, dan mag het die met die kat zijn; mooie kunst!

Anonymous said...

PS En nu dacht ik dat die tekstballonnetjes rechtsboven elk stukje het aantal keer was dat je stukje gelezen was. Maar nu staat dat op'1', terwijl je al 6 commentaren hebt. Hé?

the666bbq said...

bedankt, bedankt, bedankt, ...

geen zelfgemaakte ketchup, eerder hoe een miskoop van de vierletterketen toch nog kan dienen (BBQ flavor, maar een beetje teveel ashtray-van-palleten-palet naar m'n goesting, een smaak die gedocumenteerd staat voor de whiskeys tussen teertouw en pas afgestoken vuurwerkhulsflarden, en enkel in die sector daar ook mee weg komt).

ik ga de kinderen nog vaak als excuus gebruiken vrees ik (maar uitsluitend mijn eigen kinderen, dan mag dat ;-) ) ... mijn oogskes fonkelen zo hard dat een blinde ervan moet knipperen als ik weer een nieuw modelleke 'op afstandsbediening' tegenkom bv (niet dat ik daarmee een complexen uit de jeugdjaren moet compenseren of zo, integendeel...alhoewel mijne strandbuggy - nog altijd afstandsbediening he - is wel veel te vroeg naar de strandbuggyhemel gestuurd door mijn kozijn)

de pompoenkerfmodellen zijn dorgaans wat hoger ja, maar het is nooit een reflex geweest om de pompoenen op dat criterium te selecteren.
Ik heb deze zelfs moeten leasen bij de moe want die van mij waren allemaal aan de kleine kant (groter is niet altijd beter in pompoenkeukenland). Zelfs deze was niet echt groot te noemen ;-)

@appelboom : toegegeven, deze heeft ook stiekem z'n ding moeten doen onder de dampkap. En de ballonetjes geven de dag van de maand aan waarop het berichtje geplaatst wordt - ik ga deze terechte opmerking meenemen in het continue usability onderzoek zoals dat zo mooi heet ;-)

bart said...

oh, ik maakte de zelfde foute veronderstelling als de juffrouw van onder de appelboom ivm dat cijfertje.
Mooie pompoensnijkunst overigens. Vooral het spook en de kat vind ik best knap. 't is dat mijn voederbieten nog niet geleverd zijn, of ik ging er spontaan ene te lijf (bij gebrek aan pompoenen)