26.11.09

alle apen apen apen na, het tuinplan ...

Het lijkt soms wel alsof bloggers elkaar na-apen of achternalopen onder de vorm van gedeelde ideeën, stokjes of puur plagiaat. Zo maakte onderdeappelboom deze week nog eens een wandeling door haar tuinplannen en nu zit ik hier ook weer met een plan. Puur toeval. Het plan - mijn eerste keer - van de levensgenieter met het dakterras aan z'n peperdure loft op de bovenste verdieping van een skyscraper in New York met een adoratie voor Latinne wat dan zo een beetje het thema is geworden... 't is af, gisteren moeten (mogen) voorstellen, vandaar. Er kwamen lichtekes in de ogen van de zogezegde eigenaar dus het zat wel goed denk ik.
Volgende keer gaan we onze plannen opkleuren in aquarel, daar kijk ik ook wel naar uit want auto-didactiek is leuk maar één gouden tip van de vakman is ... goud waard. Zoals die ene gouden tip voor het ontwerpen die mijn leven kompleet veranderde. Die wil je nu wel weten zeker ? Dan moet je maar eens op de koffie komen (of ik bij jou), of misschien floept het er wel uit na het tweede biertje op een volgende blogmeet... ;-) Of in een later berichtje (cliffhangers noemen ze dat zeker?).

tuinplan

"Wat voor werk doe jij eigenlijk?" vroeg iemand achteraf, ik denk dat dat een kompliment was. Misschien had ik moeten zeggen "uitvaartondernemer, en gene goeie". "Is precies een flipperkast", zei iemand anders, casual, want het was toch al geen al te ernstige presentatie.
Dat had ik er nog niet in gezien tot hij het zei. Dat onderbewustzijn toch maar een beetje in de gaten houden bij het ontwerpen, het pinball verleden is nog een braveke (en goedkope helemaal-ex-bijna-verslaving, 20 frank en in het beste geval stond je een uurke te wiggelen aan een glazen kast met irritante geluidjes die je toch niet hoorde en tartende hi-scores - nooit "geldkaskes" evenwel), maar wie weet wat komt er zo nog allemaal bovendrijven.
Er zat ook al een eendjesbaan aka wandelpad in als waterelement (linksboven in de hoek) want er mag al eens geknipoogd worden in een ontwerpje. Bij dat strakke witter dan witte designinterieur moest ik van die witte designeenden met een zwarte zonnebril hebben, het was sterker dan mezelf (psycho-analysten, ga je gang maar het verslagje graag eerst per direkte mail in een discrete enveloppe ajb).
En nu we het toch even over design hebben : toen ik gisteren de nieuwe (?) Technogym Kinesis toestellen zag kreeg ik ineens weer zin om kinesitherapeut te gaan spelen. Heel even, en alleen voor het toestel...

Plagiaat. Zo hadden we deze week nog een leuke 'discussie' over copyright bij fotojanus, was er gisteren toch wel een prachtige "bevrijdende" reportage over copyright en creative commons in het uur van de wolf" (Rip! a remix manifesto).
Moest iemand hiervan een kopietje hebben dan wil ik die aflevering nog wel eens terugzien ;-) (ah, binnen een paar weken misschien online zie ik net). Misschien moet ik me al maar inschrijven bij het mouse liberation front (Je mag Mickey Mouse niet natekenen, terwijl Walt zelf groot is geworden op andermans sprookjes). Ik ben fan van en heb bewondering voor 'het origineel' en al zeker als de originele zijn origineel zelf brengt (bij voorkeur niet in de studio-versie), maar ik ben misschien nog vaker gecharmeerd door de creatieve mash-ups en covers die eruit voortvloeien. Daar zitten echt geniale kronkels bij. Moet kunnen.
Ze zingen bijna elke ochtend "happy birthday" in de lagere school van rosemarie, stel je voor dat zo'n schooltje altijd rechten moeten betalen aan Disney die eigenaar is van dat liedje. Ik vind trouwens dat de school wel eens een paar alternatieve versies mag gebruiken want 8 jaar elke dag dat liedje op een bijna nuchtere maag dat moet blijvende schade aanrichten bij die kinderen. Maar ja, die alternatieve versies moeten wel mogen gemaakt worden natuurlijk.
Volgende week "Foto en copyright by G.P. Fieret" (woe 9 dec., ned2, 22u50 - 23u35).

Soit, nu hebben we weer wat tijd om te tokkelen, te pruttelen, en te knutselen. Weest creatief vrienden.

4 comments:

Anonymous said...

Deze aap komt al reageren: huh, wat een professioneel plan! 't Is te hopen dat ik dat schaamrood voor mijn eigen plannekes ooit nog van mijn kaken krijg...

Al dat Engels, is dat nu ècht voor iemand in NY? En zie ik daar staan: 'daddy's gone'? (linksboven)

O ja, ik heb mijn aquarelborsteltje teruggevonden; ik denk dat het bij jou beter af is :-)

the666bbq said...

nee niet echt maar ge moet een beetje opgaan in het theater he ;-) "we zitten in New York en niet in Scherpenheuvel" was de openingszin ... "Daddy's gone fishing" heb ik die functiezone gedoopt (het zou kunnen dat er geen vrouwen komen te wonen in die loft als je begrijpt wat ik bedoel) ook een allusie op het vissen (ze krijgen er zelfs een stok met een designhaakje bij) en het feit dat je er mag in rondlopen op de zwarte keien. De andere zone's waren "cosy corner", "grow your own", "morning dew" (graspad van de slaapkamer naar de keuken) en "main terras" wat dus terrace had moeten zijn ;-)

Wij gaan aquarellen met haarlak, oorstaafkes en (ont)schminkwatten blijkbaar, ben benieuwd ... ik zeg nu al : het kan niet de bedoeling zijn dat ik geschminkt word volgende week !

Duikje Schaefer said...

Da's geen na-apen, dat is de werking van de morfogene meren van kennis en energie (Rupert Sheldrake)

the666bbq said...

dat heb ik ook altijd al gedacht ;-) was trouwens een draadje in die reportage over copyright en de reportage over het ontstaan van de menselijke taal een paar weken geleden op BBC ...

toffe ti(e)p trouwens die Rupert, thx